Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toplam kalite ilkeleri nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Toplam kalite ilkeleri nedir?​

TKY, kaliteyi ucuza üreterek müşteri tatminini, sürekli iyileştirme felsefesi doğrultusunda sağlamayı amaç edinen bir yönetim biçimidir. TKY’nin bu amaca ulaşabilmesi, çok büyük ölçüde işletme çalışanlarının tümünün kalite iyileştirme çalışmalarına gönüllü olarak katılımının sağlanmasına bağlıdır.

Toplam kalite yönetimi hangi yaklaşımı esas alır?​

TKY, temel anlamdan müşteri odaklı operasyonel bir süreç olarak kabul edilir ve amacı iş faaliyetlerini her zaman daha kaliteli hale getirmektir. Buna ek olarak üretimin yapılması için yürürlükte olan prosedürlerin kalitesini yükseltmeye yönelik hedefleri de kendi anlayışında barındırır.

Toplam kalite yönetiminin dayandığı temel ilkeler nelerdir?​

Toplam kalite yönetiminin dayandığı temel ilkeler nelerdir?
Kalite Yönetim İlkeleri
- Müşteri Odaklılık.
- Liderlik.
- Çalışanların Katılımının Sağlanması
- Proses Yaklaşımı
- Yönetime Sistemsel Yaklaşım.
- Sürekli İyileştirme.
- Karar Verme İşleminde Gerçekçi Yaklaşım.
- İki Yönlü Fayda Oluşturmaya Yönelik Tedarikçi İlişkileri.

Toplam kalite yönetiminin temel özellikleri nelerdir?​

TKY’nin Özellik ve İlkeleri Nelerdir?
- Yönetim taahhüdü ve planlama.
- Çalışanların yetkilendirilmesi ve eğitim süreci.
- Sürekli gelişim.
- Ölçme ve değerlendirme.
- Müşteri odaklı olma.
- Sonuç odaklı iş süreci.
- Organizasyon yapısına uyumlu sistematik yaklaşım.
- Sağlıklı ve açık iletişim.

Toplam kalite yönetimi çerçevesinde kalite kavramının temel özellikleri nelerdir?​

Toplam Kalite Yönetimi Temel Prensipleri elemanları nelerdir?​

Toplam Kalite Yönetimi Temel Prensipleri elemanları nelerdir?
Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri Nelerdir?
- Liderlik.
- Müşteri Odaklılık.
- Herkesin Katılımı Ve İletişim.
- Sürekli İyileştirme “Kaızen”
- Hedeflerle Ve Verilerle Yönetim.
- Süreç Yönetimi.
- Önlemeye Dönük Yaklaşım.
- Sürekli Eğitim Ve Öğrenen Organizasyon.

Toplam kalite ilkeleri, kalite yönetim sisteminin temel taşlarını oluşturan prensiplerdir. Toplam Kalite Yönetimi'nin (TKY) odak noktası, sürekli iyileştirme felsefesiyle müşteri tatminini sağlayarak kaliteyi ekonomik bir şekilde üretmektir. Bu yönetim biçimi, işletme çalışanlarının aktif katılımına dayanarak kaliteyi artırmayı hedefler. Toplam kalite ilkeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Müşteri Odaklılık: Müşteri memnuniyeti ve ihtiyaçları en ön planda tutulmalıdır.

2. Liderlik: İşletme yöneticilerinin liderlik ve rehberlik görevi üstlenmesi gerekmektedir.

3. Çalışanların Katılımının Sağlanması: Tüm çalışanların süreçlere aktif olarak katılımının teşvik edilmesi ve desteklenmesi sağlanmalıdır.

4. Proses Yaklaşımı: İşletmelerin faaliyetlerinin sürekli ve sistematik bir şekilde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.

5. Yönetime Sistemsel Yaklaşım: Karar alma süreçlerinde sistematik bir yaklaşım benimsenmeli ve veri odaklı kararlar alınmalıdır.

6. Sürekli İyileştirme: İş süreçlerinin ve ürünlerin sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi esastır.

7. Karar Verme İşleminde Gerçekçi Yaklaşım: Kararlar, gerçekçi ve veri odaklı bir şekilde alınmalıdır.

8. İki Yönlü Fayda Oluşturmaya Yönelik Tedarikçi İlişkileri: Tedarikçilerle iş birliği yaparak karşılıklı fayda odaklı ilişkiler geliştirilmelidir.

Toplam kalite yönetimindeki temel özellikler ise şunlardır:

1. Yönetim taahhüdü ve planlama: Yönetimin kaliteye olan taahhüdü ve planlama süreçleri önemlidir.

2. Çalışanların yetkilendirilmesi ve eğitim süreci: Çalışanların yetkilendirilmesi ve sürekli eğitim almaları sağlanmalıdır.

3. Sürekli gelişim: Sürekli olarak iş süreçlerinin ve ürünlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir.

4. Ölçme ve değerlendirme: Performansın ölçülmesi ve sürekli olarak değerlendirilmesi hayati önem taşır.

5. Müşteri odaklı olma: Müşteri ihtiyaçları ve memnuniyeti işletmenin odak noktası olmalıdır.

6. Sonuç odaklı iş süreci: İş süreçlerinin sonuç odaklı olarak yönetilmesi ve performansın ölçülmesi gerekmektedir.

7. Organizasyon yapısına uyumlu sistematik yaklaşım: Organizasyon yapısının kalite yönetimini destekleyecek şekilde oluşturulması gerekmektedir.

8. Sağlıklı ve açık iletişim: İşletme içinde ve dışında sağlıklı ve açık iletişim kanallarının oluşturulması önemlidir.

Toplam kalite yönetiminin kalite kavramının temel özellikleri ise liderlik, müşteri odaklılık, çalışan katılımı ve iletişim, sürekli iyileştirme, hedeflerle ve verilerle yönetim, süreç yönetimi, önleyici yaklaşım ve sürekli eğitim ile öğrenen organizasyon oluşturmayı içerir. Bu prensipler ve özellikler bir arada yürütüldüğünde işletmeler, sürekli kalite iyileştirmeye odaklanarak müşteri memnuniyetini artırabilir ve rekabet avantajı elde edebilirler.

Geri