Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toprak verimliligine katkida bulunan uygulamalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toprak verimliliğine katkıda bulunan uygulamalar nelerdir?​

Toprağa ilave edilen bitkisel organik atıklar ve organik gübreler toprakta uygun tekstür ve tamponlayıcı maddeler oluşturarak toprağın bitkisel üretim için ideal yapıya kavuşmasını sağlar. Legüm (baklagiller) bitkilerinin toprağı asitlendirdiği de akademik yayınlarda kaydedilen bilgilerdendir.

Toprak verimliliği nelerdir?​

Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta E oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, % oranında su (nem) ve % oranında oksijen bulunması gerekir.
Tınlı toprak ne demek?
Tınlı topraklar tarımsal açıdan orta düzey- de verimli ancak fiziksel özellikler bakımından bitki yetiştiriciliğine en uygun topraklardır. İnce bünyeli ağır topraklardır. En az % 40 kil içerirler. Su ve hava geçirgenlikleri oldukça düşüktür.

Kara toprak verimli mi?​

Üzerindeki gür bitki örtüsünün düşük sıcaklığa bağlı olarak ayrışamaması nedeniyle humusça varsıl olan koyu renkli topraklardır. Çernozyomlar humusça varsıl olduğundan, üzerinde tarım yapılması durumunda; oldukça verimli topraklardır. Bu nedenle kara topraklar olarak da bilinir.

Toprak çeşitleri nelerdir?​

Toprak çeşitleri
Toprak verimliliği nasıl olur?
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarına kum, silt (mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın sus tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.

Tınlı toprakta ne yetişir?​

5-) Tınlı Toprak Ayrıca bahçe bitkileri yetiştiriciliğine uygun bir topraktır. Kuraklıklarda çatlamaz. Mineralce zengin olduğu için tarım için idealdir. Arpa, bakla, çeltik, kayısı, kuru fasulye, şeftali tınlı toprak üzerinde yetişen bitkiler arasında yer almaktadır.

Toprak tipleri nedir?​

Türkiye’de de 3 çeşit toprak türü görülmektedir. Bu Toprak bölgelere göre farklılık gösterip dağılımları da farklı bölgelerde olmaktadır. Ülkemizde bulunan toprak çeşitleri; Zonal toprak, Azonal toprak ve İntrazonal topraklardır.
Toprak çeşitleri nelerdir coğrafya?
ZONAL TOPRAKLAR

Türkiye’deki toprak türleri nelerdir?​

 
Geri
Üst