Trafikte İlk Yardım Nasıl Yapılır

SoruCevap

Yeni Üye
Trafikte İlk Yardım Nasıl Yapılır
Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Trafik kazasında oncelikle yaralılar aractan cıkarılmaya calışılmakta ve boylece kalıcı sakatlıklara yol acılmaktadır Aracın yanması gibi bir tehlike yoksa yaralılar ambulans gelene kadar arac icinde tutulmalı gerekli ilkyardım burada uygulanmalı psikolojik destek verilmeli

Kazazedenin bilinci yerinde değilse ve gerekiyorsa Temel Yaşam Desteği verin
Kanama varsa durdurun kırık olmadığından emin olun kuşkulu durumlarda kırık varmış gibi davranın
Yabancı cisim varsa sabitleyin ve yarayı temiz bir bez ile kapatın ve ambulans bekleyin

Parca kopmuşsa
Kopan parcayı bir poşete koyun ve ağzını sıkıca kapatın
İkinci poşete su ve buz koyun İcinde parca bulunan poşeti de bunun icine koyun
Yaralıda kanama kontrolu yapın ve gozleyin ambulansı bekleyin

Kolda kırık varsa
Gazete veya bir dergiyi oluk haline getirin
Kolu icerisine yerleştirin
Bir bezle bağlayın ve omuza asın

Bacakta kırık varsa
Yaralıyı bulduğunuz pozisyonda tutun
Kafayı her iki yandan destekleyin
Acık yara varsa kapatın ve ambulans cağırın

Kalp krizinde ilkyardım
Ambulans cağırın telefona cevap veren hekimden destek alın
Kişiyi rahat ettiği pozisyonda tutun sıkan giysileri gevşetip psikolojik destek verin
Bilinci kapanırsa solunumu kontrol edin normal solunum yoksa kalp masajı ve suni solunum uygulayın
Kişinin hekim tarafından verilmiş ilacı varsa ve bilinci acıksa ilacı verin
Ancak hekim tarafından verilmediği surece ilac kullanmayın

alıntı

Verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve doğru adımları içeriyor. Trafik kazalarında ilk yardımın doğru bir şekilde uygulanması hayati önem taşır. Ancak bazı noktalarda ufak bir düzeltme yapmak istiyorum:

- Trafik kazasında yaralıları araçtan çıkarırken, eğer herhangi bir can güvenliği riski söz konusu değilse (örneğin araç yanma tehlikesi gibi), yaralıları araç içinde sabit ve güvende bir şekilde tutmak önemlidir.

- Kanama durumunda, kanamanın kaynağını bulup temiz bir bez ya da tülbent ile üzerini örtmek ve basınç uygulamak, kanamanın durdurulması için ilk adımdır.

- Kırık şüphesi varsa, kırık olabilecek bir bölgeyi sabitlemek için yaralıya destek olmalı ve hareket ettirmemelisiniz.

- Parça kopması durumunda, kopan parçayı steril olmayan malzeme içine koyarak buzun direkt temasını engellemelisiniz. Direkt buz teması doku hasarına neden olabilir.

- Kol ya da bacak kırığı durumlarında, yaralının hareket etmemesi ve kaza bölgesinde sabitlenmesi önemlidir. Ayrıca açık yaralar da steril bir bez ile kapatılmalıdır.

- Kalp krizi durumunda, öncelikle ambulans çağrılmalı ve hekim tarafından verilmiş ilaçlar dışında ilaç verilmemelidir.

Verdiğiniz bilgilerle trafik kazalarında ilk yardım konusunda farkındalık oluşturmak önemli, bu konuda bilgi sahibi olmak hayat kurtarabilir. Teşekkürler!

Geri