- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Tohum Nedir Özellikleri Nelerdir?
Tohumlar genelde sert kabuklu ve zarla çevrilidir. Esasında bu halleriyle uykuda olan bir canlı olarak nitelendirilebilir. Bu dış alan tohum kabuğu (testa) olarak isimlendirilir. Bir tohumda en dışta yer alan tohum kabuğunun ardından içe doğru besin dokusu (pesiperma, endosperma) ve embriyo kısımları gelir.Embriyonun kisimlari nelerdir?
4) Embriyo: canlının genetik kodunu taşır ve bitkinin küçük bir yavrusudur. Embriyo: Başlıca şu kısımları içerir. a) Kotiledon: Çim yapraklar. İlk çim yaprakları oluşumunda görev alıyor ve besinde depolanır. b) Plumula: gövdeyi verecek olan meristem bölgesi c) Radikula: Kökü verecek olan meristem bölgesi.Tohum taslağında bulunan embriyo kesesi döllenmeden sonra tohum haline dönüşür. Dişi organın yumurtalığında bulunan, embriyo, çenek (besin deposu=endosperm) ve koruyucu kabuktan oluşan ve çimlenerek yeni bir bitkiyi meydana getiren yapıya tohum denir.
Tohum nedir kısa cevap?
Tohum döllenmeden sonra ortaya çıkmaktadır. Bir tohum içerisinde dışa doğru embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç bölümde yer almaktadır. Tohumda embriyo kesesinde yer alan yumurta hücresinin döllenmesi ile beraber oluşan yapıya zigot adı verilmektedir.
Tohumdan sonra ne oluşur?
Tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur. Tohumun toprakta çimlenmesiyle yeni bitkiler oluşmuş olur. Döllenmiş yumurta, tohum içindeki embriyoyu oluştururken, çevredeki hücreler de besin deposu olan çenekleri oluşturur. Buğday mısır gibi tahılların tohumlarında bir tane çenek vardır.