AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Transfer harcamalari ne demek?

Editör

Yeni Üye

Transfer harcamaları ne demek?​

Transfer harcamaları, devletin üretim faktörü satın almaksızın gerçekleştirdiği kamu harcamalarıdır. Bu harcamalar için devlet üretim faktörü talebinde bulunmaz. Ancak yine de bu harcamalar, makroekonomik değişkenler ve gelir dağılımı politikaları üzerinde etkilidir.

Cari harcamalar nelerdir?​

Cari harcamalar nelerdir?
1.a Cari Harcama: Cari harcama, sermaye varlıkları veya sermaye varlıklarının üretiminde kullanılacak mal veya hizmetler için yapılan ödemeler dışında kalan, karşılıklı ödemeleri ve alıcıların sermaye varlıkları satın almasına izin verilmesi, sermaye varlıklarının uğradığı tahribat veya zarar için alıcılara tazminat …

Kamu harcamalarının sürekli artışına ilk kez dikkat çeken iktisatçı kimdir?​

Kamu harcamalarının sürekli artışına ilk kez dikkat çeken iktisatçı kimdir?
Wagner’in 1883 yılında çeşitli ülke ekonomilerini inceleyerek yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre, kamu harcamalarının artış yönlü bir eğilim izlemesi, devletin ekonomik ve sosyal yapı içerisindeki rolünün zamanla artmış olmasına bağlanmıştır.

Transfer harcamaları özellikleri nelerdir?​

Bazı yeni harcama türleri transfer harcaması kabul edilirken bazıları ise kapsam dışına çıkarılabilmektedir. Transfer harcamalarının en karakteristik özelliği, karşılığında devlete mal ve hizmet ya da üretim faktörü verme zorunluluğunun bulunmamasıdır.

Cari harcamalar nedir örnek?​

Cari harcamalar nedir örnek?
Cari Giderler Üretim gerçekleştirilirken söz konusu olan tüketime yapılan ödemeler, cari giderlerdir. Örneğin bir devlet dairesi’nin ısınma, elektrik, kırtasiye giderleri, çalışanlara yapılan maaş ve ücret ödemeleri, vb. harcamaları birer cari giderdir.

Harcama ne demek Muhasebe?​

Harcama ne demek Muhasebe?
Anglasakson yaklaşımında maliyet elde edilen, veya elde edilecek mal veya hizmet karşılığında yapılan harcamaların toplamı olarak, harcama, ise herhangi bir amaçla işletme tarafından ödenen nakdin, transfer edilen varlığın, katlanılan borcun veya sunulan hizmetlerin para cinsinden ölçülmüş tutarı olarak …
Wagner e göre kamu harcamalarının artışına neden olan unsur nedir?​
Wagner yasasına göre kamu giderleri hem nominal (görünürde) hem de reel olarak artış halindedir. Eğer kamu giderleri arttığı halde kamu hizmetlerinde bir artış yoksa bu artış nominal artıştır. Eğer kamu giderleri kamu hizmetleriyle birlikte artıyorsa bu reel bir artıştır.

Peacock-Wiseman hipotezi nedir?​

Peacock-Wiseman hipotezi nedir?
Peacock-Wiseman ise kamu harcamalarının olağanüstü dinamiklerden kaynaklanan vergi gelirleri artışının bir müddet sonra toplum tarafından benimsenmesi neticesinde geliri artan kamu idaresinin harcamaları da arttıracağını öne sürmektedir.

Transfer harcamaları neyin içinde yer alır?​

Transfer harcamaları neyin içinde yer alır?
bütçe içindeki borç ve faiz ödemeleri. devletin veya kamu yönetim organlarının, bir mal veya hizmet alımı olmaksızın yaptığı harcamalar. bir başka deyişle mal ve hizmet üretimine katkısı olmayan kişi ve kuruluşlara devlet bütçesinden yapılan ödemeler.

Transfer harcamaları, devletin üretim faktörü satın almaksızın gerçekleştirdiği kamu harcamaları olarak tanımlanır. Bu harcamalar için devlet üretim faktörü talep etmez ve karşılığında mal ya da hizmet almaz. Transfer harcamaları genellikle gelir dağılımı politikaları ve makroekonomik değişkenler üzerinde etkili olabilir.

Transfer harcamalarının özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır:
1. Transfer harcamalarında, devlete mal ve hizmet ya da üretim faktörü sunma zorunluluğu yoktur.
2. Bu harcamalar genellikle gelir dağılımı politikaları kapsamında değerlendirilir.
3. Transfer harcamaları, devletin ekonomik rolünü ve sosyal yapı içerisindeki konumunu yansıtabilir.

Cari harcamalar ise sermaye varlıklarına yapılan ödemeler dışında kalan harcamaları ifade eder. Örneğin, bir devlet dairelerinin ısınma, elektrik, kırtasiye giderleri, personel maaşları gibi harcamalar cari harcamalara örnektir.

Kamu harcamalarının sürekli artışına ilişkin olarak Wagner'in dikkat çektiği yasa, kamu harcamalarının zamanla artış eğiliminde olduğunu ve devletin ekonomik rolünün genişlediğini belirtir. Peacock-Wiseman hipotezi ise kamu harcamalarının toplum tarafından benimsenmesi sonucunda gelir artışı nedeniyle artabileceğini öne sürer.

Bu kavramlar ve teoriler, ekonomi ve kamu maliyesi alanında önemli bir yere sahiptir ve devletin harcama politikalarını anlamak açısından önemlidir.

Geri