Toplumsal rollerden geri cekilme kurami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toplumsal rollerden geri çekilme kuramı nedir?​

Bu kuram, yaşlılıkta birey ve toplum olarak karşılıklı çekilmenin dayandığı sosyal sürece normatif bir bakış açısı getirir. Toplumsal düzeydeki geri çekilme, gerçekte sadece yaşlanan bireyin uzaklaşması değil, ilişki içinde olduğu diğer bireylerin de yaşlıdan uzaklaşması anlamına gelir.

Süreklilik Teorisi kime ait?​

2.1.6. Süreklilik Kuramı Atchley (1972) tarafından geliştirilen Süreklilik Kuramı, içsel ve dışsal yapıların korunarak sürdürülmesi gerektiği tezini savunmaktadır.
Etkinlik Kuramı anlamı nedir? Coşkuların kaynağını, organizmanın türlü bölümlerinin birbiriyle güçlü etkileşiminin sonucuna bağlayan görüş. (Etkileşim zayıfladıkça durulma ve uyku durumuna gidilir. )
Toplumsal değiş tokuş kuramı nedir?
“sosyal değiş tokuş kuramı ,insanların ilişkileri hakkındaki hislerinin ilişkiden aldıklarını düşündükleri ödüllere,ödediklerini düşündükleri bedellere ve ne tip bir ilişkiyi hak ettikleri ve bir başkasıyla daha iyi bir ilişki yaşama olasılıkları üzerine düşüncelerine dayandığını söyler.sosyal değiş tokuş kuramının …
Sosyo çevresel kuram nedir?
Sosyo-Çevresel Kuram Özellikle “aktivite kaynakları” ve “aktivite normları” kavramlarını bu kuram güçlendirmektedir. Çevrenin anlamı “çekilme” ya da “aktivite” kuramındaki gibi dar değildir. Yaşlının herhangi bir özel davranışı açısından çevrenin toplumsal içeriği sınırlanmamıştır.

Başarılı yaşlanma teorileri nelerdir?​

Bunların arasında en tanınmışı olan aktivite teorisine göre başarılı yaşlanmanın dört şartı vardır: Birincisi, ilgi alan ve aktivitelerin ileri yaşlara kadar korunmasıdır. İkincisi, kayba uğranılan ilgi alan ve aktivitelerin yerine yenilerinin konulmasıdır. Üçüncüsü, mevcut ve yeni ilişkilerin korunmasıdır.

Sosyolojik yaşlanma teorileri nelerdir?​

Bu bölümde yaşlı birey ile toplum arasındaki etkileşimleri inceleyen sosyolojik yaşlanma teorilerinden en yaygın olarak bilinen ve literatürde en çok tartışılan yaşamdan geri çekilme teorisi, aktivite teorisi, süreklilik teorisi, rol bırakma teorisi ve modernleşme teorileri hakkında bilgi edinilmiştir.
Hücre YaŞlanmasI Teorİsİ Hücre çoğalmasını kontrol eden genler klonal yaşlanmanın nedenlerindendir. Kromozom uçlarındaki telomer (her bir kromozomun iki ucunda bulunan, fonksiyonel olmayan DNA’ya telomer denir) bölgesinde DNA kayıpları hücre yaşlanmasının bir nedenidir. Programlı hücre ölümü de yaşlanmayla ilgilidir.
 
Geri
Üst