- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Tornado olayı nedir?
Huni bulutun altında ki hava merkeze doğru çekilirken hızlı bir şekilde soğuyarak yoğunlaşır ve huni bulut, konveksiyon ile oluşmuş kümülonimbus bulutunun dibinden yere doğru uzanmaya başlar. İşte bu uzanma yere değdiği an ismi Tornado olarak adlandırılır.Tornado neden?
Tornado oluşumu için altta sıcak hava üstte soğuk hava kütlesi gereklidir. Son derece büyük bir hızla yükselmeye başlayan hava içinde girdaplar meydana gelir. Nemli hava soğuk havanın içine çekilir böylece şiddetli fırtınalar doğar.Hortumdan korunmak için neler yapmalıyız?
Sığınağınız varsa hemen sığınağa gidin. Sığınağa ulaşmak için asansörleri kullanmayın! Kapı ve pencereleri kapalı tutun! Sağlam bir nesnenin yanında veya altında çök-kapan-tutun yaparak, hortum bitinceye kadar bekleyin (Vücudunuzu battaniye ya da benzeri kalın örtülerle koruyabilirsiniz.)
Tornado nerelerde olur?
Ve dünyadaki hortumların sadece yarısı, Büyük Plato’nun ”(Hortum Vadisi)Tornado Alley” olarak adlandırılan güney kesimlerinde meydana gelir. Uzaktan görüldüğünde huniye benzeyen hortumlar, Antarktika dışında dünyanın bütün kıtalarında uygun şartlar oluştuğunda meydana gelebiliyor aslında.Kasırga afeti nedir?
KASIRGA NEDİR? En büyük doğal afetlerden birisi olarak bilinen kasırgalar, gök gürültülü fırtına üreten düşük basınçlı bir çekirdeğe sahiptirler. Ayrıca kasırgalar büyük bir atmosferik dolaşım mekanizması olarak da tanımlanmaktadır. Eğer ki bir fırtına, saatte 200 KM’yi geçerse kasırga olarak adlandırılır.Cografya kasırga nasıl oluşur?
Rüzgâr ve yağış Tropik bir siklonun kasırga olarak adlandırılabilmesi için hızının en azından 117 km/saat olması gerekir. Ekseriya saate 240 km’den fazla hıza sâhiptirler. Sebeb oldukları direkt zarardan başka rüzgarlar felaketlere yol açan büyük deniz dalgalarına ve denizin kabarmasına sebep olurlar.
Büyük Okyanus’un batısında Çin Denizinde ve Filipin Denizinde görülürler.Dünyadaki en güçlü rüzgardır.
Dünya üzerindeki hortumların dörtte üçü Kuzey Amerika’da meydana gelmektedir. Hortum Geçidi olarak tabir edilen bu durum Kuzey Amerika’nın iç kesimlerinde görülmektedir. Teksas ve Kansas bunlara örnektir. Ülkemizde ise en çok Antalya Körfezi’nde fırtına olmuştur.