AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toprak bakteri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toprak bakteri nedir?​

Toprak mikrobiyolojisi bitkilerin düzenlenmesi açısından önemlidir. Özellikle bitkilerin besin alımında ve yoksul ekosistemlerde verimliliği sınırlayıcı besin alımından sorumludur. Toprak mikroorganizmaları, ekosistemin kalitesi ve tarımsal ekosistemlerin verimliliğinde çok önemli bir rol oynar.

Toprakta ne kadar bakteri var?​

Bu organizmalar topraklarda sayı, aktivite ve ekolojik etkileri bakımından en önemli grubu oluştururlar. 1 gram toprakta bakteri sayısı 1milyon ila 4 milyar arasında değişir.
Tüm organizmaların yaklaşık dörtte biri ila üçte biri toprakta bulunur. Toprağın biyoçeşitliliği mikroskopla görülecek kadar küçük bakteri ve kancalı kurtlardan yay kuyruk, akar, kırkayak, solucanlar, köstebekler ve farelere kadar birçok organizma içerebilir. Bu grupların her biri tür açısından zengindir.
Tarımda bakteri nedir?
“bitki gelişimini uyaran kök bakterileri” denir. Pseudomonas ve Bacillus’lar bitki gelişimini uyarıcı etkilerinin yanı sıra patojenler açısından çok iyi antagonistik özelliklere sahip olmaları nedeniyle de dikkat çekmektedirler.
Topraktaki bakteriler ne ile beslenir?
Toprak bakterileri (Rhizobium cinsi), Legiminosae familyasına bağlı bitkilerin köklerinde bulunan yumrular içinde yaşarlar. Bu mikroplar atmosferik nitrogenden yararlanarak, organik bileşikler yaparlar. Baklagil bitkisi de bakterilerde bulunan bu nitrogenli bileşiklerin nitrogeninden faydalanır.

Topraktan bakteri izolasyonu nasıl yapılır?​

Toprak örneklerinden Bacillus cinsine ait bakterileri izole etmek için her toprak örneğinden 1’er gr tartılarak, 9 ml steril saf suda çözülmesi sağlanmıştır. Bu karışımlar vorteksle iyice karıştırıldıktan sonra oda sıcaklığında yaklaşık 5 dakika bekletilmiştir.

Bakteriler toprağa nasıl fayda verir?​

Toprakta bağlı olan besin maddelerini ayrıştırarak bitki bünyesine alımını sağlar. Toprağın yapısını iyileştirerek gevşek toprak yapısı kazandırır. Bitkinin su tutma kapasitesini kök gelişimi sağlayarak artırır.
Toprak, içinde milyonlarca canlı varlığın yaşadığı ve etkileşim içinde bulunduğu bir ekosistemdir. Öyle ki deniz ekosisteminin canlıları hariç topraklarda tüm hayvan türlerinden üyeler bulunur. Toprakta sadece çok fazla sayıda canlı bulunmakla kalmaz aynı zamanda bu canlılar çok fazla çeşitlilik de gösterir.
Bakteriyel Gubre nedir?
Bakteriyel gübre, bitkinin temel ihtiyacı olan azot ve fosforu organik yollardan karşılayan, verimi ve hastalıklara karşı direnci artıran bakteri içerikli gübrelerdir. Bakteriyel gübreler, çiftçinin gübre, ilaç ve sulama masrafını azaltır. Toprağı zenginleştirir. Ürün kalitesini ve verimi artırır.
Bakterilerin beslenmesi neden gereklidir?
Organizmaların enerji sağlayabilmesi, sellüler komponentleri yapabilmesi, gelişmesi, çoğalması ve yaşayabilmesi için beslenmesi ve bu nedenle de çeşitli gıda maddelerini alması gereklidir. Bu maddelerin bir bölümü doğrudan ortamlardan sağlanmasına karşın bir kısmı da hücre içinde sentezlenir.

Bakteriler nasıl izole edilir?​

İzolasyon amacıyla çeşitli metotlar kullanılmaktadır. 1. Buyyon dilüsyon metodu 2. Agar dilüsyon metodu 3. Sürme metodu 4. Selektif ve zenginleştirilmiş besiyeri metodu.
 
Geri
Üst