AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TMS 16 Maddi Duran Varliklar Standardina gore defter degerinin geri kazanilabilir degeri asan kismi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TMS 16 Maddi Duran Varlıklar Standardına göre defter değerinin geri kazanılabilir değeri aşan kısmı nedir?​

Bir varlığın defter değerinin, geri kazanılabilir tutarını aşan kısmını ifade eder. Varlığın defter değeri, geri kazanılabilir tutarının üstündeyse, bu durumda değer düşüklüğü zararı hesaplanmalıdır. Şayet varlığın defter değeri geri kazanılabilir tutarının altındaysa, değer düşüklüğünden söz edilemez.

Yeniden değerleme ne demek?​

Yeniden değerleme oranı nedir? Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanununun 298’inci maddesine göre hesaplanıyor. Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.

Bir duran varlığın maliyet bedelinden birikmiş amortismanı düşülmesi sonucu bulunan değer ne denir?​

Bir duran varlığın maliyet bedelinden birikmiş amortismanı düşülmesi sonucu bulunan değer ne denir?
Defter değeri: Bir varlığın birikmiş amortisman ve birikmiş değer düşüklüğü zararları indirildikten sonra finansal tablolara yansıtıldığı tutarıdır. Amortismana tabi tutar: Bir varlığın maliyetinden veya maliyet yerine geçen diğer tutarlardan kalıntı değerin düşülmesiyle bulunan tutarı ifade eder.

Firmaların aşınma ve yıpranma karşılığını maliyetlerine yansıtmasına ne ad verilir?​

Firmaların aşınma ve yıpranma karşılığını maliyetlerine yansıtmasına ne ad verilir?
Amortisman ; duran varlıkların yıpranma, aşınma ve eskime payını ifade eder.

Maddi duran varlığın net defter değeri nasıl hesaplanır?​

Net Defter Değeri nedir? Net defter değeri, şirketin bilançosunda yer alan hesap defterlerine göre şirket varlıklarının net değerini veya defter değerini ifade etmekte olup, şirketin orijinal satın alma fiyatından birikmiş amortismanın çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.

TMS ye göre maddi duran varlıklar nasıl Degerlenir?​

Arazi ve binaların gerçeğe uygun değeri genellikle, piyasa koşullarındaki kanıtların mesleki yeterliliğe sahip değerleme uzmanları tarafından değerlendirilmesi sonucu saptanır. Maddi duran varlık kalemlerinin gerçeğe uygun değeri genellikle değerleme yoluyla belirlenmiş piyasa değerleridir.

Duran varlıkların hangisi için amortisman ayrılmaz?​

Duran varlıkların hangisi için amortisman ayrılmaz?
İşletmede bir yıldan az sürede kullanılacak varlıklar TMS 8’e göre dönen varlıklar içinde gösterildiğinden bu varlıklar için amortisman ayrılmamaktadır. Dolayısıyla işletme bilançosunun duran varlıklar bölümünde kayıtlı olan kıymetler için amortisman ayrılmaktadır.

Özel maliyetlerde azalan bakiyeler usulü uygulanır mı?​

Özel maliyetlerde azalan bakiyeler usulü uygulanır mı?
Söz konusu madde hükmü uyarınca, özel maliyet bedellerinin itfasında, azalan bakiyeler usulüyle amortisman yönteminin uygulanamayacağı ya da eşit miktarlarda uygulanacağına dair yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Yıpranma tazminatı ne demek?​
Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işinden ayrılırken iş veren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu ile işçiye ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir. Kıdem tazminatı işçinin vermiş olduğu hizmeti dolayısı ile işten ayrılırken yıpranması karşılığı aldığı yıpranma payı olarak da düşünülebilir.
Yıpranma bedeli nedir?​
Halk arasında yıpranma payı olarak da bilinen bu hak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenen ‘İtibari Hizmet Süresi’ kapsamındadır. Emeklilik süresinin kısalması dışında devlet, zorlayıcı işlerde çalışanlara teşvikler verdiği gibi, işverenlere de teşvik paketleri sunuyor.
 
Maddi Duran Varlıklar Standardı'na (TMS 16) göre defter değerinin geri kazanılabilir değeri aşan kısmı, bir varlığın değeri ile gerçek piyasa değeri arasındaki farkı ifade eder. Eğer bir varlığın defter değeri, geri kazanılabilir değerini aşıyorsa, değer düşüklüğü meydana gelmiş demektir ve bu durumda değer düşüklüğü zararı hesaplanmalıdır.

Yeniden değerleme ise bir varlığın defter değerinin, geri kazanılabilir değeri üzerindeki farkın yeniden değerleme oranına göre ayarlanmasıdır. Yeniden değerleme oranı, Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranına göre belirlenir.

Bir duran varlığın maliyet bedelinden birikmiş amortismanı düşülmesi sonucu bulunan değer, defter değeridir. Defter değeri, bir varlığın birikmiş amortisman ve birikmiş değer düşüklüğü zararları indirildikten sonra finansal tablolara yansıtılan tutarı ifade eder.

Firmaların aşınma ve yıpranma karşılığını maliyetlerine yansıtmasına ise amortisman denir. Amortisman, duran varlıkların yıpranma, aşınma ve eskime payını ifade eder.

Duran varlıkların amortisman ayrılmadığı durum ise işletmede bir yıldan az sürede kullanılacak varlıklar için geçerlidir. Bu tür varlıklar, TMS 8'e göre dönen varlıklar içinde gösterilir ve amortisman ayrılmaz.

Özel maliyetlerde azalan bakiyeler usulü, yasal bir zorunluluk olmadığı sürece uygulanmayabilir. Bu durumda özel maliyetlerin amortisman yöntemi ile azalan bakiyeler usulüyle itfa edilmesine karar verilebilir.

Son olarak yıpranma tazminatı, işçinin hizmet süresine bağlı olarak işten ayrılması durumunda alınan bir tazminat şeklidir. Yıpranma bedeli ise işçilerin vermiş oldukları hizmete karşılık yıpranma payını ifade eder.
 
Geri
Üst