Topraklama Megeri ile nasil olcum yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Topraklama Megeri ile nasıl ölçüm yapılır?​

Topraklama megeri ile ölçüm yaparken toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine çakılır. Elektrotların arası 5 ile 10’ar metre olmalıdır. Yeşil kablo cihazın E topraklama elektroduna, sarı kablo P’ye ve kırmızı kabloda C’ ye bağlanır. Dikkat: Çubukların çakıldığı toprak nemli olmalıdır.

Toprak özdirenci nedir?​

Topraklama Direnci (toprak direnci) toprağın elektrik akımını geçirebilmesi sırasında gösterdiği tepkidir. Toprak aslında bakır gibi normal iletkenlere göre daha zayıf bir iletkendir. Ancak akım için alan yeteri kadar büyükse, direnç düşük olup toprak iyi bir iletken haline gelebilir.
Avometre ölçü aletinde bir tane siyah ve bir tane de renkli olmak üzere toplam da 2 tane kablo vardır. Siyah kablonun Com yazan ortak bağlantı noktasına takılması gerekir. Akım değeri, Amper cinsinden ölçülmek istenir ise, renkli kablonun mili Amper yazan bağlantı noktasına takılması gerekir.
Topraklama ölçüm raporu nasıl hazırlanır?
Raporlamanın hazırlanabilmesi için topraklama direnç ölçümü yapılmalıdır. Direnç formülü ise toprak iletkeni ile topraklama direnci toplamından oluşmaktadır. Topraklama direnci ölçümlerinde ölçüm çubuklarının konulacağı alanların ısıtılması doğru sonuç almayı sağlayacaktır.
Topraklama gerilimi nedir?
5) Toprağa karşı gerilim: Orta noktası ya da yıldız noktası topraklanmış şebekelerde, bir faz iletkeninin bu noktalara göre potansiyel farkıdır. Bu gerilim faz gerilimine eşittir.

Topraklama direnci ölçüm cihazı nedir?​

Yalıtkan dirençlerin değeri çok büyüktür. Yalıtkan dirençleri ölçen bu aletlere meger cihazı veya meger ölçü aleti denir. Diğer bir tanımlama olarak meger topraklama kaçak ölçüm cihazı, topraklama tesisatının yeterliliğini, veya var olan hattaki kaçakları ölçen bir cihazdır.

Topraklamayı güçlendirmek için ne yapmalı?​

Çubuk Elektrot ile Topraklama Topraklama için 2-3 adet iletken bakır çubuk gerekir. Bu bakır çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilir. Tek bir uzun bakır çubuk yerine birkaç parça çubuk kullanmak daha uygundur.
Topraklama çubuklarının aralıkları çubuk uzunluğunun iki katı uzunluğunda ve mümkünse kaz ayağı şeklinde yapılmalıdır. Topraklama çubukları iniş iletkenleri ile toprak yüzeyinin en az 10-15 cm altında birbirine bağlanmalıdır. Bunun nedeni kışın toprak yüzeyi 5 cm’e kadar donabiliyor.
Topraklı cihazların toprak hattı direnci ne olmalı?
İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır. Tüm kurumlar tarafından kabul edilen standart bir topraklama direnci mevcut değildir. Bununla birlikte, NFPA ve IEEE 5,0 ohm ya da daha düşük bir topraklama direnç değeri önermektedir.
Faz nötr toprak arası kaç volt olmalı?
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur.

Topraklama ölçüm raporu nereden alınır?​

Raporu almak için bireysel olarak hizmet veren SMM’lerden (Serbet Müşavir Mühendis) hizmet alabileceğiniz gibi, bu alanda profesyonel çözümler üreten mühendislik firmalarıyla da irtibata geçebilirsiniz.
 
Geri
Üst