Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toplam sabit maliyet nasil bulunur?

Editör

Yeni Üye

Toplam sabit maliyet nasil bulunur?​

Ortalama sabit maliyeti elde etmek için, sabit maliyetler üretilen birim sayısına bölünür. Bu doğrultuda örneğin sabit maliyetler 5 olduğu vakit, ortalama sabit maliyet ise 5/Q şeklinde öne çıkmaktadır.

Toplam maliyetin ürün miktarına bölünmesiyle ne elde edilir?​

Toplam gider veya toplam üretim maliyeti, belli bir dönemde üretilen iktisadi malın meydana getirilebilmesi için yapılan harcamaların tümüdür. Toplam gider veya maliyetin üretilen mal miktarına bölünmesiyle elde edilen giderdir.

Sabit giderleri nelerdir?​

Sabit giderleri nelerdir?
Sabit ve değişken giderler: Sabit giderler üretim miktarı ve faaliyetine bağlı olarak değişmeyen genel yönetim, sigorta, vergiler, kira vs giderlerdir. Değişken giderler ise üretim miktarı ile orantılı olarak değişen malzeme ve işgücü giderleridir.

Bir şirketin sabit maliyetleri nelerdir?​

Bir şirketin sabit maliyetleri arasında: kira, kamu hizmetleri, binaların, ekipmanların, makinelerin, sigorta primlerinin ve hizmet ve malların üretimine katılmayan işlerin kiralanması;. Örneğin, bir tenis topu üretim tesisine sahip olduğunuzu varsayalım. Aylık sabit maliyetler aşağıdaki gibidir: – Bina kirası = 4.000 ABD Doları.

Peki sabit ve değişken maliyetler nelerdir?​

Görüldüğü üzere sabit maliyetler genellikle üretim sürecine doğrudan etkisi olmayan fakat üretime yardımcı giderlerden oluşur. Fakat sabit ve değişken maliyet ayrımı asıl olarak dolaylı maliyet veya dolaysız maliyet üzerinden değil, maliyetin iş hacmine göre değişip değişmediğine bakılarak yapılmalıdır.

Toplam maliyet, üretimin toplam maliyetidir.?​

Toplam maliyet, üretimin toplam maliyetidir.?
Maliyet muhasebesinden farklı olarak, ekonomideki toplam maliyet, sabit veya değişken maliyetlerin bir parçası olarak her üretim faktörünün toplam fırsat maliyetini içerir.. Toplam maliyet, üretimin toplam ekonomik maliyetidir.
Toplam maliyet, üretim miktarından bağımsızdır.?​
Üretim miktarından bağımsız olarak katlanılan maliyetlerdir. Toplam maliyet sabit ve değişken maliyet birleşiminden oluşur. Firma, üretim miktarındaki artışa ve azalışa bağlı olarak bazı maliyetlere daha fazla ya da daha az katlanmak durumundadır. Bu maliyetler “değişken maliyet” olarak adlandırılır.

Toplam sabit maliyet, üretim miktarından bağımsız olarak karşılanan sabit maliyetlerdir. Toplam sabit maliyeti belirlerken genellikle sabit giderler göz önünde bulundurulur. Sabit giderler, üretim miktarı veya faaliyetine bağlı olarak değişmeyen maliyetlerdir. Bunlar genel yönetim giderleri, sigorta primleri, vergiler, kira gibi sabit tutarlı harcamaları içerir.

Örneğin, bir şirketin sabit maliyetleri arasında kira, kamu hizmetleri, bina ve ekipman kirası, sigorta primleri gibi harcamalar yer alabilir. Bu sabit maliyetler, üretim miktarına bağlı olarak değişmeyen maliyetlerdir.

Toplam sabit maliyeti bulmak için, sabit maliyetlerin belirlenen dönemdeki toplam tutarı şirketin ürettiği veya planladığı birim sayısına bölünerek ortalama sabit maliyet elde edilebilir. Bu hesaplama şu şekilde yapılabilir:

Örneğin, sabit maliyetlerin toplamı 5000 TL ise ve şirket o dönemde 100 birim üretmişse, ortalama sabit maliyet şu şekilde hesaplanır:

Ortalama Sabit Maliyet = Toplam Sabit Maliyet / Üretilen Birim Sayısı
Ortalama Sabit Maliyet = 5000 TL / 100 birim = 50 TL/birim

Bu şekilde şirketin her bir birim için ortalama sabit maliyeti 50 TL olarak hesaplanabilir. Bu da o dönemde üretilen her bir birim için ortalama sabit maliyetin ne kadar olduğunu gösterir.

Geri