AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toprak olusumu en hizli nerede olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toprak oluşumu en hızlı nerede olur?​

Elverişli sıcaklık dağılışına sahip olup, nemlilik değeri yüksek olan iklim kuşaklarında toprak oluşumu oldukça hızlıdır. Misal olarak ekvatoral kuşak, devamlı yüksek sıcaklığa ve sürekli yağışa bağlı olarak dünyada toprak oluşum sürecinin en hızlı olduğu kuşak olacaktır.
Güneşe bakan yamaçta sıcaklık ortalaması yüksek olduğundan toprak oluşumu daha hızlı, toprak tabakası daha kalındır. Kuzey Yarımkürede Yengeç Dönencesinin kuzeyinde yıl boyunca güney yamaçlar güneşlenme ve buharlaşmanın daha fazla olduğu yerlerdir.
Podzolleşme ne demek?
Toprak Oluşum Süreçleri –Podzolleşme- serin ve bol yağışlı sahalarında görülen bir toprak oluşum sürecidir. karakterli ve gri renkli topraklara podzolik toprak denir. Toprağın üst kısmında yıkanma baskındır.

Podzolik toprak nedir?​

Podzol, iğne yapraklı ormanlarla kaplı, soğuk, nemli bölgelerin karakteristik toprağıdır. Fazla yıkandığından mâdensel tuzlar ve mineral yönünden fakirdir. Rusya ve Sibirya’nın kuzeyindeki Tayga ormanlarında geniş yer kaplar. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde yüksek kesimlerde rastlanır.
Lateritler nerede görülür?
Yağmur ormanlarında görülür. Demir olarak zengindir, yağışlarla birlikte topraktaki demir oksitlenir ve toprak kırmızımsı bir hal alır, ayrıca demir bitkilerin gelişmesine de katkıda bulunur. Laterit topraklarda genellikle Ekvatoral iklim bölgelerinde etkili olmaktadır ve verimliliği azdır.

Lösler verimli midir?​

Lösler genelde çöl kökenli olmalarına rağmen glasiyel kökenli olanları da bulunmaktadır Lös kökenli topraklar dünyanın en verimli toprakları arasındadır. Dünyanın başlıca tahıl üretim bölgeleri; Kuzey Avrupa Düzlüğü, Ukrayna ve Kuzey Amerika’nın Büyük Ovaları gibi geniş lös çökellerinin dağıldığı yerlerdir.
Kahverengi orman toprakları verimli mi?
Kahverengi orman toprakları eğimli yerlerde gelişen genç topraklardır. Toprağın yıkanmadan dolayı ph değerinin düşük nötr özellikte olması bitkilerin besin maddelerini almasını kolaylaştırır. Su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda, yağıştan dolayı toprak suyu da boldur.

Toprak tipleri nelerdir coğrafya?​

Topraklar oluşum özelliklerine göre taşlı, kireçli, kumlu, humuslu, milli gibi çeşitlere ayrılırlar. Bitki artıklarının zamanla ayrışmasıyla toprağa bitkisel besin maddeleri de karışır buna humus denir.
 
Geri
Üst