AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tohumdan fide kac gunde cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.039
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tohumdan fide kaç günde çıkar?​

Fideler tohumların çimlenmesinden itibaren yaklaşık 45 – 50 günde tarlaya ekilecek hale gelirler. Bu ortalama bir süredir.

Tohum ekerken nelere dikkat etmeliyiz?​

Tohum ekerken nelere dikkat etmeliyiz?
Tohumları ekmeden önce tohum ekeceğiniz yeri (tohum yatağı) bolca sulayın ve toprağın suyu çekmesini bekleyin. Sonra tohumları ekip hafif bastırdıktan sonra tekrar yağmurlama şeklinde veya fıs fısla sulayın. Tohumlarınız filizlendikten sonra yine toprağı nemli tutacak şekilde sulamaya devam edin.

Tohum neden Cimlenmez?​

Tohum neden Cimlenmez?
Kabukların sert ve kalın olması, embriyonun (tohum taslağı) gelişmemiş olması, embriyonun uykuda olması (embriyonel dormansi) gibi sebeplerle bazı tohumlar daha zor çimlenir.

Tohum suda batarsa ne olur?​

Batanlar. Yüzen bir tohum genellikle gelişimini doğru bir şekilde tamamlamadığı içindir, bu da içinde hiçbir şey kalmayabileceği veya tam tersine gelişimini tamamlamamış bir embriyo olabileceği anlamına gelir. Bu iki durumdan herhangi birinde, bu tohumun ağırlığı, geçerli olandan biraz daha azdır.

Tohumdan domates fidesi kaç günde yetişir?​

Tohumdan domates fidesi kaç günde yetişir?
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidesi haline geldiklerinde daha büyük bir saksıya veya bahçeye dikilebilir.

Tohum ekilecek toprak nasıl olmalı?​

Tohum ekilecek toprak nasıl olmalı?
Gerekenler
- Çamurlaşma özelliği fazla olmayan ve karbon oranı yüksek toprak.
- Temiz dere kumu (2mm küçük taneli).
- Ufalanmış çiftlik gübresi.
- Saksı gibi kullanacağınız bir kasa: 10cm derinlikte olmalı (derinlik bitki türüne göre değişir) ve alt tarafında suyun dışarı çıkması için delikler olmalıdır.

Tohumlar niçin toprağa ekilir?​

Tohum, bitki, meyve ve sebze yetiştirmek için ekilir. Tohumun doğru bir şekilde yetiştirilebilmesi için tohumun toprağa belli bir uzunlukta ve derinlikte ekilmesi gerekir. Her tohumun ekilmesi gereken derinlik farklıdır. Her tohumun büyüklüğü birbirinden farklı olduğu için ekim derinliği de farklı olmalıdır.

Tohumun çimlenmesi için ne yapmak gerekir?​

Tohumun çimlenmesi için ne yapmak gerekir?
Çimlenme işleminin gerçekleşmesi için bir takım şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Çimlenme olayının başlaması için en önemli kriterler, su, sıcaklık ve oksijen olarak ifade edilmektedir. Çimlenme gerçekleşirken tohumun içinde bulunan embriyo sürekli olarak büyümeye ve gelişmeye devam eder.

Tohum nasıl hızlı çimlenir?​

Tohum nasıl hızlı çimlenir?
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.

Tohum ölür mü?​

Bazı uzun ömürlü tohumlar sonsuza dek ekilebilir gibi dursa da hazeran çiçeği (delphinium) gibi bazı bitkilerin hasattan kısa bir süre sonra ekilmesi gerekir. Kozmos, kadife çiçeği, petunya ve şebboy gibi çiçeklerin tohumları canlılığını birkaç yıl koruyabilir.

Tohumlar fidana nasıl dönüşür?​

Tohumlar fidana nasıl dönüşür?
Şişmiş haldeki tohum bir süre sonra yarılır ve bir uç verir. Bu uç, kök biçiminde toprağın içine doğru yayılarak gittikçe büyür. Kökün büyümesi, yerçekimi nedeniyle toprağın derinliklerine doğru olur. Büyümekte olan kökler, bir süre sonra tohumdan filizlenmiş olan körpe fidanın toprağa sıkıca bağlanmasını sağlar.

Pamuk tohum kaç günde çimlenir?​

Pamuk tohum kaç günde çimlenir?
Pamukta tohum çimlendirme süresi 5-6 gündür.

Ekilen tohum neden çıkmaz?​

Tohum uzun süre nasıl saklanır?​

Tohum uzun süre nasıl saklanır?
Cevap: Genel olarak, tohumları hava geçirmez kaplarda (bebek maması kavanozları veya hava geçirmez saklama kapları bunun için mükemmeldir) sıcaklığın çok fazla dalgalanmadığı serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir. Örneğin rutubetsiz bodrumlar, buzdolapları iyi seçeneklerdir.

Domates tohumu ne kadar zamanda fide olur?​

Domates tohumu ne kadar zamanda fide olur?
Fakat ekim yapacağınız toprağın torf ve elenmiş toprak olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ekilen tohumu tekrar su ile ıslatarak üzerine de naylon poşet kapatmanız gerekir. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra domatesin çimlenmesi fide haline gelmesi için ortalama olarak 15 – 20 gün kadar beklemeniz gerekir.

