AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TMK ya gore vesayet organlari kimlerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

TMK ya göre vesayet organları kimlerdir?​

BİRİNCİ BÖLÜM Vesayet ve Denetim Makamları ile Vasi Atanması Vesayet ve denetim makamları Madde 8- Bu Tüzüğün uygulanmasında Türk Medeni Kanununun 397 nci maddesi uyarınca vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi, denetim makamı asliye hukuk mahkemesidir.

Olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri nelerdir?​

Olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri nelerdir?
1- Gayrimenkulün alım satımı ve terhini ve sair aynî bir hak tesisi. 2- Alelâde işletme ve idare ihtiyaçları haricinde menkulâtın alım satımı. 3- Alelâde idare ihtiyaçları haricinde inşaat. 4- Ödünç verme ve alma.

Noterden vasi tayini nasıl yapılır?​

Noterden vasi tayini nasıl yapılır?
Vasinin tayin edilebilmesi için, mahkeme kararının olması gerekir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.

Vasi vesayet altındaki kişinin mallarından yararlanabilir mi?​

karar verilmesi hallerinde, vasinin defter tutma ve hesap verme yükümlülüğü yoktur. Bu halde, vesayet altındaki kişinin malları paraya çevrilirse, durum Tüzüğün 16 ncı maddesinde sözü edilen deftere vesayet makamı tarafından şerh olunur.

Vesayet makamı kim?​

Vesayet makamı kim?
Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Özel Vesayet Nedir? Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.

Kısıtlının malı nasıl satılır?​

Kısıtlının malı nasıl satılır?
Madde özünden anlaşılacağı üzere kısıtlılık kararı verilmiş olan bir kimsenin malının satılmasına vesayet makamınca Sulh Hukuk Mahkemesince karar verilmesi gerekmektedir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin satış kararını açık artırma şeklinde vermeleri esastır. Ancak bu kesin şart olarak değerlendirilmemiştir.

Vasilik almak için ne yapmalı?​

Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Vasilik kararına itiraz nereye yapılır?​

Vasilik kararına itiraz nereye yapılır?
Türk Medeni Kanununun 488. maddesi uyarınca ilgililer sulh mahkemesinin (vesayet makamının) kararlarına karşı, tebliğ gününden itibaren 10 gün içinde asliye mahkemesine (denetim makamına) itiraz edebilirler. Asliye Hukuk Mahkemesinin (Denetim makamının) kararı kesindir.

TMK'ya göre vesayet organları, sulh hukuk mahkemesi ve asliye hukuk mahkemeleridir. Vesayet makamı sulh hukuk mahkemesi olarak belirtilirken, denetim makamı ise asliye hukuk mahkemesidir.

Vesayet altındaki kişilerin mallarından yararlanma konusunda, karar verilmesi halinde vasinin defter tutma ve hesap verme yükümlülüğü olmayabilir. Ancak bu durumda vesayet altındaki kişinin mallarının paraya çevrilmesi durumunda, durum Tüzüğün 16. maddesinde belirtilen deftere vesayet makamı tarafından şerh olunur.

Noter tarafından vasi tayini yapılamaz, bunun için mahkeme kararının olması gerekir. Mahkeme, vasi atanabilmesi için gereken kararı verir ve vasi tayini gerçekleştirilir.

Vasalık almak için ise vasilik davası hasımsız olarak sulh hukuk mahkemesine açılır. Davada ilgili nüfus kayıtları talep edilir, vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir, sağlık raporu alınır ve sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Vasilik kararına itiraz ise Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi uyarınca ilgililerin sulh mahkemesi kararlarına karşı asliye mahkemesine itiraz hakkı vardır. Asliye hukuk mahkemesinin kararı kesindir.

Geri