AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tortikolis nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tortikolis nasıl anlaşılır?​

Yakınma boynun sağ ya da sol tarafında uzanan kaslar üzerinde bir şişlik bulunması, boynun tutulan tarafa doğru eğriliği ve aynı taraf yüzün diğerine göre kısmen küçük olduğunun fark edilmesidir (asimetri). Bazen anneler bebeğin hep aynı tarafa dönerek yattığını da söyleyebilirler.

Tortikolisli Bebek ne demek?​

Tortikolis (boyun eğriliği) olan bebekler sıklıkla başını etkilenmiş boyun kasının olduğu tarafa doğru eyer ve çenesi karşı tarafa doğru döner. Bebeğin başını hep aynı tarafa doğru çevirdiği görülür. Yenidoğan döneminde yaklaşık %0,4 oranında rastlanır.
Tortikolis geçer mi?
Kafada şekil bozukluğu oluşabilir. Tedavi, fizik tedavi ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılır. Fizik tedavi ile hastaların ’nından fazlasında düzelme olur.
Bebek boynunu neden yan tutuyor?
Bu duruma eğri boyun da denilmektedir. Başın bazı zamanlarda sağa, bazen de sola düşmesi bebeğin boyun ve sırt kaslarının henüz yeterli güçte olmadığını gösterir. Bu durumun bebek büyüdükçe ve güçlendikçe düzelmesini bekleriz. Zaten kısa bir süre içerinde bebek, başını simetrik bir şekilde tutmaya başlayacaktır.

Tortikolisli bebek nasıl yatırılmalı?​

Ancak genel olarak bebeğin sağa ve sola değişimli olarak yan bir pozisyonda uyutulması tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde bebeğin yatağı, eğriliğin aksi yönünde ve boynunu döndürmesini sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Bebekler ne zaman boynunu tutar?​

Mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmalıdır. Doğumdan hemen sonra fark edilirse 6. aya kadar annenin yapacağı egzersizlerle tamamen düzeltilebilir. Bebeğin yatağı, mutlaka eğriliğin aksi yönüne boynunu döndürmesi sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Boyun neden yamuk olur?
Çok sık rastlanan boyun eğrilikleri ise; soğuğa bağlı olarak gelişen kas lezyonları oluşmasından, boyunda kireçlenme durumundan, eğrilme veya disk hastalığı yaşayanlardan ortaya çıkması ihtimali yüksektir. Boyun kaslarının ani bir şekilde bir travmaya bağlı olarak kasılması da boyun eğriliğine neden olmaktadır.
 
Geri
Üst