AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Transaksiyonel analiz yaklasimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Transaksiyonel analiz yaklaşımı nedir?​

Transaksiyonel analiz, bireyin kişiliğinin nasıl yapılandığı, bireyin çevresi ile nasıl iletişim kurduğu ve davranış bozukluklarının nasıl oluştuğu sorularına cevap arayan ve insanları olumlu olarak inceleyen insancıl bir kuramdır.

Yazgı analizi nedir?​

Yazgı analizi nedir?
Yazgı analizi, bireylerin farkında olmadıkları hayat planlarının, oyunların çözümlenmesini ve bu oyuna, plana olan farkındalığın arttırılmasını amaçlar. Böylece bireylerin çocukluk anılarına gidilerek kendi yazdıkları senaryoları serbest bırakması istenir.

Transaksıyonel ne demek?​

Transaksıyonel ne demek?
Transaksiyon kelimesinin tam olarak kelime anlamı iletişim işlemidir. Transaksiyon ise iki kişinin belirli benlik halleri arasında meydana gelen, bir tepkiden ve bir uyarıcıdan oluşan iletişim birimidir.

Transaksiyonel düzey nedir?​

Transaksiyonel Analiz herkesin ne olursa olsun değerli olduğunu savunur. Bu nedenle her kişi arasında farklılıklar olmasına rağmen bu farklılıkların zenginlik olduğunu ifade eder. Bazı durumlarda kişilerin davranışlarını eleştiririz. Ancak bu kişinin varlığının kabul edilmeyeceği anlamına gelmez.

Transaksiyonel analiz yaklaşımı kime ait?​

Transaksiyonel analiz yaklaşımı kime ait?
Kanadalı bir psikiyatrist olan Eric Berne tarafından geliştirilmiş, insanı ve hatayı anlamakta kullanabileceğiniz bir bakış açısı. Transaksiyonel Analiz hem bireysel (psikoterapi, rehberlik, danışmanlık, koçluk) hem de kurumsal alanlarda (iş hayatı, eğitim) kullanılmaktadır.

Transaksiyonel analiz in kurucusu kimdir?​

Transaksiyonel analiz in kurucusu kimdir?
Kurucusu Eric Berne (l910-1970), Kanada doğumlu bir Amerikalı psikiatrist ve psikoanalist.

Ego durumu nedir?​

Çocukluk dönemindeki yaşantılar ve bu yaşantılara eşlik etmiş olan duygu, düşünce ve davranışlar Çocuk ego-durumunu oluşturur. Kişi Çocuk ego-durumundan hareket ettiğinde aslında çok uzun yıllar önce davranmış olduğu şekilde davranmakta ve bu anlamda geçmişi tekrar etmektedir.

Transaksiyon nedir tıp?​

Transaksiyon nedir tıp?
TA, kişilik, kişiler arası ilişkiler, iletişim, gelişim, yaşam, psikopatoloji, psikoterapi gibi çok geniş bir yelpaze üzerinde insan davranışını açıklayan bir yaklaşımdır. TA insanların duygu, düşünce ve davranışlarının anlaşılmasında ve açıklanmasında oldukça kolay anlaşılır bir model sunmaktadır.

Transaksiyonel Analiz Nedir Azmi Varan?​

Transaksiyonel Analiz Nedir Azmi Varan?
“Transaksiyonel Analiz”in temel kavram ve görüşleri çerçevesinde, şarkılardaki psikolojik dinamikleri inceleyen Varan, müzik ve şarkıların, çocuk ego-durumundayken üretildiğini ifade etti.

Azmi Varan kimdir?​

prof. dr, azmi varan izmir psikologlar derneği eski başkanı olup . ege üniversitesi tıp fakültesi klinik psikolojisi bölümünde görev yapmaktadır. transaksiyonel analiz eğitimleri ve konuyla ilgili çeşitli konferanslar vermektedir.

