AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toplam itibari hizmet suresi kac yildan fazla olamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toplam itibari hizmet süresi kaç yıldan fazla olamaz?​

Örnek 5- Sigortalı (E)’nin, 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanunun mülga 36 ve 37. maddesine göre itibari hizmet süresi 1 yıl, 5510 sayılı Kanunun 49. maddesine göre itibari hizmet süresi 1 yıl ise itibari hizmet süresinden yararlanacağı azami süre 2 yıl olacaktır.

5510 sayılı Kanunu Geçici 83 maddesi nedir?​

5510 sayılı Kanunu Geçici 83 maddesi nedir?
Sigortalının geçici 83 üncü madde gereği sigortalılığının Kurumumuzca 1.2.2021 tarihi itibarıyla resen durdurulması halinde malullük aylığı 1.2.2021 tarihini takip eden ay başından (1.3.2021) başlatılacaktır. 5.12.2017 tarihini takip eden ay başından itibaren ödenmeye başlanmaktadır.

5510 sayılı Kanunun geçici 4 maddesi nedir?​

(4) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Uzun vadeli sigorta türleri nelerdir?​

Uzun vadeli sigorta türleri nelerdir?
Uzun Vadeli Sigorta Kolları; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları anlamına gelmektedir. Çalışanların malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde kendilerine ödemeler yapılmaktadır.
Fiili hizmet zammı en fazla kaç yıl?​
Yıpranma payları memurun emekli olabileceği 20 ve 25 hizmet yıllarını tamamlamaya katkı sağlar. Yani 20 yıl hizmeti olan memur her yılı 3 ay olmak üzere 60 ay da fiili hizmet süresi zammı aldığında toplam hizmet süresi 25 yıl olur ve emeklilik hizmet süresini kazanmış olur.

83 terk koduyla durdurulan süre ne demek?​

83 terk koduyla durdurulan süre ne demek?
Tecil ve taksitlendirmeleri ihlale girdiği tarihte iptal edilecek ve prim ödemelerinin karşıladığı ayın sonu itibarıyla sigortalılıkları (83) terk koduyla durdurulacaktır.

5510 sayılı Kanunun 4 maddesinin 1 fıkrasının c bendi kapsamında sigortalı sayılanlar kimlerdir?​

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Harp Okulları, fakülte ve yüksek okullarda Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylar , kanunun 4. maddesinin 1. …

5510 sayılı Kanun 29 maddesi nedir?​

5510 sayılı Kanun 29 maddesi nedir?
MADDE 29- Yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.

Uzun vadeli sigorta primi ne kadar?​

❖ Uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim oranı, % 9’u sigortalı, % 11’i de işveren hissesi olmak üzere sigortalının prime esas kazancının % 20’si olacaktır.

Uzun vadeli ve kısa vadeli sigorta kolları nelerdir?​

Uzun vadeli ve kısa vadeli sigorta kolları nelerdir?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, kısa vadeli sigorta kolları, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası, uzun vadeli sigorta kolları ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıdır.
 
Toplam itibari hizmet süresi genel olarak belirli bir limit üzerinde olamaz. Örneğin, bir sigortalının itibari hizmet süresi 1 yıl ise, başka bir kanuna göre bu süresi 1 yıl daha eklenirse toplamda en fazla 2 yıl olabilir. Yani itibari hizmet süresi, farklı kanun maddelerine veya tüzüklere göre belirlenen sürelerin toplamı kadar artabilir ancak belirli bir sınırı aşamaz.

5510 sayılı Kanunun Geçici 83. maddesi, sigortalının sigortalılığının resen durdurulması durumunda malullük aylığının ne zaman başlayacağını düzenler. Buna göre, sigortalının sigortalılığı 1.2.2021 tarihi itibarıyla resen durdurulursa, malullük aylığı 1.2.2021 tarihini takip eden ay başından (1.3.2021) itibaren başlatılır.

5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi ise, birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve diğer her türlü borçlarının ödenmiş olması gerektiğini belirtir.

Uzun vadeli sigorta kolları genellikle malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını kapsar. Bu sigorta kolları, çalışanların belirli durumlarda kendilerine ödemeler yapılmasını sağlar ve uzun vadede güvence sunar.

Fiili hizmet zammı, memurların belirli hizmet yılları tamamlaması durumunda aldığı ek hizmet süresidir. Örneğin, 20 yıl hizmeti olan bir memur, fiili hizmet zammı ile toplamda 25 yıllık hizmet süresine ulaşabilir ve emekli olabilir.

83 terk koduyla durdurulan süre, sigortalının prim ödemelerinin bir ayı aşan bir süre boyunca durdurulması anlamına gelir. Bu durum genellikle prim borçlarının ödenmemesi veya ihlal edilmesi durumunda uygulanır.

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, genellikle askeri eğitim almış veya askeri okullarda öğrenim görmüş kişileri içerir.

5510 sayılı Kanunun 29. maddesi, yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylıklarının belirlenmesi için gereken hükümleri içerir.

Uzun vadeli sigorta primi genellikle sigortalının prime esas kazancının belirli bir yüzdesi kadar olur. Örneğin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi genellikle sigortalının prime esas kazancının %20'si olarak belirlenir.

Kısa vadeli sigortalar genellikle iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalarını kapsarken, uzun vadeli sigortalar genellikle malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını içerir. Bu sigorta türleri farklı ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmıştır.
 
Geri
Üst