AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Toksoplazma ne zaman tehlikeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.318
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Toksoplazma ne zaman tehlikeli?​

Özellikle hamile kadınların doğum sonrasına kadar kedi dışkısından uzak durması ve az pişmiş ya da çiğ et tüketmemeleri gerekmektedir. Toksoplazma (gondii) hamile kadınlarda düşük riskine veya bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır.

Toksoplazma ne zaman geçer?​

Enfeksiyondan 10-13 ay sonra kaybolur.

Gebelikte toksoplazma testi ne zaman yapılmalı?​

Gebelikte toksoplazma testi ne zaman yapılmalı?
Gebelik sırasında ilk üç ay içerisinde Toxoplasma IgM ve IgG denilen testlere bakılır. IgM aktif yani şu anda var olan bir enfeksiyonu IgG de daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyonu gösterir. . Toxoplasma IgM (-) ,IgG (+) ise hastada aktif bir enfeksiyon yoktur daha önceden bu enfeksiyonu geçirmiştir.

Toksoplazma testi kaçıncı haftada yapılır?​

Eğer gebelik haftası 15-22 haftalarda ise amniosentez ile toksoplazma antijeni amnios sıvısında aranabilir. Eğer sonuç negatif ise gebelik devam ettirilebilir.

Toksoplazma ne kadar yaşar?​

Doku kistleri önemli enfeksiyon kaynağıdır. Taşizoitler, konakta belirli bir süre var olur ve sonra kaybolurlar. Parazitin bu formu vücut sıvılarında hatta sütte bulunabilir. Ancak dış ortamda birkaç saatten fazla yaşayamaz.

Toksoplazma nelere dikkat edilmeli?​

Toksoplazma nelere dikkat edilmeli?
GÜNLÜK YAŞAMDA BAŞKA NELERE DİKKAT EDİLMELİ “Toksoplazma en çok pişmemiş ya da iyi pişmemiş etlerden de bulaşabilir. Bu nedenle et ürünleri çok iyi pişirilmeli, kalın et parçalarının içi çiğ kalmamalı. Etli çiğ köfte, çiğ salam, pastırma tüketilmemeli.

Toksoplazma kendiliğinden geçer mi?​

Belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir.”

Toksoplazma testi ne kadar sürede çıkar?​

1-2 hafta içerisinde IgG adını verdiğimiz antikorlar oluşmaya başlar. IgGler kanda ömür boyu kalırlar ve hastalığa karşı bağışıklığı sağlarlar. IgM ise en fazla kanda 1-2 yıl kalabilir sonra kaybolur.

Toksoplazma bebeğe geçerse ne olur?​

Toksoplazma bebeğe geçerse ne olur?
Toksoplazma adı verilen bu parazit, gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun seyrinde bebeğe bulaşabilir. Bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe neden olabileceği gibi göz, beyin gibi organlarda hasara yol açabilir ve/veya bebekte gelişme geriliği oluşturabilir.

Gebelikte toksoplazma değeri kaç olmalı?​

Toksoplazma IgM için; kesim indeksi ≥0,600 olan değerler pozitif, =0,500 ile <0,599 arası değerler sınır değer ve ≤0,499 olanlar negatif kabul edildi. Toksoplazma IgG için; ≥3.0 IU/ mL olan değerler pozitif, 1,60 ile <3. IU/mL arası değerler sınır değer ve ≤1,60 IU/mL olanlar negatif kabul edildi.

Toksoplazma ultrasonda belli olur mu?​

Hamilelik sırasında anne adayında toksoplazma görülürse bebekte de toksoplazma görüleceği anlamını taşımaz. Ultrason ile bebek takip edilir ve gebeliğin 4. Veya 5. Haftalarında bebeğin kordonundan alınacak kan ile kesin sonuca varılır.

Toksoplazma testi nerede yapılır?​

Toksoplazma testi nerede yapılır?
Bütün sağlık kuruluşlarında kadın doğum merkezlerinde gerçekleştirilen testlerden biridir. Hamilelik sürecinin kontrol altına alınması ve bu süreç içinde hamilelerin daha sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmeleri için TOXOPLAZMA IGG testi, uygulanır.

Toksoplazma öldürür mü?​

Çok nadiren göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda çok daha ağır seyredebilir ve hatta ölümlere neden olabilir.”

Toksoplazma bağışıklığı nasıl kazanılır?​

Bir kere toksoplazma enfeksiyonu geçiren kedi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden enfekte olmayacağı gibi bulaştırıcılık özelliği de taşımaz Benzer bir özellik insanlarda da vardır. Bir kere enfeksiyon geçiren bir kişi bağışıklık kazanır ve daha sonra yeniden hastalanmaz.

Toksoplazma nasıl önlenir?​

Toksoplazma nasıl önlenir?
Kedinizin toksoplazma kapmasını engellemek sizin de enfeksiyondan korunmanıza yardım eder.
- Kediniz kuru veya konserve kedi mamaları ile besleyiniz.
- Kedinizin asla çiğ et yemesine izin vermeyiniz.
- Kedinizi evde besleyiniz. Dışarıya girip çıkmasına izin vermeyiniz.
 
Toksoplazma enfeksiyonu hakkında verilen bilgiler oldukça önemli ve doğru bilgiler içeriyor. İşte bazı detaylar ve ek bilgiler:

- Toksoplazma enfeksiyonu genellikle semptomsuz seyredebilen bir hastalıktır. Ancak özellikle hamile kadınlar için ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Hamilelik sırasında toksoplazma enfeksiyonu geçiren annenin bebeğine bulaşması durumunda bebekte ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hamile kadınların riskleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve gerekli önlemleri alması oldukça önemlidir.
- Toksoplazma testleri gebelik sırasında yapılmalı ve sonuçların takibi önemlidir. İlgili testlerin sonuçlarına bağlı olarak gerekli tedbirler alınabilir.
- İyi pişirilmemiş etlerden veya kedi dışkısından enfeksiyon bulaşma riski bulunduğundan, bu konularda dikkatli olmak önemlidir.
- Toksoplazma enfeksiyonu genellikle bağışıklık sistemi güçlü bireylerde kendiliğinden geçebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi sorunlara neden olabilir.
- Toksoplazma enfeksiyonundan korunmak için kedinizin uygun şekilde beslenmesine dikkat etmek ve kedi dışkısı ile teması önlemek önemlidir.
- Enfeksiyon hakkında doğru bilgilerle bilinçli hareket etmek, risklerin azaltılmasında ve tedavi sürecinde önemlidir.

Toksoplazma enfeksiyonu konusunda sağlık profesyonellerinden ve doktorlardan destek almak, doğru bilgi ve tedavi sürecinin takibi açısından önemlidir.
 
Geri
Üst