AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafikte yolun karsisina gecmek isteyen gorme engelli bir insana nasil yardim edebiliriz?

Editör

Yeni Üye

Trafikte yolun karşısına geçmek isteyen görme engelli bir insana nasıl yardım edebiliriz?​

Sağ, sol, ön, arka gibi yönlerle tarif edin. Görme engellinin oturacağı sandalyenin arka kısmına elinin dokunmasını sağlayarak da ona yardımcı olabilirsiniz. Eğer araba ya da taksiye binmesine yardım edecekseniz, arabanın kapısına dokunmasını sağlayarak ön ya da arka kapıdan bindiğini belirtmeniz yeterlidir.

Görme engelli kişiye nasıl davranmalı?​

Ona ismiyle hitap ediniz; aksi halde kiminle konuştuğunuzu anlamayabilir. 5. Konuşurken görmek veya kör gibi kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin ve yanından ayrılacağınızda sözlü olarak bildirin. 6. Eğer size yol veya yön sorarsa, sözcüklerle kesin ve anlaşılır biçimde izah edin.
Görme engelli öğrencinin adaptasyonunda nelere dikkat ederiz?​
Görme Güçlüğü Olan Çocuğu Beceriler Öğretilirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Çocuğun neyi ne kadar yapabildiğine mutlaka bakınız, gözleyiniz.
- Bağımsız olarak yapabildiği beceriler varsa, nasıl yapabildiğine bakınız.
- Çocuğa değişik beceri ve işleri öğretirken mutlaka gözleyin.

Görme Engelliler karşıdan karşıya nasıl geçer?​

Görme Engelliler karşıdan karşıya nasıl geçer?
Görme engelli yaya karşıdan karşıya geçerken yeşil ışıktaki siren sesi ile geçer. Görme engelli araba sürerken onlar için trafik lambası olan yerlere tasarlanmış siyah çizgilerin 4. sünde durur.

Görme yetersizliği total ne demek?​

Görme yetersizliği total ne demek?
Yasal Tanım Görme Engelli: Tüm düzeltmelerle birlikte gören gözün olağan görme gücünün onda birine yani 20/200′ lük görme keskinliğine ya da daha azına sahip olan ya da görme açısı 20 dereceyi aşmayan bireylere kör denilmektedir.

Neden Altı Nokta Körler Derneği?​

Mesela altı nokta içinden tek sol üstteki noktanın kabartılması A harfi anlamına gelir. Elleri ile dokunarak okumaya çalışan görme engelliler bunları hissederler. Belirli bir süre sonra hissetme duyuları azaldığı için sürekli okuma yapamazlar. İşte 6 noktalı körler denilmesinin nedeni bu.

Görme engellilere nasıl yardımcı oluruz?​

Görme engellilere nasıl davranmalı?
- Yürürken siz onun değil, o sizin kolunuza girmelidir.
- Kaldırım kenarı veya merdiveni anlaması için yarım adım gerinizden gelmelidir.
- Merdiven inerken eğer varsa tırabzandan yararlanmak isteyebilir. (Kaldırım iniş ve çıkışlarında sürekli sözlü uyarılara gerek yoktur.
Trafikte kimlere yardım etmeliyiz 2 sınıf?​
➜ Ulaşım araçlarında özel gereksinimle birini gördüğümüzde yer vermeliyiz. ➜ Taşıtlara binerken yaşlılara öncelik tanımalıyız. ➜ Toplu taşıma araçlarında hamilelere yer vermeliyiz. ➜ Okul servisinde ihtiyaç duyduğumuzda servis görevlisinden yardım istemeliyiz.

Trafikte yolun karşısına geçmek için kaldırımda bekleyen yaşlı adama nasıl yardım edebiliriz?​

Trafikte yolun karşısına geçmek için kaldırımda bekleyen yaşlı adama nasıl yardım edebiliriz?
Yaşlı insan otobüste ayakta ise yerimizden kalkıp ona yer vermeliyiz veya metronun yürüyen merdivenlerden çıkarken onların koluna girip düşmelerin engellemeliyiz, yaya yolunda yürürken onlara yardımcı olmalıyız. Trafikte yaşlılara karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçmelerine yardım edebiliriz.

Altı Nokta Körler Derneği kim kurdu?​

Altı Nokta Körler Derneği kim kurdu?
Altı Nokta Körler Derneği Kurucu başkanı kendisi de görme engelli olan Doç. Dr. Mithat ENÇ’ tir. 1958 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, “Kamu Yararına” statüsünü kazanmıştır.

Altı Nokta sıralaması nedir?​

Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur.

2 sınıf kazayı hangi kişilere haber vermeliyiz?​

İtfaiye (110): Yangın ve su baskını gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldığımız zaman, 110 numaralı telefonu aramalıyız. Ambulans (112): Yaşanabilecek kazalar, yaralanmalar, boğulma, kalp krizi ya da yanma gibi olaylarda mutlaka 112 numaralı telefonu aramalıyız.
Yaşlılara nasıl yardım edebilirim?​

Görme engelli bir insanın trafikte yolun karşısına geçmesine yardım etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Görme engelli bireyin yanına gidin ve kendinizi tanıtın. İsmini söyleyerek ona hitap edin.
2. Gideceği yöne doğru ona rehberlik edin. Örneğin, "Şimdi sağa dönmemiz gerekiyor, birlikte sağa dönelim" diyebilirsiniz.
3. Yolda trafiği ve ışıkları gören biri olarak, güvenli olduğunu kontrol ederek ona güvenli bir şekilde geçebileceğiniz bir noktayı belirtin.
4. Karşıya geçerken onun koluna dokunarak veya omzuna hafifçe dokunarak yol boyunca eşlik edin.
5. Karşıya geçtikten sonra kendisini güvende hissettiğinden emin olana kadar yanında kalmaya devam edin.

Görme engelli insanlara yardımcı olurken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
- Sizin adımlarınıza uymaları için onların değil, sizin kolunuza girmeleri gerekmektedir.
- Merdivenleri veya kaldırım kenarlarını anlamaları için yardımcı olmak amacıyla bir adım geriden gelmelerine izin verin.
- Görme engelli bireyler, merdiven inerken tırabzandan yardım alabilirler.
- Kaldırım iniş ve çıkışlarında sürekli sözlü uyarılara gerek olmadığını unutmayın.

Görme engelli bir öğrencinin adaptasyonunda dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
- Öğrencinin beceri seviyesini ve yapabildiklerini dikkatle gözlemleyin.
- Bağımsız olarak yapabildiği beceriler varsa, nasıl yaptığına dikkat edin.
- Öğrenciye yeni beceriler öğretirken dikkatlice gözlem yapın ve öğretme sürecini kişiye özgü şekilde düzenleyin.

Görme engelli bireylere yardım ederken dikkat ettiğiniz ve uyguladığınız bu adımlar, onların günlük yaşamlarında daha bağımsız ve güvenli olmalarına yardımcı olabilir.

Geri