AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tohumun cabuk cimlenmesi icin ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tohumun çabuk çimlenmesi için ne yapmalı?​

Sıcak ve soğuk katlama, tohumların sabit bir ısıda belirli bir süre bekletilmesidir. Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz.

3 sınıf tohumun çimlenmesi için neler gereklidir?​

Çimlenme olayının başlaması için en önemli kriterler, su, sıcaklık ve oksijen olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder. Son olarak çimlenme tamamlandığında ise bitkinin kökü, yaprakları ve gövdesi oluşmuş olur.
Domates tohumları uygun saklama koşullarında çimlenme güçlerini kaç yıl korur?
Örneğin; mısır tohumları en iyi performansı ilk yıl verecektir. Daha sonraki sezona bırakılan mısır tohumlarının çimlenme oranı büyük ölçüde düşer. Bunun yanından iyi saklanırsa domates tohumları dört yıldan uzun süre saklanır ve çimlenme konusunda sorun yaşamaz.
Tohumun çimlenmesi için ışığa ihtiyaç var mıdır?
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.

En cabuk ne çimlenir?​

Tohumların %80-85 olması ve ısının 23-25 derece olması, daha çabuk çimlenmesini sağlayacaktır. Bir kenara ayıracağınız tohumları kâğıt havlunun ya da pamuğun içine koyup, ıslak bir şekilde bekletebilirsiniz. Çimlenmeye başlayan tohumları toprağa ekin.

Tohumda katlama ne demek?​

Embriyodan kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Soğuk Islak katlama da denilen bu yöntemle tohumlar rutubetli, soğuk ve havadar ortamda belirli bir süre bekletilerek (dinlendirilerek) embriyoların gelişmesi ve uyku isteğinin yerine getirilmesi sağlanır.
Çimlenme için uygun sıcaklık için ne gereklidir?
Bir çok bitkide dormant olmayan tohumlarda optimum sıcaklık derecesi 25-30oC’dir. Bazı türlerde ise bu değer 15oC’dir. Çimlendirme ortamı ve embriyo arasındaki gazların değişimi, hızlı ve bir örnek çimlenme için önemlidir. Oksijen çimlenen tohumda solunum için esastır.
Bitkilerin büyümesi için neler gereklidir 3 sınıf?
Bitkilerin büyük çoğunluğu su, toprak, güneş ve havaya gereksinim duyar.

Tohum ne kadar dayanır?​

Depo nemi %40’ın üzerine çıkınca depo zararlıları harekete geçmektedir. %65-70’in üzerine çıktığında ise depo küflerinde artış görülmekte ve bu durum tohumların çimlenme kabiliyetinde azalışa neden olmaktadır. Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir.

Tohumlar kimi zaman yıllarca çimlenmeden uyku halinde kalabilir bunun sebebi nedir?​

Su içeriğinin belli bir düzeyin altına düşmesi , kimi bitki tohumlarında çimlenme kapasitesinin azalmasına neden olur . Bu arada çimlenme durgunluğu gösteren birçok bitkinin tohumlarındaki düşük su içeriği , tohumun önemli bir özelliğidir .
Fasulye tohumunun çimlenmesi için neler gerekli?
Fasulye tohumu 15-20 °C’de çimlenmekte, 15 °C’nin altında yavaşlamakta, 10 °C’nin altında ve 35°C’nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C’nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Tohumun çimlenmesi ne kadar sürede?
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.

Tohum ekildikten sonra kaç günde çıkar?​

Evde ne Çimlendirilir?​

Böylelikle dalından koparıp taze taze yiyebileceğimiz sebzeler elde ederiz.
- Domates. Evde en kolay yetiştirebilen sebzelerden biri domatestir.
- Biber.
- 3. Salatalık.
- Soğan.
- Sarımsak.
- 6. Çilek.
- 7. Karpuz.
- 8. Limon.
Tohum katlama nasıl yapılır?
Bunun için : 24 saat suda bekleyen ve suyu süzülen tohumlar yine suyu süzülmüş ıslak kumla karıştırılarak polietilen (naylon) poşet içerisinde belirli süre + 4 derecede bekletilir. +4 derece için evlerde kullandığımız buzdolaplarının sebzeliği uygundur. Katlamadan çıkan tohumlar hemen tüpe veya yastığa ekilmelidir.
 
Geri
Üst