- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Toz şeker neden olur?
Dünyada üretilen şekerin yaklaşık t,4’ü şeker kamışından, %,6’sı ise şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı tropik ve subtropik bölgelerde, şeker pancarı ise daha ılıman bölgelerde yetişmektedir.Toz şeker nasıl yapılır?
Şeker, kabaca tabirle şeker pancarı bitkisinden elde ediliyor. Şeker pancarının etli kökünden elde edilen şeker, onlarca işlemden geçtikten sonra sofralarımıza ulaşıyor. Ülkemizde şeker pancarı yetiştiriciliği yapılıyor ama son yıllarda üretimi düştüğü belirtiliyor.Toz şeker zararlı mı?
Toz şeker cildimizin kırışmasına neden oluyor, hafızamızı zayıflatıyor, kanser riskinin artışa geçmesini sağlıyor, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor, dişleri çürütüyor, obeziteye neden oluyor, karaciğeri yağlandırıyor, kalbe ve damarlara zarar veriyor, kalp krizi riskini artırıyor, insülin direncine neden oluyor.
Toz şekerin içinde ne var?
Ülkemizdeki tarım olanakları sayesinde şeker pancarından elde edilen şeker kullanılır. Bu durum aslında bir şanstır. Zira şeker pancarından elde edilen bildiğimiz toz şeker bir molekül glikoz ve bir molekül früktoz (meyve şekeri) içermektedir.Toz şekerin üretim aşamaları nelerdir?
Şeker Pancarından şeker üretiminin fabrikasyon aşamalarını ise kısaca şu şekilde özetleye biliriz.Beyaz şeker neden zararlı?
Yoğun şeker tüketimi insülin direncini tetikleyerek tip 2 diyabet riskini artırır. Bu durum da obeziteyi beraberinde getirir. Medicine enstitüsü raporuna göre şeker kan trigliserit ve LDL kolesterolü yükselmesine neden olarak kalp hastalığı riskini, fazla trigliserid birikmesi ise karaciğer yağlanmasını artırmaktadır.