Toplumsal yaslanma nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Toplumsal yaşlanma nedir kısaca?​

Yaşlı nüfusunun oranı yüzde 7’yi geçmiş ülkeler “yaşlı bir toplum” ve yüzde 10’u geçmiş ülkeler ise “çok yaşlı bir toplum” olarak tanımlanıyor. Toplumsal yaşlanma ise, 60 yaşın üzerindekilerin oranının artması, 15 yaşın altındakilerin de oranının azalması olarak ifade ediliyor.

Yaşlılık toplumsal bir sorun mudur?​

Yaşlı nüfusun sosyal demografik değişimlerde hızlı biçimde artması, büyük aile durumları ve aile bütünlüğünün bozulması, kentleşme, geleneksel yapıdaki değişiklikler nedeniyle, yaşlılık sadece bireyleri ilgilendiren bir sorun olmaktan çıkıp toplumsal bir sorun haline gelmektedir.
Yaşlanma ile ortaya çıkan sosyal değişimler nelerdir?
Yalnızlık; yaşlıya olan ihtiyacın azalması, ilgi görememe, çocukların evlenip ayrılmaları, torunların büyümesi, yaşlı bireyin çevresindeki ölümlerle, sohbet ve muhabbet ettiği insanların azalmasıyla yaşlı birey yalnız kalır.

Pandemi sürecinde yaşlılar nasıl etkilendi?​

Evde egzersiz eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kas zayıflığı düşmelere neden olabilir. Sosyal ilişkiler ve dış dünyayla bağlantılı olmanın sağladığı bilişsel uyarımda azalma bilişsel ve davranışsal sorunlara yol açabilir ya da demansın ve var olan diğer zihinsel yetersizliklerin ağırlaşmasına neden olabilir.

Yaşlılar neden bizim için önemli?​

Yaşlılarımız, milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak, gelecek nesillere aktarılmasında köprü görevi üstlenen, değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan, toplumsal hayatımızın en kıymetli hazinelerindendir.
Yaşlanmanın neden olduğu biyolojik değişimler?
Yaş ilerledikçe kronik hastalıklar düzenli bir biçimde artmaktadır. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları artmakta, duyu organlarında, fiziksel hareketlerde gerilemeler, davranış ve reflekslerde, yavaşlamalar, osteoporoz, kireçlenme sonucu postürde bozulmalar görülmektedir.
COVID-19’da benzer şekilde akut bir hastalık nedeniyle yaşlının fonksiyonelliğini geçici ve kalıcı olarak etkileyebilir. Bu kayıplar, hastalık sonrası yaşlıların bakım ihtiyacını artırabilir, bakımevine yatış artışlarına veya evde bakım ihtiyacına neden olabilir.
Altta yatan bazı hastalıklarda koronavirüs daha ağır seyreder. Aynı şekilde yaşlılarda da daha ağır seyreder. Ortalama iyi seyirli bir hastalık 10-14 günde iyileşir.
 
Geri
Üst