Domates tohumu ne kadar surede fide olur?​

Kabak tohumu kaç günde çimlenir?​

Kabak tohumu kaç günde çimlenir?
Kabak tohumları toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe dikilmelidir. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur ve bitkiler toprak yüzeyine çıkar.

Tohum çimlenme ne kadar kaç kez sulanır?​

Tohum çimlenme ne kadar kaç kez sulanır?
— Can suyu verildikten sonra suyun ıslattığı toprağın üzerine iki avuç kadar ince kuru toprak serpilirse nem daha uzun süre muhafaza edilir. 3 gün sulanmaz, 3-4 gün sonra bir can suyu daha verilir. 1 hafta 10 gün kadar sonra bir su daha verilir.

Tohum derin dondurucuda saklanır mı?​

Tohumları beklettiğimiz ortam ışık almayan karanlık, nemden uzak ve serin bir yer olmalı. Derin dondurucuda da bekletebiliriz. Ancak nemlenme ihtimali sebebiyle bozulabilir. Bunu önlemek için vakumlanmış paketleri derin dondurucuya koyabiliriz.

Tohumların raf ömrü ne kadardır?​

Tohumların raf ömrü ne kadardır?
Tohum kabuğu zarar görmezse bu tohumlar en az 15-20 yıl canlı kalabilmektedir. Maksimum ömürleri 75-100 yıl ve muhtemelen daha fazladır. Bazı yabancı ot tohumları canlılıklarını toprak içerisinde uzun yıllar (50-70 yıl ve daha fazla) koruyabilmektedir. Düşük sıcaklık koşullarında bu süre uzayabilmektedir.

Salatalık tohumu kaç günde fide olur?​

Salatalık tohumu kaç günde fide olur?
işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Domates çekirdeği nasıl Filizlendirilir?​

Domatesleri hızlı bir şekilde çimlendirmek istiyorsanız, ilkbahar aylarında domates tohumunu bir gün suda bekletmelisiniz. Ardından toprak ısısını ayarladıktan sonra tohumu toprağa yerleştirip üzerini tekrar toprakla örtmelisiniz. Doldurma işleminin ardından toprağın nemli kalması için devamlı sulamalısınız.

Kabak ne kadar sürede yetişir?​

Kabak ne kadar sürede yetişir?
Tohum ekiminden ortalama 4 ile 8 gün arasında toprakta kabaklar görülmeye başlanıyor. İlk sürgünün 5-6 yapraklı olmasıyla beraber sürgün ucu kesilerek dallanmayı teşvik edebilirsiniz. Kabakta meyve tutumu artırmak için bahçede arı yoksa kovan kullanımı öneriliyor.
 
Merhaba! Tohumlar ve fidelerle ilgili sorularınıza detaylı cevaplar vermek isterim:

1. **Tohumdan fide kaç günde çıkar?**
Fideler genellikle tohumların çimlenmesinden sonra 45-50 gün içinde tarlaya ekilecek hale gelirler.

2. **Tohum ekerken nelere dikkat etmeliyiz?**
Tohum ekerken tohum yatağını bolca sulamak ve tohumları ektikten sonra düzenli sulamaya devam etmek önemlidir. Tohumları ekmek için toprak uygun nemde olmalıdır.

3. **Tohum neden çimlenmez?**
Tohumların sert kabukları veya embriyonun gelişmemiş olması gibi nedenlerle bazı tohumlar çimlenme sürecinde zorlanabilir.

4. **Tohum suda batarsa ne olur?**
Eğer bir tohum suya batıyorsa, içinde büyümesini tamamlayamayabilir ve gelişememiş bir embriyo olabilir. Bu durumda tohumun ağırlığında bir miktar azalma olabilir.

5. **Tohumdan domates fidesi kaç günde yetişir?**
Ekilen domates tohumları genellikle 15-20 gün içinde çimlenmeye başlar ve 4-6 cm boyunda domates fidesi haline gelmeleri birkaç haftayı bulabilir.

6. **Tohum ekilecek toprak nasıl olmalı?**
Tohum ekilecek toprak nemli ve bol besin maddesi içeren bir yapıya sahip olmalıdır. Uygun toprak karbon oranı yüksek olmalı ve temiz dere kumu veya çiftlik gübresi eklenmelidir.

7. **Tohumlar niçin toprağa ekilir?**
Tohumlar toprağa ekilerek bitki, meyve veya sebze yetiştirmek amaçlanır. Doğru ekim derinliği ve ortamı sağlanarak tohumun çimlenmesi ve büyümesi desteklenir.

8. **Tohumun çimlenmesi için ne yapmak gerekir?**
Tohumun çimlenmesi için su, sıcaklık ve oksijen gibi uygun şartlar sağlanmalıdır. Embriyonun büyüyüp gelişebilmesi için tohumun nemli ve uygun sıcaklıkta tutulması önemlidir.

9. **Tohum nasıl hızlı çimlenir?**
Tohumları çimlenme öncesinde nemli ortamda bekletmek veya toprağa dikmeden önce suda bekletmek, çimlenme sürecini hızlandırabilir.

10. **Tohum ölür mü?**
Bazı tohumlar uzun süreler boyunca saklanabilir ve ekilebilirken, bazıları belirli koşullarda hızla çürüyebilir. Uygun koşullarda saklanan tohumlar canlılıklarını uzun süre koruyabilirler.

Eğer daha fazla sorunuz varsa çekinmeden sorabilirsiniz!
 
Geri
Üst