AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Topkapi Sarayi ile Ayasofya arasinda bulunan Meydan Cesmesi ni kim yaptirmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Topkapı Sarayı ile Ayasofya arasında bulunan Meydan Çeşmesi ni kim yaptırmıştır?​

Ahmet Çeşmesi, İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1728’dur.

Kaç tane 3 Ahmet Çeşmesi var?​

Kaç tane 3 Ahmet Çeşmesi var?
Ahmet Çeşmesi, 1728 yılında III. Ahmed tarafından, annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan adına yaptırılmıştır. İstanbul Boğazı’ndan gelip geçenlerin ihtiyacını karşılamasını sağlayan bu çeşmenin 8 adet musluğu vardır.

Çeşme kimlerin zamanında yapılmıştır?​

Çeşme kimlerin zamanında yapılmıştır?
Çeşme Kalesi, Osmanlılar zamanında 1508 yılında 2. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Çeşme’nin içinde avlulu ve iki katlı olan dışta dükkanları bulunan Kervansaray 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmış olup, Mimarı Ömer Bin Ali PAPUÇCU’dur.

Meydan çeşmesini kim yaptı?​

Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış meydan çeşmesi, İstanbul’un üçüncü büyük ve en yüksek duvarlı çeşmesidir. I. Mahmud Han Çeşmesi adıyla da bilinir.

3 Ahmet Çeşmesi üzerinde ne yazıyor?​

3 Ahmet Çeşmesi üzerinde ne yazıyor?
Binanın dört cephesindeki taş ve bronz işçiliği, tahta saçaklarının süsleri dikkat çeker. Çeşme üzerinde “Aç besmeleyle iç suyu Han Ahmed’e eyle dua” şeklindeki meşhur tarihi mısra yer alır. Üsküdar Meydanı’nda iskelenin karşısında bulunan Sultan III.

3 Ahmet Çeşmesi hangi mimari usule göre yapılmıştır?​

3 Ahmet Çeşmesi hangi mimari usule göre yapılmıştır?
3. Ahmet Çeşmesi hangi mimari usüle göre yapılmıştır? ; Anıtsal özellikler taşıyan Sultan Ahmet Çeşmesi Barok üslupla yapılmış İstanbul’un en güzel çeşmelerinden.

Tarihi çeşme ne amaçla yapıldı?​

Çeşme, borularla gelen suyun bir oluk ya da musluktan aktığı düzenek. Evin mutfak, banyo, tuvalet gibi kısımlarında bulunduğu gibi umumi çeşmeler de vardır. Genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan çeşmelerin yanı sıra bazen mahalle, köy meydanı, yayla gibi ortak yaşam alanlarında da bulunur.

İzmir çeşme otobanı ne zaman yapıldı?​

İzmir çeşme otobanı ne zaman yapıldı?
Otoyol 32 ( ), İzmir’de yer alan ve Balçova ile Çeşme’yi birbirine bağlayan otoyoldur. 1992’de ulaşıma açıldı.

Çeşmenin adı nereden geliyor?​

Çeşmenin adı nereden geliyor?
ÇEŞME ADI NEREDEN GELİYOR? Çeşme, İzmir’in 94 km. batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulmuştur. Gemiciler tarafından küçük liman diye adlandırılmıştır. Fakat Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir.

Tarihi çeşmenin adı nedir?​

Hürriyet Çeşmesi – Kütahya Zafer Meydanı’nda bulunan Hürriyet Çeşmesi, üzerinde yer alan kitabesine göre 1909 yılında Memlük kulu Hocazade isimli biri tarafından yaptırılmıştır.
 
Öncelikle, Topkapı Sarayı ile Ayasofya arasında bulunan Meydan Çeşmesi'nin hangi zaman diliminde yapıldığına dair bilgi verilmiştir. Çeşmenin yapımına III. Ahmed döneminde, yani 1728 yılında başlanmıştır. Bu çeşme, Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa edilmiştir ve Türk rokoko tarzının güzel bir örneğidir.

Daha sonra, 3. Ahmet Çeşmesi hakkında bilgi verilmiştir. Bu çeşmenin III. Ahmed tarafından annesi Emetullah Rabia Gülnuş Sultan adına yaptırıldığı ve üzerinde 8 adet musluğun bulunduğu belirtilmiştir.

Ayrıca, Çeşme Kalesi'nin ve Kervansaray'ın yapım tarihleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Çeşme Kalesi'nin Osmanlı döneminde 1508 yılında 2. Beyazıt tarafından, Kervansaray'ın ise 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapıldığı ifade edilmiştir.

Meydan Çeşmesi'nin kim tarafından yaptırıldığı sorusuna ise Sultan I. Mahmut'un 1732 yılında yaptırdığı bilgisi verilmiştir. Bu çeşme, İstanbul'un en yüksek duvarlı çeşmelerinden biridir ve aynı zamanda I. Mahmud Han Çeşmesi olarak da bilinmektedir.

Çeşmenin üzerinde yer alan yazının belirtildiği bölümde, çeşme üzerindeki meşhur tarihi mısra "Aç besmeleyle iç suyu Han Ahmed’e eyle dua" şeklinde olduğu ifade edilmiştir.

Son olarak, 3. Ahmet Çeşmesi'nin hangi mimari usule göre yapıldığı sorusuna "Barok üslup" cevabı verilmiştir. Bu çeşme, anıtsal özellikler taşıyan ve İstanbul'un en güzel çeşmelerinden biridir.

Topkapı Sarayı ile Ayasofya arasında bulunan Meydan Çeşmesi'nin tarihi, mimarisi ve yapım detaylarıyla ilgili geniş bir bilgi sunulmuştur.
 
Geri
Üst