Topraklama sistemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Topraklama sistemi nedir?​

Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
İşletme topraklaması nasıl Iletkenle yapılmalıdır?
Şebekeden gelen voltaj, trafo ile düşürülerek alıcılara aktarılır. Trafonun yıldız noktası bakır çubuk veya bakır levha ile topraklama yapılmış olan kabloya bağlanır. Şebekeden gelen nötr hattı da bu yıldız noktasına bağlanır. Yapılan bu işleme işletme topraklaması denir.

Topraklama nedir örnekleri?​

Topraklama, elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki “topraklama” sistemine bağlanması yöntemi. Örnek olarak toprak altında ıslaklığın başladığı noktaya elektrotlar gömülür.
Topraklama nedir ve nasıl yapılır?
Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Topraklama ve paratoner sistemlerini asıl amacı istenmeyen elektrik akımının insanlara ve cihazlara zarar vermeden toprağa iletilmesini sağlamaktır.
İşletme topraklaması kaç olmalı?
Bu hesaplama, elektrik mühendisleri tarafından hesaplanmaktadır. En ideal olan topraklama direnç ölçümlerinin en fazla 10 ohm olması istenmektedir. İnsan sağlığı ve cihazların verimliliği için direnç ölçümlerinin 5 ohm altına düşmemesine dikkat edilmektedir.

Trafo işletme topraklaması nasıl yapılır?​

Topraklama ölçümü, toprak direnç test cihazı kullanılarak yapılmalıdır. Toprağın elektrik akımını geçirebilmesi sırasında tepki gösterir. Bu tepkiye Toprak Direnci denir. Toprak bakır gibi normal iletkenlere göre daha zayıf bir iletkendir.
Topraklama çubuğu kaç mm olmalı?
Şerit yuvarlaksa çapı en az 8 mm, lama ise boyutları 25 x 2 mm; uzunluğu en az 20 m olmalıdır. Şerit çevresindeki toprak elenmiş, taşlı toprak ise çimlendirilmelidir.

Topraklama iletkeni olarak en az kaç mm2 kesitinde olmalıdır?​

2) Topraklama iletkenleri: Topraklama iletkenlerinin mekanik dayanım ve korozyona karşı dayanıklılık bakımından en küçük kesitleri aşağıda verilmiştir. – Bakır 16 mm2 ( Ek-F, F.5’deki istisnaya bakınız) – Alüminyum 35 mm2 – Çelik 50 mm2 3) Potansiyel dengeleme iletkeni: Potansiyel dengeleme iletkenlerinin …
 
Geri
Üst