AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toplu is sozlesmesinden yararlanamayacak isciler kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.221
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak işçiler kimlerdir?​

İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.

2822 sayılı Kanun yürürlükte mi?​

Toplu iş ilişkileri sistemini yeniden düzenleyen, 7.5.1983 tarih ve 18040 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile aynı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu yaklaşık 30 yıl süreyle yürürlükte kalmış ve bu dönem …
Sendika üyesi olmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları mümkün müdür?​
Taraf sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı için gerekli kanuni şartları sağlamayan işçiler ise ancak taraf sendikanın yazılı rızasıyla TİS hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

Bir Tisin hangi hükümleri teşmil edilemez?​

Bir Tisin hangi hükümleri teşmil edilemez?
(5) Toplu iş sözleşmesinin, tarafların hak ve borçlarını düzenleyen hükümleri ile özel hakeme başvurma hakkındaki hükümleri teşmil edilemez.

Toplu iş sözleşmesinin tarafları kimlerdir?​

Toplu iş sözleşmesinin tarafları kimlerdir?
İşçi tarafında münhasıran bir işçi sendikasının, işveren tarafında ise işveren sendikasının yahut herhangi bir sendikaya üye olmayan işverenin bulunduğu iş sözleşmelerine toplu iş sözleşmesi denir. Burada, belirli bir sayıda işçi ile işveren arasında hizmet ilişkisi toplu bir şekilde kurulmuş olur.

Toplu iş sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girer?​

Toplu iş sözleşmesi aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça imza tarihinde yürürlüğe girer. Bununla birlikte taraflar toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden daha sonraki ya da önceki bir tarihte yürürlüğe gireceğini de kararlaştırabilmeleri mümkündür.

2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi grev ve Lokavt Kanunu Nedir?​

Madde 1 – Bu Kanunun amacı, işçilerin ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek üzere, toplu iş sözleşmesi yapmalarının, uyuşmazlıkları barışçı yollarla çözümlemelerinin ve grev ve lokavtın esaslarını ve usullerini tespit etmektir.
Sendika üyesi olmayan iş bırakabilir mi?​
vd. Söz konusu karar uyarınca, kişinin sendikaya üye olup olmaması önemli olmayıp üye olduğu sendika dışında başka bir sendikanın aldığı karar uyarınca da iş bırakabilmesi mümkün olup sırf bu nedenle kişiye disiplin cezası verilemez.

İşçi sendikaya üye olmasa ne olur?​

İşçi sendikaya üye olmasa ne olur?
Kanuna göre, taraf işçi sendikasına üye olmayanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri o işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır (m. 39/4).

Sendika ücretini kimler alabilir?​

Sendika ücretini kimler alabilir?
1 MİLYONU DAHİL DEĞİL. Toplu sözleşme ikramiyesi sadece sendika üyesi memurlarına verilecek. Buna karşın 1 milyona yakın memur henüz sendika üyesi değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Temmuz 2021 istatistiklerine göre; 2 milyon 658 bin 555 sendika üyesi olabilecek kamu personeli var.

Toplu iş sözleşmesi hangi konuları içermektedir?​

Çerçeve sözleşmenin konusu olabilecek hususlardan özellikle, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler, işyerinin çalışma düzenine ilişkin olup, işyerinde çalışanların sendikalı olup olmadıklarına bakılmaksızın, tüm işçilere uygulanacak hüküm niteliğindedir.

Toplu iş sözleşmesini kim yapar?​

Grup Toplu İş Sözleşmesi Sözleşme yapma yetkisi işveren sendikası bakımından ya işverene aittir ya da işveren sendikasına aittir.
Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden sonra hangi tarihten itibaren yararlanır?​
(2) Toplu iş sözleşmesinden, sözleşmenin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanır.
 
Toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak işçiler, genel olarak şu durumlarda olabilir:

1. Geçici İşçiler: İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan kişiler, o işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanamazlar.

2. Alt İşveren İşçileri: İşyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanamazlar.

Sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı için gerekli şartları sağlamayan işçiler ise sadece ilgili sendikanın yazılı rızasıyla toplu iş sözleşmesinden yararlanabilirler.

Toplu iş sözleşmesinin tarafları genellikle işçi sendikası ile işveren sendikası veya herhangi bir sendikaya üye olmayan işveren arasında yapılır. Bu sözleşme, belirli bir sayıda işçi ile işveren arasında hizmet ilişkisinin toplu olarak düzenlendiği bir sözleşmedir.

Toplu iş sözleşmesi, taraflarca farklı kararlaştırılmadıkça imza tarihinde yürürlüğe girer. Ancak taraflar dilerlerse sözleşmenin imza tarihinden önce veya sonra yürürlüğe gireceği konusunda anlaşabilirler.

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ise işçilerin ve işverenlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma koşullarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapmalarını, uyuşmazlıkları çözmelerini ve grev ile lokavtın esaslarını belirler.

Son olarak, toplu iş sözleşmesi genellikle iş sağlığı ve güvenliği, çalışma düzeni gibi konuları içerir ve imzalandığı tarihte taraflara bağlı olarak yürürlüğe girer. İmza tarihinden önce üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanır.
 
Geri
Üst