Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toprak yogunlugu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toprak yoğunluğu nedir?​

Pek çok mineral toprakta parçacıkların ortalama yoğunluğu 2.6-2.7 g/cm3 dür. Organik madde miktarı arttıkça bu değerler düşer. Özgül ağırlık, toprağın en az değişen özellikleri arasında yer alır. Kuru hacim ağırlığı, fırın-kuru toprak kütlesinin gözenekleri de içeren toplam hacme oranıdır.

Humuslu toprak nerede bulunur?​

Organik olan bitkisel ve hayvansal artıkların toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile meydana gelen humuslu toprak, Karadeniz’in kahverengi orman topraklarında bol miktarda bulunur. Bunun yanı sıra zengin bitki örtüsüne sahip doğal arazi ve bahçelerde de bulmak mümkündür.
Humusça ne demek?
Humus, bitkisel ve hayvansal organik artıklarının toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile oluşan madde.

Toprak yoğunluğu nasıl hesaplanır?​

- hacminin ağırlığı (katı ve boşluk. kısmı)
- Toprağın Hacim ağırlığı: Hacim 1 cm3 Ağırlık: 1.33 gr. (Katı+boşluk)
- Hacim Ağırlığı = Fırın kurusu toprak ağırlığı Toprak hacmi (Katı+boşluk) Buna göre;
- Toprağın Tane Yoğunluğu: Hacim 0.5 cm3. Ağırlık: 1.33 gr.
- Tane yoğunluğu = Katı toprak ağırlığı Katı kısmın hacmi. Buna göre;

1 ton toprak kaç metreküp yapar?​

Toprak ise, 1.5 ilâ 1.6 olarak hesap edilir. Bunun ortalaması 1.8 ton/metreküp olmalıdır.
Kumlu tınlı toprakta ne yetişir?
Kumlu – tınlı topraklarda fasulye, bezelye, ıspanak, pancar, şalgam, kereviz iyi yetişir. Orta ağırlıktaki tınlı toprakları ise karnabahar ve lahana türleri severler. Humus bakımından zengin olan bu tipteki topraklar, çabuk ısınıp kolayca işlenebildiklerinden dolayı turfanda sebzeciliğe de uygun gelmektedirler.
Çernezyomlar, Orta Kuşağın yarı nemli alanlarında uzun boylu çayırlar altında oluşan topraklardır. Bu topraklara Kara topraklar adı da verilir. Organik madde yönünden zengin olan bu topraklar Dünya’nın en verimli tarım toprakları arasındadır.
Hacim ağırlık boşlukları ile birlikte kuru toprak kütlesinin hacmine oranıdır. Başka bir ifade ile 1 cm3 hacminde doğal durumda boşlukları ile birlikte kuru toprağın gram olarak kütlesidir. Hacim ağırlık değeri, birçok tarımsal işlemlerde kullanılan ve bilinmesi gereken önemli bir toprak fiziksel özelliğidir.
Toprağın sıvı fazı nedir?
önemli konularından bazılarıdır. Toprak; katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç ayrı fazdan oluşmuştur. Katı faz inorganik ve organik bileşiklerden, sıvı faz sudan ve gaz fazı ise havadan ibarettir.

Toprağın hacim ağırlığı nasıl hesaplanır?​

Basit yöntem: 100 cm3 lük çelik silindir doğal durumu bozulmadan toprağa çakılır ve 105 °C de kurutularak tartılır. Kuru ağırlığı 100 e bölünür. Çıkan rakam HACİM AĞIRLIĞIDIR. Bir da arazinin 20 cm lik pulluk katmanının ağırlığı, hacim ağırlığı 1.25 g.cm3 kabul edilirse 250 000 kg dır.

Toprak agregat ne demek?​

Topraktaki kil, mil, kum fraksiyonlarının organik materyal ile canlı salgıları sayesinde oluşturdukları en küçük doğal toprak parçasına verilen isimdir. Toprak fraksiyonlarının bir araya gelerek agregatı oluşturmasına ise agregatlaşma denilir.
Agregatlaşma ne demek?

Silt toprak ne demek?​

Silt, kumdan küçük kilden büyük taneli malzemeye verilen isimdir. Genelde 0,002 milimetre ile 0,1 milimetre arasındaki alüminyum silikatlardan oluşur. Akarsuların taşıdığı alüvyonların bir kısmı silttir. Yapısı itibarıyla su tutma özelliği vardır fakat kilde olduğu gibi kohezyon özelliği göstermezler.
 
Geri
Üst