AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafik kazalarinda mala zarar verme sucu olusur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trafik kazalarında mala zarar verme suçu oluşur mu?​

Başka bir ifadeyle istemeden bir kişinin malına zarar verilmişse bu suç oluşmaz. Örneğin trafik kazasında mala zarar verme suçundan bahsedilemez. Ancak zarar veren kişi hukuken zararı tazmin etmekle yükümlüdür.

TCK 151 2 şikayete tabi mi?​

TCK 151 2 şikayete tabi mi?
Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma. TCK m.151’de düzenlenen suçun basit şekli en temel şekli, yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Bu suçun basit şekli şikayete tabidir. TCK m.152’de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir.

Devlet malına zarar vermek kaç yıl?​

Buna göre, yasa dışı eylemlerde kamu malına zarar verenler hakkında 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Suçun, yakıcı madde kullanarak işlenmesi halinde faillere verilecek ceza iki katına çıkarılarak, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanıyor.

Mala Zarar Verme hangi mahkeme bakar?​

Mala Zarar Verme hangi mahkeme bakar?
Failin eyleminin ağırlığına göre hâkim alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini yoluna gidecektir. Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan ASLİYE CEZA mahkemesidir.

Mala zarar verme uzlaşmaya tabi mi?​

Mala zarar verme suçu (m.151/1, 2). Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri de (m. 152/1,2) TCK md. 167/2’de belirtilen kişilerin zararına işlendiği takdirde uzlaştırma kapsamında olan suçlardandır.

TCK 152 uzlaşmaya tabi mi?​

TCK 152 uzlaşmaya tabi mi?
TCK. 152. Maddede düzenlenen Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu kural olarak uzlaşmaya tabi değildir. Ancak mağdurun Türk Ceza Kanunu’nun 167/2. De yer alan kişilerden olması halinde suç uzlaşmaya tabidir.

Mala zarar verme suçu kaçıncı madde?​

Mala zarar verme suçu TCK 151 madde; “Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
 
Mala zarar verme suçuyla ilgili yaptığınız açıklamalar doğru ve detaylı bir şekilde açıklanmış. Mala zarar verme suçu, bir kişinin taşınır veya taşınmaz malına zarar veren bir eylemi kapsar ve bu durumda suç oluşmaz ancak zarar veren kişi hukuki olarak zararı tazmin etmekle yükümlüdür.

TCK madde 151'de düzenlenen suçun basit şekli şikayete tabidir ve en temel şeklidir. Bu suçun nitelikli halleri ise şikayete tabi değildir. Devlet malına zarar verenler hakkında ise 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilebilir ve yakıcı madde kullanarak işlenmesi durumunda ceza artırılabilir.

Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan Asliye Ceza Mahkemesidir. Mala zarar verme suçu uzlaştırmaya tabi olabilir; özellikle mağdurun TCK md. 167/2 hükümlerine giren kişilerden biri olduğu durumlarda uzlaşma yoluna gidilebilir.

TCK madde 152'de düzenlenen Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu genelde uzlaşmaya tabi değildir, ancak mağdurun belirli kriterlere uygun olması durumunda uzlaşma yoluna gidilebilir. Mala zarar verme suçu TCK madde 151'de düzenlenmiştir ve bu madde kapsamında malın kısmen veya tamamen zarara uğratılması durumu cezai yaptırıma tabidir. Bu konudaki detaylı açıklamalarınız bilgilendirici olmuştur.
 
Geri
Üst