AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toplu is uyusmazliklarinin cozumunde grev ve lokavtin yasak oldugu ulke nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.726
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde grev ve lokavtın yasak olduğu ülke nedir?​

İsviçre mevzuatının bir özelliği de uzlaştırma ve tahkim faaliyetinin devam ettiği sırada ilgili işçi ve işverenler ve bunların meslek teşekkülleri her türlü mücadele yoluna başvurmaktan çekinmek mecburiyetinde olma larıdır. Şu halde barışçı yollar denenirken grev veya lokavta başvurmak kanunla yasaklanmıştır (mad. 6).

Toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak işçiler kimlerdir?​

Toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak işçiler kimlerdir?
İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.

Grevi Kim yasaklar?​

Kanunun ilgili maddesi şöyledir; “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir.

Grev ve lokavt yasakları nelerdir?​

Grev ve lokavt yasakları nelerdir?
Grev ve lokavt yasakları nelerdir?
- Can ve mal kurtarma işlerinde,
- Cenaze işleri ve mezarlıklarda,
- Şehir şebeke suyu,
- Elektrik,
- Doğal gaz,
- Petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde,

Toplu iş sözleşmesinin tarafları kimlerdir?​

İşçi tarafında münhasıran bir işçi sendikasının, işveren tarafında ise işveren sendikasının yahut herhangi bir sendikaya üye olmayan işverenin bulunduğu iş sözleşmelerine toplu iş sözleşmesi denir. Burada, belirli bir sayıda işçi ile işveren arasında hizmet ilişkisi toplu bir şekilde kurulmuş olur.

Bir TİS nin hangi hükümleri teşmil edilemez?​

Bir TİS nin hangi hükümleri teşmil edilemez?
(5) Toplu iş sözleşmesinin, tarafların hak ve borçlarını düzenleyen hükümleri ile özel hakeme başvurma hakkındaki hükümleri teşmil edilemez.

Grevi erteleme kararını kim verir?​

Grev ertelemeleri yasanın 63. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı13 bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir.

Grev ve lokavt hakkı hangi haklardandır?​

Grev ve lokavt hakkı hangi haklardandır?
yapılması hakkına Anayasa m. 54’e göre, “Toplu iş sözleşmesinin sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev sahiptirler.” Bu hüküm ile grev hakkı yalnız işçilere tanınmış bir temel sosyal haktır.
 
İsviçre, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde grev ve lokavtın yasak olduğu ülkedir. İsviçre mevzuatı, uzlaştırma ve tahkim faaliyetlerinin devam ettiği süreçte işçi ve işverenlerin mücadele yollarına başvurmaktan kaçınmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle, barışçıl yollar denendiği sürece grev veya lokavt başvurusu yasaklanmıştır.

Toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak işçilere örnek olarak, geçici işçiler ve alt işveren işçileri gösterilebilir. Bir işyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışanlar veya alt işverenler, o işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden faydalanamazlar.

Grevi yasaklayabilecek bir mercii ise Bakanlar Kurulu'dur. Karar verilmiş veya başlanmış bir kanuni grev veya lokavt genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise, Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıktaki grev ve lokavtı altmış gün süreyle erteleyebilir.

Grev ve lokavtın yasak olduğu durumlar arasında can ve mal kurtarma işleri, şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz gibi sektörler yer almaktadır. Bu sektörlerde grev ve lokavt uygulanamaz.

Toplu iş sözleşmesinin tarafları, işçi ve işveren sendikaları veya sendikaya üye olmayan işverenlerdir. Toplu iş sözleşmesi, belirli bir sayıda işçi ile işveren arasında hizmet ilişkisinin toplu olarak düzenlendiği bir sözleşmedir.

Bir TİS'nin hak ve borçları düzenleyen hükümleri ile özel hakem başvurma hakkı gibi hükümler teşmil edilemez. Bu hükümler özel olarak düzenlenmiş ve uygulanması gereken maddelerdir.

Grev ertelemesi kararını alabilecek kişi ise Cumhurbaşkanı'dır. Eğer karar verilmiş ya da başlanmış bir kanuni grev veya lokavt genel sağlık veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise, Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süreyle erteleyebilir.

Anayasa m. 54'e göre, toplu iş sözleşmesinde uyuşmazlık çıktığında işçilere grev yapma hakkı tanınmıştır. Grev hakkı, temel bir sosyal haktır ve Anayasa tarafından işçilere verilmiştir.
 
Geri
Üst