AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafikte İlk Yardım Nedir

haberci

Yeni Üye
trafik ve Birincil takviye
trafikte birincil destek nasıl yapılır
Birincil yardım : Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye tıbbi tedavisi yapılana dek olay uygun yapılan yaşam kurtarıcı girişimlere denir
Birincil yardımın amacı: Kazanın olduğu yerde, kazazedelere takviye ederek durumlarının kötüye gitmesini alıkoymak ve hayatlarını kurtarmaya çalışmaktır
Kaza yeri acil destek haberleşmesi yapılırken ilk kez yaralıların durumu ve sayısı bildirilirAcil yardım haberleşmesinde iletilecek mesaj kısa, öz ve anlaşılabilir olmalıdır Kaza yerine yalnız başına ulaşan diğer vasıta sürücüleri acele destek haberleşmesini yaralıların ölmesini engelleyecek önlemleri aldıktan daha sonra yapmalıdır
Trafik Kazalarında Ilk Destek Nasıl Yapılır
Trafik kazasında ilk olarak yaralılar araçtan çıkarılmaya çalışılmakta ve bu nedenle daimi sakatlıklara yol açılmaktadır Aracın yanması gibi bir tehlike yahut yaralılar ambulans gelene dek araç içinde tutulmalı zorunlu ilkyardım burada uygulanmalı psikolojik destek verilmeli
Kazazedenin bilinci yerinde değilse ve gerekiyorsa Temel Yaşam Desteği verin
Kanama varsa durdurun kırık olmadığından emin olun kuşkulu durumlarda kırık varmış gibi davranın
Tanıdık Olmayan beden varsa sabitleyin ve yarayı temiz bir bez ile kapatın ve ambulans bekleyin
Parça kopmuşsa
Kopan parçayı bir poşete koyun ve ağzını sımsıkı kapatın
İkinci poşete su ve buz koyun İçinde parça bulunan poşeti de bunun içine koyun
Yaralıda kanama kontrolü yapın ve gözleyin ambulansı bekleyin
Kolda kırık varsa
Gazete ya da bir dergiyi oluk haline getirin
Kolu içerisine yerleştirin
Bir bezle bağlayın ve omuza asın
Bacakta kırık varsa
Yaralıyı bulduğunuz pozisyonda tutun
Kafayı her iki yana destekleyin
Açık yara varsa kapatın ve ambulans çağırın
Kalp krizinde ilkyardım
Ambulans çağırın telefona yanıt veren hekimden yardım alın
Kişiyi gizli ettiği pozisyonda tutun sıkan giysileri gevşetip psikolojik destek verin
Bilinci kapanırsa solunumu kontrol edin bayağı solunum yahut yürek masajı ve suni solunum uygulayın
Kişinin hekim göre verilmiş ilacı varsa ve bilinci açıksa ilacı verin
Ancak hekim tarafından verilmediği sürece ilaç kullanmayın *

Trafikte birincil yardım, ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan bir kişiye tıbbi tedavi yapılana dek, olay yerinde yapılan yaşam kurtarıcı müdahalelerdir. Birincil yardımın amacı, kazanın olduğu yerde bulunan kazazedelere müdahale ederek durumlarının kötüleşmesini engellemek ve hayatlarını kurtarmaya çalışmaktır.

Trafik kazalarında ilk yardımı şu şekilde yapabilirsiniz:

1. Yaralılar araçtan çıkarılmaya çalışılırken dikkat edilmelidir. Bu nedenle, daimi sakatlıklara yol açmamak için özenli olunmalıdır. Araç yanma gibi bir tehlike durumu söz konusuysa, yaralılar ambulans gelene kadar araç içinde tutulmalı ve zorunlu ilk yardım uygulanmalıdır. Ayrıca, yaralılara psikolojik destek de verilmelidir.

2. Kazazedenin bilinci yerinde değilse ve gerekiyorsa, temel yaşam desteği sağlanmalıdır.

3. Eğer kanama varsa, durdurulmalıdır. Kırık olup olmadığından emin olunmalı ve şüpheli durumlarda kırık varmış gibi davranılmalıdır.

4. Tanımadığınız bir beden ise, sabitlenmeli ve yaralar temiz bir bez ile kapatılmalı, ardından ambulans beklenmelidir.

5. Eğer bir parça kopmuşsa, kopan parça bir poşete konularak ağzı sıkıca kapatılmalı ve içinde su ve buz bulunan ikinci bir poşete konularak yaralının kanaması kontrol edilmeli ve ambulans beklenmelidir.

6. Kolda kırık varsa, gazete ya da dergi gibi malzemeler kullanılarak kol oluk haline getirilmeli, ardından bir bezle bağlanıp omuza asılmalıdır.

7. Bacakta kırık varsa, yaralı yerde tutulmalı ve kafayı destekleyip açık yaralar kapatılmalı, ambulans çağrılmalıdır.

8. Kalp krizi durumunda, öncelikle ambulans çağrılmalı ve telefona yanıt veren bir hekimden yardım alınmalıdır. Yaralı gizli ettiği pozisyonda tutulmalı, sıkan giysileri gevşetilmeli ve psikolojik destek verilmelidir. Bilinci kapandığında solunumu kontrol edilmeli ve gerekirse temel yaşam desteği uygulanmalıdır.

9. Hekim tarafından verilmemişse, kişinin kullanması gereken ilacı vermemelisiniz. Bilinci açık olması durumunda kişiye hekim tarafından önerilen ilacı vermek gerekmektedir.

Unutmayın, trafik kazalarında ilk yardımın doğru bir şekilde uygulanması hayati önem taşır. Eğer herhangi bir konuda emin değilseniz, mutlaka profesyonel yardım almalısınız.

Geri