AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Toksik olmayan guatr belirtileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Toksik olmayan guatr belirtileri nelerdir?​

Guatr Belirtileri Nelerdir?
- Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
- Boğazda baskı hissi.
- Yutma güçlüğü
- Öksürme.
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal (Tiroit hormonu normalden fazla salgılandığında)

Toksik guatr ne demek?​

Toksik guatr ne demek?
Kandaki tiroit hormonlarının yüksek olduğu guatr hastalığına hipertiroidi veya halk arasında zehirli guatr denir. Tiroid bezi hormon salgılayarak vücut metabolizmasını düzenler. Hipertiroidide tiroid bezi fazla çalışarak kandaki tiroid hormonu seviyelerini artırarak vücut metabolizmasını hızlandırır.

Toksik olmayan guatr ne demek?​

Toksik olmayan guatr iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez . Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur.

Guatr Calismamasi ne demek?​

Guatr Calismamasi ne demek?
Tiroidin tiroid hormonları üretmesine yardımcı olmak için iyot gereklidir. Yeterince iyot almamışsanız, tiroid hormonu yapmak için fazla çalışmamakta ve bu da bezin büyümesine neden olmaktadır. İyot eksikliğinden meydana gelen guatr endemiktir; yani bölgeye özgüdür.
Guatr testi kaç olmalı?​
Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir.

Guatr tehlikeli bir hastalık mıdır?​

Guatr tehlikeli bir hastalık mıdır?
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.

Tiroid ve guatr arasındaki fark nedir?​

Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır.

Guatr hastalığından nasıl kurtulunur?​

Guatr hastalığından nasıl kurtulunur?
Basit guatrda tedavi eksik olanı yerine koymaktır. İyot eksikliği varsa iyot verilir, otoimmün hastalık varsa da sentetik tiroid hormonu verilir. Böylece kandaki tiroid hormon seviyesi yükselir, vücudun da TSH salgısını artırmasına ve tiroid bezini büyütmesine gerek kalmaz.

Zehirli guatr nelere yol açar?​

Toksik diffüz guatr olarak da adlandırılır. Hastalığa sahip kişilerde otoimmün saldırılar sonucunda tiroid bezlerinden aşırı miktarda tiroid hormonu salgılanır. Guatr olarak bilinen durum olan boyunda tiroid bezlerinin hacminin artışına bağlı olarak genişleme sorununa yol açar.

Multinodüler ne demektir?​

Multinodüler ne demektir?
Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur. Nodüller kendi tiroid hormonlarını üretirler ve hipertiroidiye neden olurlar. Genellikle de ileri yaştaki insanlarda görülmektedir.
Nodül kaç cm olursa biyopsi yapılır?​
Bir nodül yapı itibarı ile düşük riskli olduğu halde 2,5 cm veya daha büyük ise biyopsisinin yapılması uygun olacaktır. Orta riskli nodüllerin 1.5 cm ve üzerinde ise biyopsi yapılması önerilirken, yüksek şüpheli nodüllerin ise, 1 cm veya daha büyük olması durumunda biyopsi yapılması tavsiye edilmektedir.
 
Toksik olmayan guatr belirtileri oldukça çeşitli olabilir. İşte toksik olmayan guatrın belirtileri:

1. Boyun bölgesinde fark edilen şişlik ya da şişlikler.
2. Boğazda baskı hissi.
3. Yutma güçlüğü.
4. Öksürme.
5. Ses kısıklığı.
6. Nefes darlığı.
7. Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik gibi belirtiler (Tiroit hormonunun normalden fazla salgılandığı durumlarda).

Toksik olmayan guatr, tiroid bezinde bulunan nodüller veya nodüllere bağlı olarak oluşan bir durumdur. Bu nodüller genellikle iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez. Ancak büyüdükçe, bir veya daha fazla küçük nodül oluşturabilirler. Bu durum tıp literatüründe "multinodüler guatr" olarak adlandırılır.

Guatr, tiroid bezinin anormal şekilde büyümesine verilen genel bir terimdir. Toksik guatr ise kandaki tiroid hormonlarının yüksek olduğu bir durumdur ve halk arasında "zehirli guatr" olarak da bilinir. Bu durumda tiroid bezi fazla çalışarak vücut metabolizmasını hızlandırır.

Guatr genellikle tiroid bezinin iyi huylu büyümesine işaret ederken, tokis olmayan ve toksik guatr durumlarına göre farklılık gösterebilir. Tiroid, vücudun metabolizmasını düzenleyen önemli bir organdır ve tiroid bezindeki sorunlar çeşitli belirtilere yol açabilir. Tedavi için mutlaka bir uzmana başvurmak önemlidir.
 
Geri
Üst