AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TMS 17 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TMS 17 nedir?​

TMS-17 Kiralama İşlemleri Standardı, gerçekleştirilen kiralama işlemlerine ilişkin olarak kiracı ve kiraya veren taraf açısından uygulanması gereken muhasebe politikalarını ve yapılacak açıklamaları belirlemektedir.
Leasing ile alınan araç kiraya verilebilir mi?
Satıcı faturayı leasing şirketine keser. Leasing şirketi de tespit edilen vade ve taksit sürelerini kapsayan kiralama faturasını kiracıya keser. Bu işlemlerden sonra kiralama konusu mal kiracıya teslim edilir. Sözleşme süresi sonunda kira bedelleri tamamen ödendiğinde mal sembolik bir bedelle kiracıya bırakılır.
Yurt içi kiralama Nedir?
Yurt içi Kiralama (Domestic Leasing) Yurt içi kiralamada, kiracı ile kiralayan aynı ülkede bir varlığın kiralanması amacıyla sözleşme yapmaktadırlar ve kiralama işlemi söz konusu ülkenin mevzuatı ile sınırlı kalmaktadır.

Leasing kimler kullanabilir?​

Söz konusu malların hukuki mülkiyeti kiralayan olarak leasing şirketine, tüm kullanım haklarıysa kiracıya aittir. Anonim, limited ve şahıs şirketleri ile doktor, diş hekimi, serbest muhasebeci, avukat gibi meslek sahipleri ve hukuki işlem yapmaya yetkili diğer tüm kurum ve kuruluşlar leasing kullanabilir.
Kiralama işlemleri standardına göre kiralama süresi ne zaman başlar?
Kiralama süresinin başlangıcı: Kiracının kiralamış olduğu varlığı kullanma hakkını kazandığı tarihtir. Söz konusu tarih, kiralama sözleşmesinin ilk kez muhasebeleştirildiği tarihi ifade eder (örneğin, kiralama işleminden kaynaklanan varlık, borç, gelir ve giderlerin muhasebeleştirilmesi).
Maddi duran varlıkların elde etme maliyeti nelerdir?
10. Bir işletme bu ilke çerçevesinde, maddi duran varlıklarla ilgili bütün maliyetleri oluştuğu tarihteki değerleriyle muhasebeleştirir. Bu maliyetler, bir maddi duran varlık kaleminin ilk elde etme veya inşa edilmesi aşamasında oluşan ve sonradan; ekleme, kısmi yenileme ve bakım için katlanılan maliyetleri içerir.
Buna göre faaliyet kiralamasını finansal kiralamadan ayıran özellikler; genellikle kısa bir kiralama dönemi sonunda ve bedeli tamamen ödenmemiş bulunan malın kiralama şirketine iade edilmesi ve finansal kiralama tanımlaması için gerekli olan nitelikleri taşımamasıdır.
Finansal kiralama bedeli nedir?
Finansal kiralama (leasing), mülkiyet hakkının kiralayan şirkette kalması koşulu ile, bir malın kiralayan şirket tarafından belirlenen bir bedel karşılığında belirli bir süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği bir finansman yöntemidir.
Makine kiralama Nedir?
Yatırımcı (diğer bir deyişle kiracı) tarafından seçilen bir makine, ekipman, taşıt ya da gayrimenkulün finansal kiralama şirketi tarafından satın alınması ve satın alınan malın tüm kullanım hakkının, düzenlenecek kira sözleşmesi sonuna kadar kiracıya bırakılmasına dayanan bir finansman yöntemidir.

Kiralama yükümlülükleri faiz gideri nedir?​

Kira yükümlülüğüne ilişkin faiz gideri, TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu’nun 82(b) paragrafına göre kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunda ayrı olarak sunulması gereken finansman maliyetlerinin bir unsurudur.
TFRS 1.6 etkisi nedir?
Yeni standardın mali tablolara etkisi nasıl olacak? TFRS 16 standardı, kiracıların sahip oldukları tüm kiralama sözleşmelerini bilançolarında kullanım hakkı varlıkları olarak, kiralama borçlarını ise bilançolarına kullanım hakkı modeline göre yükümlülük olarak eklemelerinin yolunu açıyor.
Maddi duran varlıklar nedir örnekleri?
Şirketlerin bünyesinde, birçok maddi duran varlığı bulunmaktadır. Üretim faktörlerinden biri olan taşınmaz varlıkları; bina, arsa ve fabrika gibi gayrimenkuller) bünyesinde bulundurmaktadır. Şirketlerin bünyesinde bulunan taşınmaz varlıklar, finansal tablolarda tarihi değeri ile bulunmaktadır.
 
Geri
Üst