Çocuk benlik durumu nedir?​

Çocuk benlik durumu nedir?
Çocuk benlik durumu: Doğal çocuk, kişiliğin eğitilmemiş yanıdır. Bireyin fiziksel ihtiyaçlarını gözetir ve içinden geldiği gibi davranır. Yemeğe gelen misafire kremalı pastadan az alın, pasta bana kalsın diyen, ya da benim uykum gelmişti, siz de nereden çıktınız şimdi diyen çocuk, doğal çocuk benlik durumundadır.

Aşağıdakilerden hangisi ebeveyn ego durumunun özelliklerindendir?​

Aşağıdakilerden hangisi ebeveyn ego durumunun özelliklerindendir?
Ebeveyn ego-durumu aktif olduğunda tıpkı yıllar önce kaydetmiş olduğumuz anne-babamız gibi davranıyor, onların söylediklerini söylüyor, onların yaptıklarını yapıyor, onların inandıklarına inanıyoruz.

Paralel Transaksiyon nedir?​

Paralel (tamamlayıcı) Transaksiyonlar: Uyarıcı ile tepkinin tutarlı olması sonucu ortaya çıkan iletişim işlemidir. Karşımızdakine bir şey söylediğimizde beklediğimiz gibi cevap aldığımız durumlardır.

Transaksiyonel uzaklığı azaltmak için neler yapılabilir?​

Transaksiyonel uzaklığı azaltmak için neler yapılabilir?
Transaksiyonel uzaklığın yapı ve diyalog olmak üzere iki bileşeni vardır. Uzaklık, yapının artması ve diyalogun azalması ile artmakta, yapının azalması diyalogun artması ile azalmaktadır. Uzaktan eğitimde öğrencilerin algıladıkları uzaklığı azaltmanın temel yolları diyalog ve etkileşimi artırma, yapıyı azaltmadır.
 
Transaksiyonel analiz, bireyin kişiliğinin yapısını, çevresiyle olan iletişim biçimini ve davranış sorunlarının oluşumunu inceleyen, bireylere olumlu bir bakış açısıyla yaklaşan bir kuram olarak tanımlanmaktadır. Temelinde insanların değerli olduğunu savunan ve farklılıkların zenginlik olduğunu vurgulayan transaksiyonel analiz, Kanadalı psikiyatrist Eric Berne tarafından geliştirilmiştir. Berne, bu kuramı bireysel terapi gibi alanlarda ve iş hayatı ile eğitim gibi kurumsal alanlarda kullanılabilir hale getirmiştir.

Transaksiyonel analizde önemli kavramlardan birisi de "ego durumu"dur. Ego durumları, çocukluk dönemindeki yaşantılar ve duyguların etkisiyle oluşan farklı benlik halleridir. Kişi, farklı ego durumlarından birini aktive ettiğinde, o döneme ait davranış ve düşünce kalıplarını tekrar edebilir.

Transaksiyonel analizde iletişimi açıklamak için kullanılan bir başka kavram ise "transaksiyon"dur. Transaksiyon, iki kişi arasında gerçekleşen ve bir tepkiyle bir uyarıcının bir araya gelmesinden oluşan iletişim birimidir. Bu iletişim birimleri, farklı ego durumlarının etkileşimine dayanır.

Paralel (tamamlayıcı) transaksiyonlar ise iletişimde uyarıcı ile tepkinin tutarlı olduğu durumları ifade eder. Karşılıklı olarak beklentilerin doğru şekilde karşılandığı, iletişimin sorunsuz ilerlediği durumlar paralel transaksiyonlar olarak adlandırılır.

Transaksiyonel uzaklığı azaltmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Uzaklık genellikle iletişim yapısının artması ve diyalogun azalmasıyla artar. Bu nedenle, diyalogu güçlendirmek ve daha fazla etkileşimi sağlamak transaksiyonel uzaklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle uzaktan eğitim gibi durumlarda, öğrencilerin algıladıkları uzaklığı azaltmak için diyalog ve etkileşimi artırmak önem taşımaktadır. Bu sayede transaksiyonel ilişkilerin daha sağlıklı bir şekilde kurulması mümkün olabilir.
 
Geri
Üst