AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TMK 27 hakli neden?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TMK 27 haklı neden?​

Türk Medeni Kanununun 27. maddesi hükmüne göre haklı nedenin varlığı halinde, soyadın değiştirilmesi mümkün olup Yargıtay uygulamalarında, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı neden teşkil edeceği kabul edilmiştir.

TMK 27 nedir?​

TMK 27, adın yani isim veya soyadın değiştirilmesine olanak sağlamakta olup, değişiklik için haklı bir nedeninin bulunması gerektiğine hükmetmektedir. Yazıda adın değiştirilmesi ile ilgili Yargıtay kararları ve madde gerekçesi yer almaktadır.
Boşanma davasında 166 3 .madde nedir?​
TMK m.166/3: Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.

Isim değişikliği haklı neden?​

Isim değişikliği haklı neden?
İsim Değiştirme Davası İçin Haklı Sebepler Kişinin adının komik, gülünç olması İsminin toplumca bilinen bir suçluya ait olması ya da kötü bir olayla anılması Toplumun genel ahlak kurallarına uygun olmayan isimlerden olması Kimliğinde yazılı isim değil başka bir isimle herkes tarafından tanınması

TMK 989 nedir?​

TMK 989 nedir?
Madde 989 – Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.

TMK nedir askeriye?​

2 Bu dağılım için günümüz Türk Silahlı Kuvvetlerinde “teçhizat-malzeme-kadro” (TMK) terimi kullanılır.

Mecelle Nedir özellikleri?​

Bir giriş 16 bölümden oluşur ve 1851 madde içerir. Mecelle, kendi çağında 13 yüzyıllık İslami fıkıh geleneği üzerinde inşa edildiği halde, maddeler halinde düzenlenmiş analitik ve pozitif bir hukuk sistemi oluşturma çabasıdır.
TMK 166 4 maddesi nedir?​
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/4. maddesi; “Boşanma sebeplerinin herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve …

Medeni Kanunun 166 maddesi nedir?​

Medeni Kanunun 166 maddesi nedir?
Madde 166 – Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır.

Türk Medeni Kanunu hangi yenilikleri getirmiştir?​

Türk Medeni Kanunu hangi yenilikleri getirmiştir?
Kanunun getirdikleri Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi. Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.
 
Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesi, ismin veya soyadının değiştirilmesine olanak tanımaktadır ve değişiklik için haklı bir nedenin bulunması gerektiğini belirtir. Bu maddeye göre, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayıtlarda da taşımayı istemesi, haklı bir nedendir. Yargıtay kararları da bu kapsamda kişinin tercihini dikkate alarak isim veya soyadının değiştirilmesine izin vermektedir.

TMK 989 ise taşınırı çalınan, kaybolan veya iradesi dışında başka bir şekilde elinden çıkan kişilerin bu durumla ilgili beş yıl içinde taşınır davası açabileceği hakkını düzenler.

Medeni Kanunun 166. maddesi ise evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu durumlarda eşlerden birinin boşanma davası açabileceğini belirtir. Eğer davacının kusuru daha ağır ise, davalının da açılan davaya itiraz hakkı bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun getirdiği yenilikler arasında ise ailede kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, resmi nikah zorunluluğunun getirilmesi, tek eşle evlilik esasının kabul edilmesi, kadınlara meslek seçme özgürlüğü tanınması gibi önemli düzenlemeler yer almaktadır. Bu yeniliklerle Türk Medeni Kanunu, aile hukuku alanında önemli değişiklikler yaparak toplumsal cinsiyet eşitliği ve bireylerin hak ve özgürlüklerine daha fazla önem verilmesine katkı sağlamıştır.
 
Geri
Üst