Transferin STR ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Transferin STR ne demek?​

Sağlıklı bir bireyde transferrin saturasyon yüzdesi 0-35 aralığındadır ve bu durum transferrin 0 oranında demirle bağlanmış olarak özetlenebilir. Transferrin saturasyon değerinin düşmesi demir eksikliğini, transferrin saturasyon yüksekliği ise vücutta aşırı demir birikimini ifade eder.
Demir eksikliği kilo aldırır mı?
Demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açarak dolaylı yoldan kilo alımına sebep olur. Vücudunuzda demir eksikliği varken istediğiniz kadar diyet yapın, spor yapın kilo veremezsiniz. Demir eksikliğine bağlı kansızlok daha çok kadınlarda görülür.
Demir eksikliği için ne yapmak gerekir?
Demir eksikliğine iyi gelen besinler!
- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler.
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
- Fındık, fıstık ve susam.
- Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti.
- Yumurta.
- Pekmez ve üzüm.
- Kuru baklagiller.
- Yumurtayı portakal suyu ile tüketin.

sTfR nedir tıp?​

Çözülebilir Transferin Reseptörü (sTfR), hücre membranına bağlı TfR’den kopmuş bir parçadır. Hücresel alandaki TfR’nin proteolizi sonucunda üretilerek plazma ve serumda ölçülen monomerler meydana gelir.
Transferrin saturasyonu düşüklüğü ne demek?
Serum demirinin, serum demir bağlama kapasitesine oranı olan transferrin saturasyonu ve serum ferritin düzeyi düşük bulunursa demir eksikliği ve hemoglobin de düşükse demir eksikliği anemisi tanısı konulur. Ferritin vücut demir depolarını ölçen bir testtir.
Transferrin satürasyonu ne demek?
Demir Satürasyonu: Tranferrin satürasyonu veya % satürasyon olarak da bilinir. Demir satürasyonu bize, transferrin denen proteine gerçekten ne kadar serum demirinin bağlı olduğunu gösterir. Sözgelimi bir kişide bunun değeri % 20 ise transferrin proteininin bağlanma yerlerinin % 20’sine demir bağlanmış demektir.
Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz. Tedavi öncesinde ağır demir yetmezliği nedeniyle iştahtan kesilmiş, hastalanmış, kilo vermiş kişiler, ilaç tedavisi sonrası sağlıkları yerine geldikten sonra eski kilosuna dönebilir. Yani sadece kaybedilen geri alınmış olur.
Tdbk değeri kaç olmalı?
250-400 mcg/ dL aralığındadır. 250 mcg/dL altı değer demir eksikliğine, 400 mcg/dL üstü ise aşırı demir yüklenmesine işaret eder.
 
Geri
Üst