AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Torakal vertebra neresidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.781
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Torakal vertebra neresidir?​

Torakal omurga, göğüs kafesi bölgesinde yer alan 12 adet omurdan oluşur. Omurgadaki tüm disk hernilerinin yaklaşık %0,25-0,75’i bu bölgededir. Düşük görülme sıklığı, torasik bölgenin biomekanik olarak stabilitesine ve daha az hareketli bir bölge olmasına bağlıdır.

Omurganın Torasik bölgesi nedir?​

Torasik omurga, insan omurgasının en uzun kısmıdır. Omurga yapısının çeşitli ölçüleri dikakte alındığında en karmaşık bölgesidir. Üst kısmında servikal omurga ve alt kısmında lomber omurgaya bağlanır. Torasik omurga, boyun tabanından başlayarak karın hizasına kadar uzanan ölçüdedir.
Omuriliğin bulunduğu yer neresidir?​
Omurilik, omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır. İlk lumbar, omurun alt kenarına kadar devam eder. Buradan itibaren sinirler atkuyruğu şeklinde yayılır.

Torakal vertebra MR neden çekilir?​

Torakal vertebra MR neden çekilir?
Yumuşak doku olarak adlandırılan bölgeler için, kemik ile ilgili hastalıklar tanısı için, bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı gibi omurga hastalıkları için MR istenir.

Torakal vertebralar nelerdir?​

Torakal vertebralar nelerdir?
Omurgada yer alan 7 adet boyun omuru diğer tabiri ile servikal vertebra, 12 adet olmak üzere sırt omuru diğer tabiri ile torakal vertebra, 5 adet bel omuru diğer tabiri ile lomber vertebra,5 sakral vertebra|sakral ve 4 adet de koksal vertebra bulunmaktadır.

Torasik bölge ne demek?​

“Torasik çıkış”, köprücük kemiği ve ilk kaburga arasındaki boşluğun adıdır. Kaza, hamilelik veya doğumsal gelişim farklılıkları nedeniyle hasar görebilir veya daralabilir. Bu, bölgeden geçen sinirlerin ve kan damarlarının üzerinde basıya neden olarak, ilgili taraftaki kolda ağrı ve uyuşukluğa neden olur.

Torakal vertebra ne demek?​

Torakal, omurun sırt bölümüne uzanan 12 kemikten her birine verilen isimdir. Vertebra (omur) boyunca uzanan toplamda 34 tane kemik göz önüne alındığında Torakal’ın ne kadar alan kapladığını hafızanızda canlandırabilirsiniz.
 
Torakal vertebra neresidir sorusunun cevabı şudur: Torakal omurga, göğüs kafesi bölgesinde yer alan 12 adet omurdan oluşur. Bu vertebra, omurgadaki tüm disk hernilerinin yaklaşık %0,25-0,75'ine ev sahipliği yapar. Torakal bölgenin düşük görülme sıklığı, biomekanik olarak stabil olmasına ve daha az hareketli bir bölge olmasına bağlıdır.

Omurganın torasik bölgesi ise insan omurgasının en uzun kısmıdır. Boyun tabanından başlayarak karın hizasına kadar uzanır. Üst kısmında servikal omurga, alt kısmında lomber omurga bulunur. Torasik omurga yapısı, omurganın en karmaşık bölgesidir. Omurilik ise omurga içinde yer alan ve boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan, merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır.

Torakal vertebra MR çekimi genellikle yumuşak dokuların incelenmesi, kemikle ilgili hastalıkların tanısı, bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı gibi omurga hastalıklarının teşhisi için istenir.

Torakal vertebralar, omurgadaki 12 sırt omurunu ifade ederken; omurgadaki toplam 34 kemikten oluşan yapıya dahildir. Ayrıca, torasik bölge ise köprücük kemiği ile ilk kaburga arasındaki boşluğun ismidir. Bu bölge, kazalar, hamilelik veya doğumsal gelişim farklılıkları sonucu hasar görebilir veya daralabilir, sinirler ve kan damarları üzerinde baskıya neden olabilir.
 
Geri
Üst