AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toraks BT hangi organlar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toraks BT hangi organlar?​

BT Toraks, göğüs kafesinin ve ciğerlerin detaylı görüntülenmesini sağlayan bilgisayarlı tomografi yöntemidir. Göğüs tomografisi de denmektedir.

Toraks MR neden çekilir?​

Toraks BTgenellikle doktorlar tarafından hastalık şüphesi bulunan veya kontrol edilmesi gereken durumlarda yapılmaktadır.. Bu görüntüleme yönteminin amacı, göğüs bölgesinin daha detaylı olarak görüntülenmesini sağlamaktır. Bazı durumlarda tüberküloz olan hastalardan da toraks bilgisayar tomografisi istenebilir.

Kontrastli toraks BT nedir?​

Kontrastli toraks BT nedir?
Toraks bt adından da anlaşılacağı üzere bilgisayarlı tomografi ile yapılan bir görüntüleme tetkikidir. X ışınları ile kesitler halinde görüntüleme yapılmaktadır. Bir tanı yöntemi olmakla birlikte, tedavi sürecinin planlanmasına da olanak sağlar.

Akciğer tomografisi zararlı mı?​

Bilgisayarlı Tomografi taramalarında kullanılan düşük radyasyon dozlarının uzun vadeli zararları çok düşüktür. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte çok daha hızlı ve düşük doz radyasyon ile saniyeler içinde neredeyse tüm vücut taranabilmektedir.

Toraks travması ne demek?​

Göğüs kafesini oluşturan yapıların anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün direk veya indirek etki ile bozulmasıdır. Travmalardan ölümlerin% 25-30’unu oluşturmaktadır. Hastalar genelde erkek, 25-50 yaş arasındadır.

Kontrastlı toraks BT neden çekilir?​

Kontrastlı toraks BT neden çekilir?
Akciğer damarlarında tıkanıklık oluşması, Aile geçmişinde akciğer hastalıklarının olması ve kişilerin risk grubunda bulunması, Aort rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde toraks BT kullanılmaktadır.

Tomografi akciğer kanseri yapar mı?​

Tomografide kullanılan X-ışınları, DNA’ya büyük ölçüde zarar veriyor. Tıp alanında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile birçok hastalığın teşhisi mümkün hale gelse de sık tomografi çektirenlerin vücutlarında oluşan radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktı.
 
Toraks BT, göğüs kafesinin ve ciğerlerin detaylı görüntülenmesini sağlayan bir bilgisayarlı tomografi yöntemidir. Göğüs tomografisi olarak da adlandırılan bu işlem genellikle hastalık şüphesi bulunan veya kontrol edilmesi gereken durumlarda yapılır. Toraks BT'nin amacı, göğüs bölgesinin detaylı olarak incelenmesini sağlamaktır. Bazı durumlarda tüberküloz gibi hastalıkların teşhisi için de toraks bilgisayarlı tomografisi istenebilir.

Kontrastlı toraks BT ise bilgisayarlı tomografi ile yapılan bir görüntüleme tetkikidir. X ışınlarıyla kesitler halinde görüntüleme yapılırken, kontrast madde kullanılması da bu işlemi daha detaylı hale getirebilir. Toraks BT'nin yanı sıra kontrastlı toraks BT, tanı konulması ve tedavi sürecinin planlanmasına da olanak sağlayabilir.

Akciğer tomografisi taramalarında kullanılan düşük radyasyon dozlarının uzun vadeli zararları çok düşüktür. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha hızlı ve düşük doz radyasyonla neredeyse tüm vücudu tarayabilen BT taramaları yapılabilmektedir.

Toraks travması, göğüs kafesini oluşturan yapıların anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün doğrudan veya dolaylı olarak bozulması durumudur. Travmalar, ölümlerin %25-30'unu oluştururken genellikle erkeklerde ve 25-50 yaş aralığında görülür.

Kontrastlı toraks BT, özellikle akciğer damarlarında tıkanıklık, aile geçmişinde akciğer hastalıkları olması, risk grubunda bulunan bireylerin takibi ve aort rahatsızlıklarının teşhisi için çekilebilir.

Bilgisayarlı tomografi taramalarında kullanılan X-ışınları DNA'ya zarar verebilir ve sık tomografi çekilmesi durumunda vücutta oluşan radyasyonun kansere yol açabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle tomografi işlemlerinin ihtiyaca uygun ve doktor gözetiminde yapılması önemlidir.
 
Geri
Üst