Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Torakal kifoz duzlesmesi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Torakal kifoz düzleşmesi ne demek?​

Kifoz, kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsan omurgasında yandan bakıldığında anatomik olarak birbirini izleyen ters eğrilikler (boyunda, sırtta, belde ve leğen kemiğinde) bulunur. Kifoz hastalık olarak en çok sırt bölgesinde görülüyor.

Kamburluk nasıl tedavi edilir?​

Doktorlar genellikle korse ve ezersiz verirler. Düzenli spor ve egzersiz yaparak kurtulmanız mümkündür. Eğer bel ve sırt kaslarınız güçsüzse ters mekik çekerek kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. İş yerinizde çalıştığınız bilgisayar, masa ve sandalyenin düz ve yumarda olmasına dikkat edin.

Torakal kifoz ne demek?​

Torakal kifoz ne demek?
Göğsün (torasik omurga) “ters c şeklindeki” eğrisine kifoz denir. Omurganın bu doğal eğriliği denge için önemlidir ve insanın dik durmasına yardımcı olur. Eğrilerden herhangi biri çok büyük veya çok küçük olursa, dik durmak zorlaşır ve duruş anormal görünür.

Kamburluk tedavisi için hangi doktora gidilmeli?​

Duruş bozukluğu için ilk olarak Ortopedi ve Travmatoloji Servisi’ne gidilir. Burada ağrılar incelenerek duruş bozukluğu var mı ya da hangi duruş bozukluğu var, o saptanır. Tanı konulduktan sonra ise hasta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi’ne yönlendirilir ve kişiye özel fizik tedavi programı hazırlanır.

Kambur insan nasıl olur?​

Kamburluk; tıp dilinde ”kifoz” olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bel kasalarında ortaya çıkan zayıflaması ve gevşemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Kambur ameliyatla duzelir mi?​

Kambur ameliyatla duzelir mi?
Bacak kaslarının uzatılmasına ve omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesine yönelik olan egzersizlerle hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılabilir. Eğriliğinin arttığı hastalara cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Operasyonla kamburluğun düzeltilmesi ve eğriliğin ilerlemesi engellenir.

Kambur durmak nelere yol açar?​

En çok bel, sırt ve boyun ağrısına neden olur. Duruş bozukluğu aşağıdaki belirtilere de yol açabilir: Omuz ve kol ağrısı Bacak, diz veya ayak bileği ağrısı

Omurga kırığı kendiliğinden geçer mi?​

Cerrahi işlemden korkan hastaların çoğu “Omurga kırığı kendiliğinden geçer mi?” Diye merak etmektedir. Ancak bu durum eğer kırık ciddi ise mümkün değildir. Basit kırıklarda korse tedavisi ve yardımcı egzersizler ile kendiliğinden iyileşme süreci hızlandırılabilir ancak ciddi kırıklarda cerrahi işlem gerekli olacaktır.

Dorsal skolyoz nedir?​

Dorsal skolyoz nedir?
Skolyoz, spinal deformiteler içerisinde en sık karşılaşılan ve ilerleyen evrelerde son derece ciddi duruş bozukluklarına neden olan üç boyutlu bir omurga deformitesidir. Bu deformite omurganın yapısal bozukluğundan kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi omurga dışı sebeplere bağlı olarak da gelişebilir.

Omurga Kırılması Neden Olur?​

Omurga kırıkları genellikle yüksek enerjili travmalara bağlı gelişir. Trafik kazaları en sık nedenlerden biri olarak gösterilmektedir. Bunun dışında düşmeler (özellikle yüksekten düşmeler), ateşli silah yaralanmaları ve spor kazaları omurga kırıklarının başlıca nedenleri arasındadır.

Torasik kifoz artması nedir?​

Normalden daha büyük (50 dereceden fazla) bir eğrilik için tıbbi terim aslında “hiperkifoz” olarak adlandırılsa da, “kifoz” terimi genellikle doktorlar tarafından torasik omurgadaki aşırı eğriliğin çok kavisli bir üst sırt oluşturması durumuna atıfta bulunmak için kullanılır.

