Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toplam arzin belirleyicileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Toplam arzın belirleyicileri nelerdir?​

ARZ NEDİR? ARZ’IN BELİRLEYİCİLERİ NELERDİR?
- Girdi fiyatları
- Diğer mal fiyatları
- Bekleyiş
- Aynı malı, ikame malı arz eden diğer firmaların sayısı
- Teknoloji ve vergi.
- İklim koşulları

Arz eğrisi nelerden etkilenir?​

Arz eğrisi nelerden etkilenir?
İkame malın fiyatı artarsa firma bu malı üretmeyi tercih edecektir, bu durumda mevcut malın arzı azalır, arz eğrisi sola kayar. Tamamlayıcı malın fiyatı artarsa, firma bu maldan daha fazla elde etmek isteyecek ve bu durumda mevcut malın üretimini artıracaktır, arz eğrisi sağa kayar.

Arzın artması ne demek?​

Arzın artması ne demek?
Ürünler, ürünlerin satışı ve ürünlerin fiyatlandırılması için belirlenmiş bir zaman aralığı bulunmalıdır. Ürünleri sunabilmek için piyasa bulunmalıdır. ayırdıkları kar paylarının arttırılması için daha fazla ürünü satışa sunacaklardır. Bir malın ya da hizmetin fiyatlarında meydana gelen artış arzı da arttıracaktır.

Toplam arz şokuna neden olan faktörler?​

Arz şokları, üretim tekniğinin değiştirilmesi, yeni ürün girdisi, hava koşullarının normalin dışında gelişmesi, yeni hammadde kaynaklarının yaratılması ve hammadde fiyatlarında hissedilebilir ölçüde yükseliş ve düşüşlerin gerçekleşmesidir.

Arz eğrisi üzerinde hareketin neden olduğu faktörler?​

Arz eğrisi üzerinde hareketin neden olduğu faktörler?
Eğer arz eğrisi üzerinde kaymaya yol açacak faktörleri listelemek istiyorsak, bunların; maliyetler, teknoloji düzeyi, tamamlayıcı malların fiyatları, rakip malların fiyatları, tüketicilerin gelir düzeyi ve toplumun ortak beğeni ve alışkanlıkları olduğunu söyleyebiliriz.

Talep esnekliğini etkileyen faktörler nelerdir?​

Talep esnekliğini etkileyen faktörler nelerdir?
Talep Esnekliğini etkileyen Faktörler:
- Malın tüketici bütçesi içindeki yeri ve önemi,
- Malın zorunlu mal olup olmaması,
- İkame olanaklarının bulunup bulunmaması,
- Toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler,
- Zaman unsuru.

Arz artarsa ne olur?​

Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.

Toplam arzın belirleyicileri olarak sıralanan faktörler şunlardır:
1. Girdi fiyatları: Üretim sürecinde kullanılan girdi fiyatlarındaki değişimler, üretim maliyetlerini etkileyerek arz miktarını etkiler.
2. Diğer mal fiyatları: Firma, alternatif olarak diğer malları da üretebilir. Bu sebeple diğer mal fiyatlarındaki değişimler arz miktarını etkileyebilir.
3. Bekleyiş: Firma gelecekteki piyasa koşullarını değerlendirerek üretim kararları alır. Beklentiler, arz miktarını doğrudan etkiler.
4. Aynı malı, ikame malı arz eden diğer firmaların sayısı: Benzer veya ikame ürünleri üreten diğer firmaların sayısı, piyasada rekabeti etkileyerek arz miktarını belirler.
5. Teknoloji ve vergi: Üretim için kullanılan teknoloji düzeyi ve uygulanan vergi politikaları, üretim maliyetlerini etkileyerek arz miktarını belirler.
6. İklim koşulları: Tarımsal üretim gibi hava koşullarından etkilenen sektörlerde, iklim koşulları arz miktarını doğrudan etkiler.

Arz eğrisinin değişmesine neden olan faktörler ise şunlardır:
- İkame malın fiyatı: İkame malın fiyatındaki değişim, firmaların tercihlerini etkileyerek arz eğrisinin konumunu değiştirebilir.
- Tamamlayıcı malın fiyatı: Tamamlayıcı malın fiyatındaki değişim, firmaların üretim kararlarını etkileyerek arz eğrisinin konumunu değiştirebilir.

Arzın artması, belirli bir mal veya hizmetin piyasaya sunulan miktarının artması anlamına gelir. Bu durumda, üreticiler daha fazla mal veya hizmet üreterek piyasaya sunarlar. Arzın artması genellikle malın fiyatındaki artışla ilişkilidir, çünkü üreticiler daha fazla kar elde etmek için üretimi artırabilirler.

Toplam arz şokuna neden olan faktörler arasında üretim tekniklerindeki değişiklikler, yeni ürün girdileri, beklenmedik hava koşulları, yeni hammadde kaynaklarının keşfedilmesi ve hammadde fiyatlarında belirgin dalgalanmalar yer alır. Bu faktörler, toplam arz miktarını etkileyerek arz şoklarına yol açabilir.

Arz eğrisi üzerinde hareketin neden olduğu faktörler arasında ise maliyetler, teknoloji seviyesi, tamamlayıcı malların fiyatları, rakip malların fiyatları, tüketicilerin gelir düzeyi ve toplumun tüketim alışkanlıkları ve beklentileri gibi faktörler yer alır. Bu faktörler arz eğrisinin konumunu değiştirerek arz miktarını etkileyebilirler.

Talep esnekliğini etkileyen faktörler arasında malın tüketici bütçesi içindeki önemi, zorunlu olup olmaması, ikame olanaklarının varlığı, toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve zaman faktörü bulunur. Bu faktörler talep esnekliğini belirleyerek, talepteki değişikliklere nasıl tepki vereceğini etkilerler.

Arzın artması durumunda, piyasada arz miktarındaki artış talep miktarındaki artışla birlikte düşünülmelidir. Arz ve talepteki eş zamanlı artışlar, fiyatı farklı şekillerde etkileyebilir: Arzdaki artış talepteki artıştan büyükse fiyat düşer, talepteki artış arzdaki artıştan büyükse fiyat yükselir, eğer etkiler eşit ise fiyat değişmez.

Geri