- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Toplam kuru madde tayini nasıl yapılır?
Toplam kuru madde tayini için genellikle etüvde kurutma yöntemi kullanılır. Bundan başka destilasyon yöntemi, elektirikli kondüktans yöntemi ile de kuru madde tayini yapılabilir. Elektrikli kondüktans yöntemi çok çabuk sonuç vermekle birlikte, hassas çalışmalarda etüvde kurutma yöntemi tercih edilir.Kuru yemekler nelerdir?
Yaygın şekilde bilinen kurubaklagiller şöyledir:Kuru bakliyat çeşitleri nelerdir?
Kuru Bakla Çeşitleri
Toplam kuru madde tayini nedir?
Deneyin Prensibi: Normal atmosfer basıncında örneği, etüvde kurutarak oluşan nem kaybını belirlemek ve bunu % olarak hesaplamaktır. Sıcaklık ve süre gıda çeşidine göre farklılık göstermektedir.Gıdalarda kuru madde tayini nasıl yapılır?
Gıdaların üretiminde ve kalite kontrolünde oldukça önem taşıyan suda çözünür kuru madde tayini; refraktometre, örnek kabı, piset, tülbent ve saf su malzemeleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde salça, konserve ve meyve suyu gibi gıdaların işlenmesi esnasında üretim kontrol altında tutulabilir.Kuru bakliyat yemekleri nelerdir?
Yeni Bakliyat Yemekleri
Kuru baklagiller yemekleri nelerdir?
Kuru BaklagillerTüm baklagiller nelerdir?
Kuru Baklagiller Nelerdir? Kuru Baklagiller ListesiKabuklu kuru baklagiller nelerdir?
Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir. Genellikle ılık ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kuru baklagiller, yüksek oranda lif, protein, karbonhidrat, B vitamini ve demir içermeleri sebebiyle insan sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir.
Nem tayini amacı nedir?
Nem tayini gıda işleme ve gıda kontrolünde en fazla kullanılan temel analizlerdendir. Nem (su) miktarı gıdanın dayanıklılığını etkileyen önemli bir faktördür. Bir gıdada kuru madde miktarı o gıdadaki su miktarı ile ters orantılıdır. Gıdadaki su miktarı arttıkça kuru madde miktarı azalır.Gıdalarda nem tayini nasıl yapılır?
Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir.Gıdalarda kuru madde tayini neden yapılır?
Gıda laboratuvarlarında nem ve kuru madde tayini hem üretici firmanın standartlara uygun üretim yapmasını kontrol açısından hem de üretim sonrası etikette belirtilen ölçütlere uyulup uyulmadığının saptanması açısından önemlidir.