Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toplam ekipman etkinligi nedir?

Editör

Yeni Üye

Toplam ekipman etkinliği nedir?​

Toplam Ekipman Etkinliği, en basit tanımıyla “kaliteli bir ürün üretmek için zamanın ne kadar etkili kullanıldığının”ölçülmesidir.

OOE nedir?​

OEE (Toplam Ekipman Etkinliği), makine ve ekipmanların etkinlik düzeyini belirlemede kullanılan en yaygın performans göstergesidir. OEE değeri, kullanılabilirlik, performans ve kalite oranlarına bağlı olarak hesaplanmaktadır.

TPM ve OEE nedir?​

TPM ve OEE nedir?
TPM ‘nin açılımı Total Productive Maintenance ‘dır. Türkçesi; Toplam Verimli Bakım ‘dır. OEE ‘nin açılımı Overall Equipment Effectiveness ‘dır. Türkçesi; Genel Ekipman Etkinliği ‘dir.

Genel Ekipman Verimliliği Nedir?​

OEE (Genel Ekipman Verimliliği), bir üretim sürecinin etkinliğini izlemek, değerlendirmek ve geliştirmek için yalın bir üretim aracı ve evrensel en iyi uygulamadır. Bu bir montaj hattı, makine hücresi, paketleme hattı, dolum makinesi vb. olabilir.

Kullanılabilirlik nasıl hesaplanır?​

Kullanılabilirlik = Çalışma Zamanı/ Planlı Üretim Zamanı olarak hesaplanır.

Availability nasıl hesaplanır?​

Availability nasıl hesaplanır?
OEE ne için kullanılır?​
OEE; operasyonlarınızdaki bir sorunu fark etmeniz, üretim süresinin hangi yüzdesinin gerçekten verimli olduğunu belirlemeniz ve iş süreçlerinizi izlemeyebilmeniz için size standart bir ölçüm veren parametredir. OEE’nin açılımı, Overall Equipment Effectiveness’tır ve Toplam Ekipman Verimliliği anlamına gelir.
TPM bakım yönetim sistemi nedir?​
TPM, üretim ve hizmet süreçlerinde, tüm çalışanların katılımı ile, otonom bakımı öngören, arıza giderme değil önleme yaklaşımını benimseyen, makine ve ekipman etkinliğini en üst düzeye getiren bir bakım yönetimi yaklaşımıdır.

Makine performansı nasıl hesaplanır?​

Makine performansı nasıl hesaplanır?
Üretim performansı nasıl hesaplanır?
- Mevcut üretim süresini (veya “Çalışma Zamanı”) belirleyin ve ölçün.
- Elde edilen gerçek iş hacmini belirleyin ve ölçün.
- Mevcut üretim süresi boyunca (MDR’ye dayalı olarak) maksimum potansiyel verimi hesaplayın.
- Performans% = gerçek üretim / maksimum üretim x% 100.

OEE hesabı nedir?​

O.E.E. VERİMLİLİK ANALİZİ İŞ ÖLÇÜMLERİ VE VERİMLİLİK ANALİZLERİ OEE ( Overall Equipment Effectiveness – Toplam Ekipman Etkinliği) : Üretim proseslerinin ( makinelerin, üretim merkezlerinin, montaj hatlarının vs.) etkinliğini gözlemleyen ve geliştiren en iyi ölçüm metodudur.

Toplam Ekipman Etkinliği (OEE), üretim sürecindeki ekipmanların ne kadar etkili bir şekilde kullanıldığını ölçen bir performans göstergesidir. OEE hesaplaması, üç ana bileşen olan kullanılabilirlik, performans ve kalite oranlarına dayanır. Bu bileşenlerin çarpımıyla OEE değeri elde edilir.

OEE'nin açılımı Overall Equipment Effectiveness yani Genel Ekipman Etkinliği olarak Türkçeye çevrilebilir. OEE, bir üretim sürecinin etkinliğini izlemek, değerlendirmek ve geliştirmek için kullanılan yalın üretim aracı ve evrensel bir en iyi uygulamadır. OEE değeri genellikle yüzde olarak ifade edilir.

Kullanılabilirlik, bir ekipmanın ne kadar süreyle üretim için kullanılabilir olduğunu gösteren bir ölçümdür. Kullanılabilirlik oranı, çalışma zamanını planlı üretim zamanına bölerek hesaplanır. Bu, ekipmanın ne kadar süreyle aktif olduğunu ve üretim için kullanılabileceğini belirler.

Availability ise, ekipmanın ne kadar süreyle planlanan işleri yapmaya hazır olduğunu ifade eder. Availability oranı, planlanan üretim süresine göre ekipmanın ne kadar süreyle çalışabilir durumda olduğunu gösterir. Availability hesaplama işlemi genellikle kullanılabilirlik hesaplamasıyla benzerdir.

Makine performansı ise, bir makinanın ne kadar verimli bir şekilde çalıştığını gösteren bir ölçümdür. Makine performansı değeri, gerçek üretim miktarını maksimum potansiyel üretim miktarına oranlayarak hesaplanır. Bu sayede, makinanın verimliliği ve performansı değerlendirilmiş olur.

Toplam Ekipman Etkinliği hesaplaması genellikle kullanılabilirlik, performans ve kalite oranlarının çarpımıyla yapılır. OEE hesabı, bir işletmedeki ekipmanların genel etkinliğini ölçerek, üretim süreçlerini izlemeye ve geliştirmeye yardımcı olan önemli bir metriktir.

Geri