AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Torna nedir ve tornalama islemi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.649
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Torna nedir ve tornalama işlemi?​

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

Torna nedir nasıl yapılır?​

Torna nedir nasıl yapılır?
Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinde kesici takım kullanımı prensibine dayanır. Doğrusal düzlemde hareket eden bir kesici takım iş parçası üzerinden talaş kaldırmasıyla yapılan işleme tornalama, bu işlemin gerçekleştirildiği tezgahlara da torna tezgahı olarak adlandırılır.

Torna parçaları nelerdir?​

Torna tezgahlarının başlıca kısımlarını aşağıdaki başlıklar altında toplamak mümkündür.
- Gövde.
- Ayaklar.
- Fener Mili (İş Mili)
- Kayıtlar.
- Gezer Punta.
- Hız Kutusu.
- Araba.
- Kalemlik.

Kam tornası nedir?​

Kam tornası nedir?
Kam torna tezgahında talaş, torna kalemleri ile kaldırılır. Çeşitli kam profilleri ve değişik işlemleri sonraya bırakılmadan bu tür tezgahlarda işlemek mümkündür. Üzerine çok sayıda kesici takım bağlanabilir. Bu tornalarda sadece kam milleri işlendiğinden fener milinin yapısı basit yapılmış ve hızları sabittir.
Tornalama işlemleri nelerdir?​
TORNALAMA İŞLEMLER İ
- 1 – ALIN TORNALAMA. En yaygın olarak kullanılan tornalama işlemlerinin başında gelir.
- 2 – DIŞ ÇAP TORNALAMA. En çok kullanılan tornalama işlemidir.
- 3 – KONİK TORNALAMA.
- 4 – DELİK DELME.
- 5 – PAH TORNALAMA.
- 6 – KANAL AÇMA.
- 7 – KESME.
- 8 – PROFİL TORNALAMA.

CNC torna tezgahı nedir ne işe yarar?​

CNC torna tezgahı nedir ne işe yarar?
CNC Torna Tezgahları, dönen bir iş parçası üzerinden kesici bir takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapan Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte torna tezgahları tahrikli takımlar vasıtasıyla frezeleme kabiliyeti de kazanmıştır.

Üç ayaklı aynalarda hangi parçalar bağlanabilir?​

Üç ve Dört Ayaklı Üniversal Ayna Üç ayaklı üniversal aynalar, silindirik üçgen, altıgen ve benzeri parçaların üç noktadan bağlanması için kullanılır.

Torna takımları nelerdir?​

Torna takımları nelerdir?
Bir torna tezgahı şu parçalardan oluşur:
- Gövde.
- Fener mili ve kutusu.
- Hareketli punta.
- Ayna (veya sabit punta)
- Talaş mili.
- Ana mil.
- Norton kutusu.
- Araba.

Üç ayaklı aynalara hangi parçalar bağlanabilir?​

Tornada hangi parçalar işlenir?​

Tornada hangi parçalar işlenir?
Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç kısımlarda silindirik ve konik yüzeyler işlenir.
Torna ne işe yarar?​
Torna tezgâhı: İşlenecek parçaya dönme hareketi vererek, kesici bir takımla sürekli talaş kaldırarak istenilen şekli vermeye yarayan bir tezgâh olarak tanımlanabilir. Büyüklük ve tip olarak değişik ölçü ve özellikte imal edilirler (masa tornası, ayaklı torna, revolver torna gibi).

Torna Kateri ne işe yarar?​

Torna Kateri ne işe yarar?
Kater : Torna kalemlerinin kalemliğe düzgün bir şekilde bağlanması için kullanılır. Kalem biçimine ve ölçüsüne uygun olarak kare kesiti delikleri veya kanalları vardır.
 
Torna, metal bir iş parçası üzerinde kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine denir. Bu işlem kendi ekseni etrafında dönmekte olan iş parçası üzerinde doğrusal hareket eden kesici takımın kullanılması prensibine dayanır. Torna tezgahı veya torna olarak adlandırılan bu işlemi gerçekleştiren tezgaha ise torna tezgahı denir.

Torna tezgahlarının başlıca parçaları şunlardır:
1. Gövde
2. Ayaklar
3. Fener Mili (İş Mili)
4. Kayıtlar
5. Gezer Punta
6. Hız Kutusu
7. Araba
8. Kalemlik

Kam tornası ise kam profilleri ve farklı işlemler için kullanılan bir torna tezgahı türüdür. Bu tezgahlarda talaş, torna kalemleri ile kaldırılır ve çeşitli kesici takımlar bağlanabilir.

Tornalama işlemleri çeşitli tiplerde olabilir. Bazı tornalama işlemleri şunlardır:
1. Alın Tornalama
2. Dış Çap Tornalama
3. Konik Tornalama
4. Delik Delme
5. Pah Tornalama
6. Kanal Açma
7. Kesme
8. Profil Tornalama

CNC Torna Tezgahları ise Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. Dönen iş parçası üzerinde kesici takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yaparlar ve günümüzde frezeleme kabiliyetine de sahiptirler.

Üç ayaklı aynalar genellikle silindirik üçgen, altıgen ve benzeri parçaların üç noktadan bağlanması için kullanılır.

Torna takımları arasında gövde, fener mili ve kutusu, hareketli punta, ayna, talaş mili, ana mil, Norton kutusu ve araba gibi parçalar bulunur.

Tornada genellikle eksenel hareketle dış ve iç kısımlarda silindirik ve konik yüzeyler işlenir. Torna tezgâhı işlenecek parçaya dönme hareketi vererek, kesici bir takımla talaş kaldırarak istenilen şekli vermeye yarayan bir tezgâhtır.

Torna Kateri ise torna kalemlerinin kalemliğe düzgün bir şekilde bağlanması için kullanılır. Kalem biçimine ve ölçüsüne uygun olarak kare kesiti delikleri veya kanalları bulunur.
 
Geri
Üst