Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Topuk yarasi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.065
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Topuk yarası neden olur?​

Topuk çatlaklarının bu kadar yaygın şekilde görülmesinin nedenleri şöyledir; kadınlarda menopoz sonrası cilt kuruluğunun artması, aşırı kilolar, ayak mantarları, doğru ayak bakımının yapılmaması, ter bezlerinin çok çalışması, şeker ve tiroid gibi sistemik hastalıkların ciltte kuruluğa sebep olmasıyla topuk çatlağı …

Topuk yarası nasıl geçer?​

Bu uzaklaştırma yoluna “yara debridmanı” adı verilir. Debridman en kolay cerrahi olarak yapılır. Yara tedavisi yapan hekim bistüri, makas, küret gibi aletlerle ölü, kirli dokuları keserek uzaklaştırır. Ölü dokular yara pansumanı sırasında da fırçalayarak, silinerek, kazınarak temizlenir.

Topuk çatlakları için ne iyi gelir?​

Topuk çatlakları için ne iyi gelir?
Topuk çatlaklarına iyi gelen en önemli uygulama; nemlendiriciler ile ayakların devamlı olarak nemlendirilmesidir. Bunun yanı sıra önceden sirke ile ayak bakımının yapılması ardından da nemlendirici kremler ile nemlendirmek gerekir. Her gün bu şekilde bakım yaparak, topuk çatlaklarının önüne geçilebilir.

Ayakkabı vurması sonucu oluşan yaralar nasıl geçer?​

Ayakkabı vurması sonucu oluşan yaralar nasıl geçer?
Ayakkabı vuruğuna soğuk siyah çay ile pomad uygulayabilirsiniz. Yumurtanın ayakkabı vurmasına iyi geldiği söylenmektedir. İnce bir tabaka halinde sürerek deneyebilirsiniz. İçerisinde nane aroması bulunmayan diş macunlarını ayağınızın vurduğu, yara olan bölgeye uygulayarak, yaranın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Topuk çatlaklarına ne iyi gelir evde?​

Topuk Çatlaklarına Ne İyi Gelir?
- Limon.
- Bitkisel öz yağlar.
- Vazelin.
- Nemlendirici krem.
- Bal.
- Olgun muz.
- Pirinç unu.
- Epsom tuzu.

Topuk çatlakları evde nasıl geçer?​

Topukta ortaya çıkan çatlaklar kişiyi rahatsız ediyorsa; ılık su içine belli bir miktar limon suyunu ekleyerek, su içerisinde yaklaşık olarak 15 dakika boyunca bekletilmelidir. Daha sonra ponza taşı desteğiyle topuklardaki ölü deri alınmalıdır. Son olarak, ayaklar temiz suyla yıkanarak, havlu desteğiyle kurutulmalıdır.

Topuk çatlaklarına hangi ilaç iyi gelir?​

Topuk çatlaklarına hangi ilaç iyi gelir?
 
Topuk çatlaklarına karşı uygun tedavi seçeneklerine başvurmadan önce bir doktora başvurmanız önerilir. Bir dermatolog veya ayak sağlığı uzmanı, size en uygun tedaviyi önerebilir. Topuk çatlakları için bir doktorun önerebileceği tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

1. **Nemlendirici Kremler:** Nemlendirici kremler topuk çatlaklarının tedavisinde etkili olabilir. Özellikle içeriğinde üre, laktik asit veya salisilik asit gibi nemlendirici ve soyucu bileşenler bulunan kremler tercih edilebilir.

2. **Topikal Retinoidler:** Doktorunuz, topikal retinoid içeren kremleri önerebilir. Bu bileşenler cildin hücre yenilenmesini artırarak topuk çatlaklarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

3. **Keratolitikler:** Keratolitikler, cildi yumuşatmaya ve ölü derinin dökülmesine yardımcı olabilir. Bunlar genellikle üre veya salisilik asit içeren ürünler olabilir.

4. **Antifungal Krem veya Losyonlar:** Eğer topuk çatlakları mantar enfeksiyonuna bağlıysa, doktorunuz antifungal krem veya losyon önerebilir.

5. **Oral Tedavi:** Bazı durumlarda, doktorunuz oral ilaçlar önerebilir. Özellikle mantar enfeksiyonları için antifungal ilaçlar gerekebilir.

Yukarıda belirtilen tedavi seçeneklerinin uygulanmasından önce, kesinlikle bir sağlık uzmanından tavsiye almanız ve tedavinin doktor gözetiminde gerçekleştirilmesi önemlidir. Unutmayın ki herkesin cilt yapısı ve durumu farklı olduğundan, etkili bir tedavi için bireysel ihtiyaçlarınızı değerlendiren bir uzmana danışmanız en doğru yaklaşım olacaktır.
 
Geri
Üst