AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafik kazasi tazminati nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.732
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trafik kazası tazminatı nasıl hesaplanır?​

Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 4 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 4 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 4000-% 20 kusur oranı=3200 TL. 3200×50/100=1600 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.

TRH mi Pmf mi?​

Yargıtay, 1931 tarihli Fransa için oluşturulan mortalite tablosu PMF yerine, aktüerler tarafından belirlenen TRH 2010 tablosunun kullanılmasına hükmetti.

Trafik kazasında ölenin ahirette yeri nedir?​

Trafik kazasında ölenin ahirette yeri nedir?
Trafik kazasında ölmüş olan arkadaşınız da eceliyle ölmüştür. Her araba alan, nazara gelse dünyada milyarlarca araba sahibi yaşayabilir mi? Arkadaşınız feci kazayla öldüğüne göre şehit sevabı alır inşallah. Böyle kazalarda ölenler gerçek şehit değil ama bunlar şehitlik sevabına eren hükmi şehittirler.

Ölümlü trafik kazasında kan parasını kim öder?​

Ölümlü trafik kazasında kan parasını kim öder?
Ölümlü Kazalarda Kan Parası Trafik kazalarında ölüm parası sigorta tarafından ödenmektedir. Zorunlu trafik sigortası maddi zararları karşılamak ile yükümlüdür. Bu noktada sigortaya trafik kazası avukatı ile başvuru yapma zorunluluğu vardır.

Ölümle sonuçlanan trafik kazaları kaç yıl?​

Anayasamızda da ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi tarafından maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açılabilir.

Trafik kazasında insan neden ölür?​

Abdominopelvik yaralanmalar trafik kazalarına bağlı mortalitelerin en önemli nedenlerindendir. Sıklıkla yaralanan organlar dalak, karaciğer ve böbreklerdir. İç ve dış kanama da sıklıkla görülür.

Iş kazalarında Pmf mi Trh mi?​

Iş kazalarında Pmf mi Trh mi?
Yargıtay’ın İş Kazası ve Meslek Hastalığından Kaynaklı Maddi Tazminat Davalarında TRH 2010 Tablosunun Uygulanması Gerektiğine Dair İçtihadı. Yargıtay, uzun yıllardır iş kazalarındaki maddi tazminat hesabında PMF (Popoulation Masculine et Feminine) Fransız Yaşam Tablosu’nu benimsemekte idi.

PMF 1931 ne demek?​

PMF 1931 ne demek?
2020/921 K, sayılı kararlarında maddi tazminat hesabında bakiye ömür tablosu olarak “PMF 1931” isimli bakiye ömür tablosunu uygulamaya devam ettiği anlaşılmaktadır.

Trafik kazasında ölmek kader mi?​

Trafik kazasında veya vurularak ölen kimse de; eceli gelerek, kaderi ile ölmüştür. Yani öldürülen veya kazada ölenin ömrü ortadan kesilmiş olamaz. O anda eceli gelmiştir, yani ömrü biterek ölmüştür.

Trafik kazasında hayatını kaybeden şehit olur mu?​

Trafik kazasında kan parası kime verilir?​

Trafik kazasında kan parası kime verilir?
Kan parası nedir? Kan parası kasten ya da dikkatsizce bir kaza sonrasında bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlerin ölen kişinin ailesine ödedikleri tazminata halk arasında verilen addır.Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat bulunmasa da maddi ve manevi tazminat olarak adlandırılan bir tazminat bulunmaktadır.
 
Trafik kazası tazminatı hesaplanırken maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranı, yaş ve maaşı dikkate alınır. Örneğin, %20 kusur oranına sahip, 30 yaşında ve 4 bin TL maaş alan bir kişinin tazminat hesaplamasında, maaştan kusur oranı düşülerek çıkan miktar maluliyet oranıyla çarpılır. Yani 4.000 TL maaştan %20 kusur oranı çıkarılarak hesaplama yapılır: 4.000 - (%20 x 4.000) = 3.200 TL. Bu miktar işgücü kaybı olarak hesaplanır: 3.200 TL x %50 = 1.600 TL.

TRH ve PMF konusunda, Yargıtay'ın 1931 tarihli Fransa için oluşturulan mortalite tablosu yerine, aktüerler tarafından belirlenen TRH 2010 tablosunun kullanılmasına hükmettiği bilinmektedir.

Trafik kazasında ölen kişinin ahiretteki yeri hakkında ise, ölen kişinin eceliyle öldüğü düşünülerek şehitlik sevabı alabileceği ifade edilmiştir. Ancak bu tür kazalarda gerçek şehitlikten farklı olarak hükmi şehitlik kavramının olduğu belirtilmiştir.

Ölümlü trafik kazalarında kan parası sigorta tarafından ödenmektedir. Zorunlu trafik sigortası maddi zararları karşılamakla yükümlüdür ve bu tür durumlarda trafik kazası avukatı ile başvuru yapılması gerekebilir.

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında verilen cezaların anayasada 7 yıla kadar hapis cezası olarak belirtildiği ve ailenin maddi ve manevi tazminat davaları açabileceği bilinmektedir.

Trafik kazalarında ölümün nedenleri arasında abdominopelvik yaralanmaların en önemli faktörlerden biri olduğu vurgulanmıştır. Karaciğer, dalak ve böbrek gibi organların sıklıkla yaralandığı ve iç ve dış kanamanın sık görüldüğü ifade edilmiştir.

Iş kazalarında ise Yargıtay'ın PMF (Population Masculine et Feminine) Fransız Yaşam Tablosu yerine TRH 2010 Tablosunu kabul ettiği belirtilmiştir.

PMF 1931 ifadesine ise 2020/921 K sayılı kararlarında bakiye ömür tablosu olarak kullanıldığı ve tazminat hesaplamalarında dikkate alındığı bilgisi verilmiştir.

Trafik kazasında veya vurularak ölen kimsenin ölümünün kader ile gerçekleştiğine ve o anda ecelinin geldiğine dair ifadeler yer almıştır.

Son olarak, trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin şehit olup olmadığı, kan parasının kimlere ödendiği ve bu tür durumlarda maddi ve manevi tazminatların nasıl ödendiği konularına da açıklık getirilmiştir.
 
Geri
Üst