- Konu Yazar
Toplam Ekipman Verimliliği Nedir?
Toplam Ekipman Verimliliği OEE (Overall Equipment Effectiveness) Toplam Ekipman Verimliliği OEE, mevcut durumumuzu ve iyileştirme yapmamız gereken konuları belirlememizi ve planlamamızı sağlayan, yaptığımız çalışmaları takip etmemize yardımcı olan ve yalın üretim vizyonunu destekleyen bir göstergedir.Performans kaybı nasıl hesaplanır?
Performans kaybı nasıl hesaplanır?OEE nasıl hesaplanır?
- Planlanan üretken zamanı belirleyin ve ölçün.
- Toplam kesinti süresini belirleyin ve ölçün.
- Kesinti Süresi% = Toplam Kesinti Süresi / Planlanan Üretken Süre x% 100.
- Kullanılabilirlik% = 100% – Arıza Süresi% veya Kullanılabilirlik% = Çalışma Süresi / Planlanan Çalışma Süresi x 100%
Genel ekipman etkinliği nedir?
Toplam Ekipman Etkinliği, en basit tanımıyla “kaliteli bir ürün üretmek için zamanın ne kadar etkili kullanıldığının”ölçülmesidir.OEE hesabı nedir?
OEE hesabı nedir?O.E.E. VERİMLİLİK ANALİZİ İŞ ÖLÇÜMLERİ VE VERİMLİLİK ANALİZLERİ OEE ( Overall Equipment Effectiveness – Toplam Ekipman Etkinliği) : Üretim proseslerinin ( makinelerin, üretim merkezlerinin, montaj hatlarının vs.) etkinliğini gözlemleyen ve geliştiren en iyi ölçüm metodudur.
Performans nasıl hesaplanır?
Yüksek bulunan Net Performans Puanı esas alınır. Net Performans Puanı = (Hastane Hizmet Puan Ortalaması X Hizmet Alanı Kadro-Unvan Katsayısı X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı) + (Ek Puan X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı) + Mesai Dışı Çalışma Puanı.Kullanılabilirlik oranı nedir?
Kullanılabilirlik oranı nedir?Kullanılabilirlik: Makine çalışma süresinin, planlı üretim süresine oranıdır. Mükemmel bir kullanılabilirlik puanı, operasyonunuzun planlanan üretim zamanlarında sürekli çalıştığı anlamına gelir. Kullanılabilirlik = Çalışma Zamanı/ Planlı Üretim Zamanı olarak hesaplanır.
Planlı duruşlar nelerdir?
Planlı duruşlar, ekipmanın üretim için planlandığı ancak planlanan olaylar nedeniyle çalışmadığı zamandan oluşur. Örnekler arasında geçiş, takım ayarlaması, temizlik, planlı bakım ve kalite kontrolü sayılabilir. Ücretli dinlenme araları, toplantılar, araç kutusu görüşmeleri vb. De bu kategoriye girer.OEE değeri kaç olmalı?
OEE değeri kaç olmalı?Dünya genelinde yapılan araştırmalarda üretim işletmelerinde OEE değeri %60’tır. Bu yüzden OEE değerinin değerlendirilmesi yanlış yapılmamalıdır. OEE değerini yorumlarken yapılabilinecek en büyük hata çarpanların değişiminin göz ardı edilmesidir. OEE = % 74 olsun.
OEE nasıl arttırılır?
OEE Değeri Nasıl Arttırılır?- Üretim varlıklarınızı önceliklendirin.
- OEE bileşenlerini iyi anlayın.
- İşletmenize uygun OEE formülüne odaklanın.
- OEE’yi üretim ERP sistemine bağlayın.
- Nesnelerin İnternetini Kullanın.
- Kestirimci bakım faaliyetlerini yaygınlaştırın.