AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafik kazasi Mahkeme ne kadar surer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trafik kazası Mahkeme ne kadar sürer?​

Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.

Trafik Kazalarinda uzlaşma olursa sigorta şirketinden tazminat alinir mi?​

1-) Tazminat davası açılamayacağı, açılmış bir dava varsa feragat edileceği hükmü yalnızca dosyadaki tarafları ilgilendirmekle, sigorta şirketine karşı uygulanmaz. 2-) Taraflar EDİMSİZ uzlaşmışlar ise sigorta şirketine karşı tazminat davası açılabilir, sigorta şirketinden tüm zararın tazmini yapılabilir.

Perte çıkan araç kimde kalır?​

Perte çıkan araç kimde kalır?
Pert bedeli rayiç bedelden düştükten sonra kalan kısmı sigortalıya öder ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır. Pert olan aracın satışı ve yasal devir işlemleri tamamen sigortalının sorumluluğundadır.

Trafik kazası tazminat ne kadar sürer?​

Trafik kazası tazminat ne kadar sürer?
Trafik kazasının meydana geldiği, yani haksız fiilin işlendiği gün, tazminat davası zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Tazminat Davası Esas Zamanaşımı Süresi: Trafik kazası nedeniyle zarar görenin, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlayacak 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır.

Trafik kazası uzlaşma kapsamında mi?​

Trafik kazası ardından uzlaşmak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uzlaşmayı düzenlemiş olan 253. Maddesine göre trafik kazasında uzlaşmaya varılabilmesi mümkündür. Mahkemede zaman kaybetmemek için trafik kazasında taraflar uzlaşmaya varabilir.

Pert kaydı olan araç trafiğe çıkabilir mi?​

Bu durumdaki araçlar için hurda belgesi alınıyor, trafikten çekiliyor, parçalanmaya gidiyor. Ağır hasarlı araçlar ki, buna çekme belgeli araç deniyor- ise onarılıp, araç muayene istasyonlarında (TÜVTÜRK) muayeneden geçtikten sonra trafiğe çıkabiliyor.

Kasko pert aracın yüzde kaçını öder?​

Kasko pert aracın yüzde kaçını öder?
Öncelikle şunu ifade etmeliyiz ki her araç pert olmaz. Aracınız pert olabilmesi için onarım bedeli kaza öncesi araç bedelinin %40 ‘ını geçmesi gerekli.

Sigorta karşı tarafın hasarını öder mi?​

Sigorta karşı tarafın hasarını öder mi?
Trafik sigortası, kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin hasar masraflarını karşılar. Kazaya sizin aracınız neden olmuş ve ortaya bir zarar çıkmışsa, masraflar sizin trafik sigortası poliçeniz tarafından ödenir. Trafik sigortası ödemesi ise hem bedeni hem maddi hasarları kapsar.
 
Trafik kazası mahkeme süresi genellikle 1,5 ile 3 yıl arasında değişebilir. Mağduriyet yaşayan kişiler sigorta tahkim komisyonlarına başvurarak bu süreyi kısaltabilirler. Ayrıca trafik kazalarında uzlaşma durumunda sigorta şirketinden tazminat alınabilir. Eğer taraflar edimsiz bir şekilde uzlaşırlarsa, sigorta şirketine karşı tazminat davası açılabilir ve zararın tazmini sağlanabilir.

Perte çıkan aracın durumunda ise genellikle pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısmı sigorta şirketi öder ve araç sigortalıya bırakılır. Pert olan aracın satışı ve yasal devir işlemleri sigortalının sorumluluğundadır. Trafik kazası tazminat davasının süresi ise haksız fiilin işlendiği gün başlar ve 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Zarar görenin zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlayan bu süre içinde tazminat davası açılmalıdır.

Trafik kazalarında taraflar uzlaşmaya vararak mahkeme sürecini hızlandırabilirler. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun uzlaşmayı düzenleyen maddesine göre trafik kazalarında uzlaşma mümkündür. Pert kaydı olan araçlar için hurda belgesi alınarak trafikten çekilir ve parçalanır. Ağır hasarlı araçlar ise onarılarak muayeneden geçtikten sonra tekrar trafiğe çıkabilir.

Kasko sigortası durumunda aracın pert olabilmesi için onarım bedelinin kaza öncesi araç bedelinin %40'ını geçmesi gerekmektedir. Sigorta, kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin hasar masraflarını karşılar. Eğer kazaya sizin aracınız neden olmuşsa, masraflar sizin trafik sigortanız tarafından karşılanır. Hem bedeni hem maddi hasarları kapsayan trafik sigortası ödemesi ile zararınızın telafisi sağlanabilir.
 
Geri
Üst