- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Töreyi kim yazmıştır?
Türk töresini ilk kez yazılı hale getiren uygarlık ise Uygurlardır.Töreler nelerdir?
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.Töre indirimi nedir?
Töre cinayetlerinde ceza indirimini kaldıran düzenleme, TCKya giriyor. Düzenleme ile, 18 yaşını dolduran bir genç kızın bir erkeğe kaçması durumunda babası ya da erkek kardeşi, öldürme veya yaralama suçundan indirim almayacak.
Töre kaynağını nereden alır?
Eski Orta-Asya Türk Hukuku’nda törenin kaynağı her şeyden önce kağanlardır. Bundan başka, kurultaylarda alınan kararlar da törenin bir parçasını oluştururlar. Toplum içinde, kendiliğinden ve yavaş yavaş ortaya çıkan gelenek görenek kuralları (Yosun) ise, törenin bir başka kaynağı olarak kabul edilmektedir.Ilk Türk devletlerinde törenin nasıl bir fonksiyonu vardır?
Bu gelenek bizatihi törenin kendi içerisindedir. Yüzyılların derinliğine kök salmış olan töre, büyük bir birikim ve tecrübeyi temsil eder. Bu bakımdan, milliyet bağının güçlü kılınmasına hizmet eden de odur. Töre, Türk sosyal hayatını düzenleyen kaideler bütünüdür.Töre nedir ve nelerden oluşur?
Töre üç kaynaktan oluşur. Bunlar halk, kurultay ve han’dır. Yani bir kısım töre doğrudan doğruya halk içerisinde zuhur eder. Bunlar gelenek şeklinde nesilden nesle intikal eder.
Törenin temel ilkeleri nelerdir?
DÖRT TEMEL OĞUZ TÖRESİ: KÖNİLİK, UZLUK, TÜZLÜK VE KİŞİLİKTöre saikiyle ne demek?
Töre saiki, yaşadığımız toprakların bazı kesimlerinde ‘namus cinayeti’ adı altında, kanunumuzun suç olarak nitelendirdiği kasten öldürme fiilini meşrulaştırdığına inanılan ve örf adı altında işlenen suçlardır.Töre nedir örnek?
Yüzyıllar boyunca devam eden ve nesilden nesle aktarılan alışkanlıklara gelenek ve görenek denir. Gelenek ve göreneklerle birlikte toplumsal kaidelerin ve adetlerin tamamına töre adı verilir. Oldukça geniş bir kavram olan töre, tüm dini, milli ve kültürel değerleri kapsar.