AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trafik cezasi odenmedigi takdirde ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.470
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trafik cezası ödenmediği takdirde ne olur?​

Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.

Trafik cezası en fazla ne kadar artar?​

Ceza miktarında, cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı yaşanır. Yani 1 ay gecikme durumunda %5, 2 ay gecikmede oranında artar; ancak en fazla P’ye ulaşabilir. 2022 için bu faiz oranlarını sayısal olarak belirtelim.

Trafik cezası kaç yılda zaman aşımına uğrar?​

Trafik cezası kaç yılda zaman aşımına uğrar?
Karayolları Trafik Kanunu madde 109 / I’ de zaman aşımı 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak kazaya sebep olan fiil bir suç oluşturuyorsa fıkra II gereği uzamış zaman aşımı denen zaman aşımı uygulanır.

Araç plakasına ceza yazılır mı?​

MAHKEMEDEN İPTAL KARARI. İtiraz dilekçesini dikkate alan Bahçe Sulh Ceza Hakimliği ise emsal bir kararla cezanın plaka ya da araç sahibine değil, kişiye kesilebileceğine karar verdi. Kararda ayrıca idari yaptırım kararının, hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilerek, verilen cezanın iptal edilmesine hükmetti.

Trafik para cezası hapse çevrilir mi?​

İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.

Trafik cezaları silinir mi?​

Trafik cezaları silinir mi?
Geçiş ihlali cezası bulunanlar, yapılandırmayla bu 4 katlık cezadan kurtulacak. Peşin ödemede enflasyon farkının yüzde 90’ı da silinecek. Düzenlemenin 1-2 hafta içinde hızla Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Yasa çıktıktan sonra yapılandırma başvuruları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek.

E devletten trafik cezası ne zaman silinir?​

Eğer trafik cezası araç üzerinde ise bu cezanın ödenmesi ile araç devir işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.

Trafik cezaları siliniyor mu?​

Plakaya yazılan cezayı kim yazar?​

Plakaya yazılan cezayı kim yazar?
Son 1 yıl içinde araç plakasına yazılan cezayı sorgulayabilir ve o güne dek yazılmış ceza listesine ulaşabilirsiniz. Kimi zaman polis ekipleri aracınızı durdurmadan direkt plakaya ceza yazar.

Trafik polisi plakaya ceza yazar mı?​

“Sürücülere plakadan trafik cezası yazılmayacak” dedi ve genelge yayınlayarak tüm illere gönderdi. Ancak mobese ve seyyar radar cihazlarıyla fahri trafik müfettişlerinin tespit ettikleri, kural hatası yapan araç plakalarına trafik cezası kesilmeye devam edilecek.

Trafik cezası için nereyi aramam lazım?​

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu hizmeti telefon operatörleri üzerinden sms hizmeti ile veriyor. Bu hizmeti kullanarak plakadan araç ceza sorgulama işlemini yapmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor: Cep telefonunun mesaj bölümüne TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) yazıp 1189’a gönderin.
 
Trafik cezası ödenmediği takdirde uygulanacak süreçlere dair detaylı bilgiler verildi. Eğer ceza 30 gün içinde ödenmezse, her ay yüzde 5 faiz uygulanacağı belirtildi. Bu durumda taksit ve indirim hakkından yararlanılamayacağı, faizli tutarın ödenmemesi halinde maaşa haciz veya icra işlemlerinin başlatılabileceği ifade edildi.

Ayrıca, trafik cezalarının en fazla ne kadar artabileceği sorusu ele alındı. Ceza miktarının yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanacağı, ancak maksimum bir sınıra ulaşabileceği belirtildi.

Trafik cezalarının zaman aşımı süresi de paylaşıldı. Karayolları Trafik Kanunu'nda, trafik cezaları için zaman aşımının 2 yıl olduğu ve bu sürenin kaza sebebi olan fiiller için uzadığı belirtildi.

Plakaya ceza yazılması konusunda mahkeme kararları ve plaka sahibine cezanın yöneltilmesi hakkında detaylı açıklamalar yapıldı. Ayrıca, trafik para cezasının hapse çevrilemeyeceği ve ödenmemesi halinde icra işlemlerinin uygulanabileceği bilgisi paylaşıldı.

Trafik cezalarının silinip silinmeyeceği ve e-devlet üzerinden ceza sorgulama işlemleriyle ilgili bilgiler verildi. Geçiş ihlali cezalarının yapılandırma kapsamında silinebileceği ve e-devlet üzerinden ceza bilgilerinin 3 iş günü içerisinde görüntülenebileceği belirtildi.

Plakaya yazılan cezaların sorgulanması ve kim tarafından yazıldığıyla ilgili detaylar paylaşıldı. Trafik polisinin plakaya ceza yazıp yazmayacağı konusunda genelge çerçevesinde bilgi verildi. Son olarak, trafik cezaları için hangi birimlerin aranabileceği konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sunmuş olduğu sms hizmeti ile ilgili yönlendirme yapıldı.
 
Geri
Üst