Kifoz ameliyatı kaç yaşında olur?​

Kifoz ameliyatı kaç yaşında olur?
1 yaş ve sonrasındaki her kifoz durumu görünen kişi kifoz ameliyatı ile tedavi edilebilir.
 
Torakal kifoz düzleşmesi, göğüs bölgesindeki omurganın "ters c şeklindeki" eğrisine denir. Omurganın doğal eğrilerinden biri olan kifoz, bedenin denge sağlamasına ve dik durmayı desteklemesine yardımcı olur. Ancak bu eğrilerden herhangi biri normalden fazla veya az ise, duruş bozukluğu meydana gelir ve kişinin duruşu anormal bir şekilde görünebilir.

Kifoz tedavisinde doktorlar genellikle korse kullanımını ve egzersizleri önerirler. Düzenli olarak yapılan egzersizler ve spor aktiviteleri, bel ve sırt kaslarının güçlenmesine ve duruşun düzelmesine yardımcı olabilir. Ayrıca iş yerinde kullanılan bilgisayar, masa ve sandalyenin ergonomik şekilde düzenlenmesi de duruş bozukluğunu engelleyebilir.

Kifoz problemi yaşayan kişilerin Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'ne başvurması uygun olacaktır. Bu bölümde yapılan muayene ve tetkikler sonucunda duruş bozukluğu tespit edilir ve gerekli tedavi süreci planlanır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi de kifoz tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır, çünkü burada hastalara özel fizik tedavi programları hazırlanarak duruş bozukluğunun düzeltilmesi ve bel ağrılarının azaltılması hedeflenir.

Kamburluğun, yani kifozun ilerlemesi durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Bacak kaslarının uzatılması ve omurga çevresindeki kasların güçlendirilmesini hedefleyen cerrahi operasyonlar, kifozun düzeltilmesine ve eğriliğin ilerlemesinin engellenmesine yardımcı olabilir. Ancak her vakada cerrahi tedavinin gerekli olup olmadığına doktorlar karar verecektir.

Kifoz veya kamburluk duruş bozukluğuna yol açabilir ve en yaygın belirtileri arasında bel, sırt ve boyun ağrıları yer alır. Ayrıca omuz, kol, bacak, diz veya ayak bileği ağrıları da kifozun neden olduğu duruş bozukluğunun belirtileri arasında sayılabilir.

Omurga kırıkları genellikle yüksek enerjili travmalara bağlı olarak meydana gelir. Trafik kazaları, düşmeler, ateşli silah yaralanmaları ve spor kazaları omurga kırıklarının yaygın nedenleridir. Omurga kırıkları için tedavi genellikle konservatif yöntemlerle mümkün olabilir, ancak ciddi kırıklarda cerrahi müdahale gerekebilir.

"Dorsal skolyoz" ise omurga deformiteleri arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Omurganın üç boyutlu olarak deformasyona uğraması sonucu meydana gelen bu durum ilerleyen evrelerde ciddi duruş bozukluklarına neden olabilir.

Omurga kırıkları kendiliğinden iyileşebilir mi sorusu genellikle hastaların kafasını kurcalar. Basit kırıklarda korse tedavisi ve egzersizlerle iyileşme süreci desteklenebilir, ancak ciddi kırıklar genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Eğer omurga kırığı şiddetli ise, ameliyat kaçınılmaz olabilir.

Kifoz ameliyatı için uygun yaş aralığı konusunda net bir kural olmamakla birlikte, genellikle 1 yaş ve sonrasındaki her yaşta kifoz durumu görünen kişiler ameliyatla tedavi edilebilirler. Ancak ameliyat kararı her hasta için farklılık gösterebilir ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmek önemlidir.
 
Geri
Üst