AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trans yag olup olmadigi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Trans yağ olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Bir gıdanın trans yağ içerdiği nasıl anlaşılır? Birçok ülkede besinlerde trans yağ olduğuna dair etiketleme zorunluluğu getirilmiştir. Satın alınan gıdanın etiketinde “trans yağ içerir”, “hidrojene yağ içerir” vb ibareler görülmesi, gıdanın trans yağ içerdiğini belirtir.

Trans yağın içinde domuz yağı var mı?​

Trans yağlar domuz yağından dönüştürülebilir nitelikte olduğundan bir yanlış anlaşılma da yaratıyor. Kullanımı helal olmadığı için bu dönüşüm domuz yağı trans yağla aynı kefeye koyma hatasına düşürüyor.
Trans yağ hangi hayvanın yağıdır?
Doğal yollarla oluşan trans yağlar tereyağı, peynir ve et gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Gıdaların işlenmesi ve imalatı sırasında da suni yollarla oluşur. Margarin veya çok fazla kullanılmış yağlarda veya yoğun kızgın yağda pişen besinlerde trans yağ oluşur.
Trans yağ nedir nerede bulunur?
Paketli gıdaların birçoğunda trans yağ bulunur….İçerisinde trans yağ olan yiyecekler şu şekilde özetlenebilir:

Doymuş yağın içinde domuz yağı var mı?​

Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar arasında yağlı etler , domuz yağı, tereyağı ve krema, hindistancevizi yağı , hurma yağı ve bitter çikolata gibi tam yağlı süt ürünleri bulunur .

Doymuş yağ içinde ne var?​

Doymuş yağlar, hidrojen içeriğiyle oda ısısında dahi katı halde bulunur. Hemen örnek verelim: Margarin, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı vb. tam yağlı mandıra ürünleri, hindistan cevizi, kakao yağı, hurma yağı.
Tereyağı doymuş yağ mıdır?
Tereyağı gibi tüm hayvansal yağlar doymuş yağlardır. Doymamış yağlar ise oda ısısında sıvı halde bulunurlar.
Hayvansal doymuş yağlar nelerdir?
Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlar olarak bilinir. Margarin, tereyağı, iç yağlar, süt ve süt ürünleri, yumurta, palm yağı, Hindistan cevizi yağı ve kakao yağı doymuş yağların başında gelir.
Doymamış yağlarda ise doymuş yağlara göre hidrojen farkı bulunur. Yani doymuş yağa göre doymamış yağlarda bir veya daha fazla karbonun birer bağı hidrojenle birbirine bağlanmamıştır. Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı formdadır. Doymamış yağlar ikiye ayrılır.
Doymuş yağ oda sıcaklığında katıdır, bu nedenle “katı yağ” olarak da bilinir. Çoğunlukla süt, peynir ve et gibi hayvansal gıdalarda bulunur.
Doymuş yağlar hayvansal kaynaklı mıdır?
Doymuş yağ neden zararlı?
Doymuş yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur. Aynı zamanda vücut total kolesterolü de yükselir. Damarlarda biriken kolesterol kalbe giden kan akışını azaltarak kalbi yorar ve kalp krizi riskini artırır.

Doymamış yağlar zararlı mı?​

Doymamış yağlar balıklardan ve bitkilerden elde edilen yağlar olduğu için sağlık açısından yararlı yağlar arasında yer almaktadır. Doymamış yağlar kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Özellikle kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır. Bu nedenle zararlı olmamaktadır.

Doymuş yağlar hangileri?​

 
Geri
Üst