Trachea nerede yer alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Trachea nerede yer alır?​

Soluk borusu olan trachea, kıkırdak yapıda olup havanın akciğerlere ulaşmasını sağlar. Yaklaşık 10-12cm ve 1,5-2,5 cm enindedir. Larynx kıkırdaklarından olan cartilago cricoideanın altında C 6 düzeyinde başlar. Yemek borusunun önünde yer alır.
Bronş nerede bulunur?
Bronş, soluk borusunun (trachea) ikiye ayrılması ile başlayıp akciğerlere kadar giden kısımlarından birine verilen ad. Sağ ve sol akciğere gitmesine göre sağ bronş, sol bronş adını alır. Sağ bronş sol bronşa göre daha kısadır. (Sağ bronş 3 cm, sol bronş 4,5 cm.)

Epiglottis hangi solunum yollarının yapısında bulunur?​

Epiglottis, besinlerin soluk borusuna ve akciğerlere girmesini önleyen, boğazda bulunan yaprak şeklindeki kapaktır. Ses tellerinin hemen üzerinde bulunur. Solunum sırasında açık durur ve havanın gırtlağa girmesine izin verir. Yutma sırasında besinlerin akciğerlere ulaşmasını önlemek için kapanır.
Larynx nereye tutunur?
Larynx yukarıda ligamentler ve kaslar ile hyoid kemiğe tutunduğu için hyoid kemik ile birlikte hareket eder. Larynx aşağıda ise trachea ile devam eder.

Trachea hangi yapılar arasında?​

10-11cm uzunluğunda olan trachea, larinks’in devamında C6-T5 vertebralar arasında uzanır. Beşinci torakal vertebranın üst kenarı seviyesinde iki ana bronşa (bronchus principialis) ayrılarak sonlanır. Bu ayrım yeri bifurcatio trachea olarak isimlendirilmiştir.
Carina trachea nedir?
Carina Tracheae teriminin tıbbi anlamı; Trakea’nın sağ ve sol bronşlara ayrıldığı kısmın arka bölümünde gösterdiği kabartı.

Akciğer ağrısı nasıl belli olur?​

Belirtileri ani başlayan şiddetli ve keskin göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı derin nefes alma veya öksürükle artar. Akciğer embolisinin diğer belirtileri nefes darlığı, hızlı ve kısa soluk alıp verme, kalp atışlarında hızlanma, huzursuzluk ve bitkinliktir. Akciğer embolisi sıklıkla uzun süren hareketsizlik sonrası oluşur.
 
Geri
Üst