AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toz metalurjisi ile parca uretim asamalari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toz metalürjisi ile parça üretim aşamaları nelerdir?​

Bu yöntem toz üretimi, üretilen tozların karıştırılması, tozların preslenmesi, sinterleme ve isteğe bağlı işlemler (infiltrasyon, yağ emdirme, çapak alma vb.) olmak üzere belirli aşamalardan oluşur.

Toz Metalürjisi terimi nedir?​

Toz metalürjisi, farklı boyut ve şekillere sahip tozların, sağlam, hassas ve yüksek performanslı parçalara dönüştürülmesi aşamalarını kapsayan oldukça geniş kapsamlı bir malzeme üretim yöntemidir. Toz metalürjisi, metal ve alaşım tozlarını belirli basınç ve sıcaklık altında ergitmeden parça haline getirme işlemidir.
Toz metalurjisinin ana amacı özel mühendislik uygulamaları için kaliteli ve ekonomik bir şekilde parça üretimini sağlamaktır. Toz metalurjisi çok küçük partikülleri birbirine bağlayarak parça haline getirme işlemidir. malzemelerin preslenmesi ve takiben yüksek sıcaklıkta sinterlenmesi ile parça imalatını kapsamaktadır.
Toz Metalurjisinde toz neye denir?
Toz, boyutu 1 mm’den daha küçük, ince olarak bölünmüş katı parçacıklardır. Tozlar genel olarak metaliktir. Bir tozun en önemli karakteristiği yüzey alanının hacmine göre yüksek olmasıdır [1]. Toz metalurjisi yöntemi demir ve demir dışı metallerden parça üretiminde kullanılan gelişmiş bir üretim yöntemidir.
Sinterleme işlemi nasıl yapılır?
Sinterleme, yüksek sıcaklıkta atomların yayınımı ve küçük parçacıkların yüzey enerjisinin azalmasıyla gerçekleşir. Toz üretimi, malzemeye enerji vererek yüzey alanı veya yüzey enerjisi yaratma işlemidir. Sinterleme ile bu yüzey enerjisi giderilir. Birim hacimdeki yüzey enerjisi parçacık boyutu ile ters orantılıdır.

Karıştırma ve harmanlama arasındaki fark nedir?​

Aynı malzemenin farklı boyutlarda tozlarının karıştırılmasına “harmanlama”, Page 6 farklı toz malzemelerin karıştırılmasına ise “karıştırma” adi verilir ..

Sinterleme hangi malzemelere yapılır?​

Demir alaşımları 1000 – 1300 °C, refrakter metaller 2000 – 2900 °C arasındaki sıcaklıklarda sinterlenirler [20]. Sinterleme süresi kullanılan malzemeye göre değişir.
Bunun yanı sıra sinterlem işlemi seramik veya metal tozlarına belli bir ısı uygulanarak gerçekleşmesi suretiyle bileşenler ve kontrollü malzemeler üretme işlemidir. Sinterleme Nedir? Sinterleme bir ısıl işlem sonucunda toz halinde bulunan malzemenin süngerimsi bir malzeme elde etmek amacı ile uygulanan işleme denir.
Sinterleme nedir ne işe yarar?
Sinterleme, yüksek sıcaklıkta atomların yayınımı ve küçük parçacıkların yüzey enerjisinin azalmasıyla gerçekleşir. Toz üretimi, malzemeye enerji vererek yüzey alanı veya yüzey enerjisi yaratma işlemidir. Sinterleme ile bu yüzey enerjisi giderilir.
 
Geri
Üst