AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Transfontanel USG neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Transfontanel USG neden yapılır?​

Transfontanel ultrason sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir.
Transfontanel ne demek?
Transfontanel ultrason, yenidoğan bebeğin beyin yapısını incelemeye yarayan radyasyonsuz ve ağrısız bir ultrason tekniğidir. Bebeğin yenidoğan döneminde beyin yapılarının incelenmesi çok önemlidir. Bu tetkikin radyasyonsuz yöntemleri yapılması da bir o kadar önemlidir.
Transkraniyal odaklanmış ultrason nedir?
Transkranial ve transfontanel ultrason, kranial ultrason, beynin ve beynin derin kısımlarında bulunan beyin omurilik sıvısı ile dolu ventriküllerin ses dalgalarını kullanarak görüntülerini elde eder. Bu görüntüleme tetkiki en çok bebeklerde yapılır.

Bebeklerde kalça ultrasonu neden çekilir?​

Kalça ultrasonunun çekilme nedenleri ise şunlardır: Kalça ekleminin normal şekilde gelişip gelişmediğini anlamak. Kalça çıkığı bulunup bulunmadığını değerlendirmek. Ailede kalça çıkığı öyküsü bulunması durumunda riski tespit etmek.
Bebeklerde böbrek ultrasonu neden çekilir?
Ultrason ile böbreklerin hidronefroz düzeyi değerlendirilmelidir. Böbreklerde ve idrar keselerinde taş olup olmadığını, bu sistem içerisinde herhangi bir yerde kitle ya da tümör olup olmadığını net bir şekilde incelemek adına üriner ultrason yapılmaktadır.
Bebeklerde beyin ultrasonu neden çekilir?
Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir. Yine aynı şekilde serebrovasküler olay veya beyinde kanama olup olmadığı da bu tetkik ile anlaşılır.
Alfa açısı için 60° ve üstü beta açısı için 55° ve altı normal sayılır.
Yeni doğan bebek kalça ultrasonu ne zaman yapılır?
Bebeklerde kalça çıkığının erkenden teşhis edilebilmesi için doğumda tarama yapılır. Doğumdan sonraki 72 saat içinde bebeğinizin kalçaları yenidoğan muayenesinin bir parçası olarak kontrol edilir. Sonraki kalça muayenesi bebek 6-8 haftalıkken gerçekleştirilir.
Böbrek ultrasonu neyi gösterir?
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.

Böbrek ultrason nasıl çekilir?​

Böbrek ultrasonu hasta için oldukça kolay bir tekiktir. Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur. Böbrek ultrasonu sırasında hastadan yana doğru dönmesi istenebilir.
 
Geri
Üst